Велика светиња смештена у географском центру Србије: Манастир Драча одише лепотом, у његовој порти сахрањен велики српски командант

0

(фото.РИНА)

Велика светиња смештена у географском центру Србије: Манастир Драча одише лепотом, у његовој порти сахрањен велики српски командант.

Живописно и ушушкано у брдима Рујевица, Висибаба и Богосављевица, испресецано брзом Драчком реком село Драча права је слика и прилика лепе Србије. На његовој територији налази се и прецизно одређена тачка која се сматра за географски центар наше земље.

Прочитајте још:  Полиција растерала народ у Делиблату који је протестовао против насељавања миграната у село
Село Драча смештено је на 352 метра надморске висине, има пошту, Дом културе.. али, оно што је прави драгуљ овог места јесте манастир Драча подигнут крајем 13. века.

(фото:РИНА)

“Према предању овде је првобитно постојао средњовековни манастир у коме је живео и умро светогорски монах и светитељ, преподобни Јов. Током 18. и 19. века манастир је био значајан духовни и културни центар овог дела Србије. У време Кочине крајине монаси Драче били су на страни Аустрије, па се и сам Коча Анђелковић у њему” једно време крио, због чега је манастир тешко страдао, кажу за РИНУ мештани.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У црквеној порти манастира сахрањен је Јован Димитријевић Добрача, командант српске војске у бици на Љубићу”, а у овој светињи и дан данас чувају веома старе иконе.

(фото:РИНА)

“Живопис манастира Драча представља непроцењиву вредност. Црква је осликана 1735. године, што је забележено у натпису над улазом. У потпуности сачуване фреске спадају у ред најбољих сликарских остварења из прве половине 18. века у Србији и приписују се сликарима из Мосхопоља,” додају мештани.

Прочитајте још:  РТ Балкан: Колико Американци улажу у Србију за борбу против Русије
Ова светиња данас је на мапи бројних путника намерника, верујућег народа који желе да уживају у самом срцу Србије у духовном миру и тишини.

24.седам.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *