Вештачка интелигенција се већ спаја са роботиком – један исход би могао бити моћно ново оружје

0
вештачка-интелигенција-1

вештачка-интелигенција-1

Вештачка интелигенција се већ спаја са роботиком – један исход би могао бити моћно ново оружје.

Интересовање за укључивање робота у безбедносне, полицијске и војне операције у сталном је порасту током последњих неколико година. То је пут који се вец́ истражује у Северној Америци и Европи.

Прочитајте још:  Стелт рат или психички напад?
Интеграција робота у ове области могла би се посматрати као аналогна укључивању паса у полицијске и војне улоге у 20. веку. Пси су служили као чувари, стражари, преносиоци порука и детектори мина, између осталих улога.

Услужни роботи, дизајнирани да играју улогу подршке људима, опонашају наше четвороножне сапутнике не само по форми, вец́ и по функцији. Опремљени технологијом за наџор и способним да превозе опрему, муницију и друго као део ланаца снабдевања, могли би значајно да минимизирају ризик од повреде људских војника на бојном пољу.

Прочитајте још:  ЦЕО СВЕТ СЕ НАОРУЖАВА: Расходи на одбрану порасли
Међутим, помоћни роботи би несумњиво попримили другу димензију ако би им се додали системи оружја. У суштини, они би постали копнене варијанте МК-9 Предатор Дроне који тренутно користи америчка војска.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Компанија Гхост Роботикс је 2021. године представила једног од својих четвороножних робота, названог К-УГВ, који је био наоружан беспилотном пушком 4 посебне намене. Догађај се ослањао на наоружавање помоц́них робота.

Важно је узети у обзир како сваки аспект овог спајања оружја и роботике функционише на другачији начин. Иако је сам робот полуаутономан и може се контролисати на даљину, монтирано оружје нема аутономну способност и потпуно га контролише оператер.

У септембру 2023. године, амерички маринци су спровели доказни тест концепта који укључује још једног четвороножног робота. Измерили су његове способности да „прибави и кривично гони мете са М72 лаким противтенковским оружјем“.

Тест је поново покренуо етичку дебату о употреби аутоматизованих и полуаутоматских система оружја у рату. Не би био тако велики корак ни за једну од ових платформи да укључи детекцију претњи вођену вештачком интелигенцијом и могућност „закључавања“ на мете. У ствари, нишански системи ове природе су већ доступни на отвореном тржишту.

Прочитајте још:  Наставник који није хтео трансродног ученика да назива "оно" остаје у притвору и за празнике!
У 2022. години, десетак водећих роботских компанија потписало је отворено писмо на веб страници Бостон Дyнамицс-а, које је створило помоћног робота налик псу под називом Спот. У писму, компаније су се успротивиле наоружавању комерцијално доступних робота.

Међутим, у писму се такође наводи да компаније не доводе у питање “постојеће технологије које нације и њихове владине агенције користе да би се браниле и подржавале своје законе”. По том питању, вреди размислити да ли је машинерија већ кренула у погледу наоружавања АИ. Системи оружја са интелигентном технологијом интегрисаном у роботику већ се користе у борби.

Милена Стојаковић/Нулта тачка

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *