Десница однела победу у Аргентини на изборима: Милеи обећао гашење Централне банке

0
милеи

TAnjug/AP Photo/Natacha Pisarenko Новоизабрани председник Аргентине Хавијер Милеи

Прелиминарни резултати показују да је Хавијер Милеи освојио скоро 56 одсто гласова, док је његов противкандидат, доскорашњи министар економије Серђо Маса освојио 44 одсто гласова

Према прелиминарним резултатима председничких избора у Аргентини, кандидат крајње деснице Хавијер Милеи победио је у другом изборном кругу.

Прелиминарни резултати, на основу скоро 90 одсто пребројаних гласова, показују да је Милеи освојио скоро 56 одсто гласова, док је његов противкандидат, доскорашњи министар економије Серђо Маса освојио 44 одсто гласова, преноси ТАСС.

Милеи је у говору пред присталицама у Буенос Ајресу поручио да од “данас почиње реконструкција Аргентине”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Аргентина је у критичној ситуацији. Земљи су потребне радикалне промене. Нема места постепености, неодлучности, нити за половичне мере. Данас почиње крај пропадања Аргентине. Моделу декаденције је дошао крај. Нема повратка”, поручио је Милеи који је током кампање обећавао да ће угасити Централну банке Аргентине.

Према његовим речима, Аргентина ће са њим ићи “путем слободе” како би “поново постала светска сила”.

“Онима који нас посматрају желим да кажем да ће Аргентина поново заузети место у свету које није требало да изгуби. Посвећени смо демократији, слободној трговини и миру. Радићемо раме уз раме са свим земљама слободног света”, истакао је.

Новоизабраном председнику Аргентине победу је честитао актуелни аргентински председник Алберто Фернандес. Бивши амерички председник Доналд Трамп честитао је Милеу, оценивши да ће он “учинити Аргентину поново великом”.

У недељу је у Аргентини одржан други круг председничких избора. Изборна комисија саопштила је да је излазност била 76 одсто.

У првом кругу Маса је освојио 36,7 одсто гласова, а Милеи 30 одсто гласова.

Прочитајте још:  Блажо Ђукановић отпутовао у Дубаи?

TASS

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *