О људима или суштини која ће се открити

0

Ових дана се води оштра полемика о томе какав је ко човек. Од Његоша, преко упокојених глумаца, психијатара, па све до политичара и вођа разних покрета. И поделе су озбиљне. Могло би се рећи трагичне. Али, шта је, ту је. Чини ми се да је Меша Селимовић дао добар одговор на ово питање. Његов роман, ”Дервиш и смрт”, проглашен је романом минулог века. Сам по себи он потврђује ”минимаксну” теорију.

Када ти живот узме нешто највредније, он те подстакне и гурне ка самом врху. И тако видиш све ограде затвора, и бесмисла. Али у ”Сјећањима”, Меша пише нешто чега се сећам, а везано је за тему какав је ко човек. У једном есеју Меша пише о вероучитељима. Колико се сећам, онај што је предаво о исламу није био нешто надарен. Православац је био умерен, а доктор, Драго Д. (или П. пишем по сећању), вероучитељ римске братије, био је начитан. И тако на писаном задатку о Богу (Слободи воље), Меша ће развити алгоритам, и ”доказати” да нема Бога, да постоји природа и друштво. Наставничко веће хоће да искључи Мешу. Брани га једино Др Драго Д. Он бираним речима објашњава како је Меша млад (што је тачно). Као младић има право на револт.

”Ако би га казнили”, каже Драго. Д. ”онда би га учврстили у ставу и онемогућили да се временом развије и коригује. Зар да стварамо дволичњаке (лицемере или тако нешто),” говорио је Др Драго Д. Ваља опрости и објаснити. И заиста Меша је непосредно пре тога направио неки скандал у коме га је ухватио и опомену да је непристојан баш Драго Д. Личило је да му је опростио јер то није поменуо на седници. Напротив. Захваљујући томе, Меша није избачен. Мислим да је добио лошу оцену из владања. Драго Д. заслужује поштовање. Разборито је зборио. Однео је витешки победу над импулсивцима и неразборитим. На ум ми падају многи људи данашњег тренутка. О какви су то оратори. Какви бранитељи свега моралног. Завређују сву нашу пажњу.

Прочитајте још:  Београдска рација, 2021.

Меша има изненађење. Баш тај Др Драго Д. у новим околностима, једну деценију касније, постаје еталон нечовештва. Он постаје вођа усташа и зликовац који скида главе невиним Србима и Јеврејима. Као усташки логорник, сигурно је био озбиљно скениран.

Меша је то сећање привео крају колико се сећам не развијајући алгоритам како би објаснио зашто се то десило. Шта се збило па је један начитан човек, широких схватања, постао тако узак и фокусиран искључиво на акцију зла. Једно је сигурно, Драго Д. није подлегао афекту нити у једном случају. Контролисао је своје понашање. Али је у зависности од контекста давао себи слободу да оно буде различито. И зато није упутно пројектовати нечије будуће понашање на основу оног исказаног данас. Људи нису дволични. Они су пи.. са више лица. Или речено научно прихватљивим језиком:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Човек је нелинеаран елеменат у систему. Зато нас изненаде многи када се промени систем или позиција нелинеарног елемента унутар њега. Бити познат у ставу, себи и другима, је одлика божијег елемента у нама. Константе! А нарочито онда када су ”вунена времена”.

Мирослав Пушоња / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *