Словачка рекла “не” санкцијама за руски нуклеарни сектор

0

РИА Новости

Словачка неће подржати нове санкције Европске уније против Русије уколико се оне буду односиле на нуклеарно гориво, рекао је министар спољних послова Словачке Јурај Бланар у емисији “Суботњи дијалози” на РТВС.

“Наша црвена линија је да тамо (у 12. пакету санкција) не може бити нуклеарног горива, јер наше нуклеарне електране још нису довољно трансформисане даби могле да раде са другим горивом”, рекао је он, те поновио да стога не би требало да буде никаквог спомињања руског нуклеарног горива.

Нешто слично у октобру ове године изјавио је и словачки премијер Роберт Фицо, који је упозорио да Братислава неће подржати нова ограничења ЕУ против Москве уколико се она буду односила на нуклеарни сектор. И тада је објашњење било то да је руско нуклеарно гориво једноставно потребно Словачкој зарад њених нуклеарки.

У Словачкој су, иначе, у функцији две нуклеарне електране, које производе више од половине електричне енергије у земљи. Гориво за обе станице раније је испоручивала руска државна корпорација “Росатом”.

У марту 2022. Словачка је од Русије добила нуклеарно гориво које ће, како се процењује, бити коришћено до краја 2023. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ипак, у августу 2023., како преносе “РИА Новости”, Словачка је потписала уговор са америчком фирмом “Westinghouse”. Уговор предвиђа испоруку нуклеарног горива за словачке нуклеарке.

Словачка, међутим, није једина земља која се противи санкцијама против руског нуклеарног сектора.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је у уторак да Мађарска, такође, неће пристати на такве санкције.

Истовремено је напоменуо да се у првобитним нацртима, односно, предлозима за 12. пакет санкција не налазе мере усмере против руског нуклеарног сектора.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *