АРХАНГЕЛ МИХАИЛО ПРЕДВОДНИК ЈЕ ВОЈСКЕ

0
аранђеловдан

Свети Архангел Михаило (Фото: Profimedia)

По црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом и то име по црквеном тумачењу означава “оног који је као Бог”.

 

Сматра се да је архангел Михаило предводник војске анђела који штите свет од таме. Архангел Михаило често је на иконама представљен са огњеним мачем којим чува врата раја и верује се да је он заштитник Небеског царства. Православни верници 21. новембра прослављају Светог Архангела Михаила, односно празник Аранђеловдан. Пуни назив ове славе је Сабор Архистратига Михаила и осталих бестелесних сила.

По црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом и то име по црквеном тумачењу означава “оног који је као Бог”. На грчком језику реч “архи” значи главни, први, а “ангелос” значи весник, анђео. Свети Архангел Михаило, симбол борбе против зла и сила небеска која прихвата душе умрлих мерећи им добра и зла дела, на иконама и фрескама је представљен као небески ратник у војничкој опреми, са мачем, копљем и злим духом који, окован ланцима, лежи под његовим ногама.

Постоје разни обичаји и веровања која се везују за Аранђеловдан, а верује се да Архангел Михаило долази да утеши болесне и невољне током хладних јесењих и зимских дана. Према старом обичају, за Аранђеловдан се може предвидети време, па се сматра да како је време за овај празник, тако ће бити током целе зиме и пролећа.

Постоји једна заблуда када је реч о обичајима. У неким местима се верује да за славу Аранђеловдан не треба припремати жито, али то је нетачно. То се углавном тумачило тако што се сматрало да је Архангел Михаило живи светац, а предања говоре да су сви умрли живи пред Богом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  За учешће на изборима на северу Косова пријављена само албанска листа

Обичај је да се на Аранђеловдан шире добре мисли и позитивна енергија. Такође, верује се да данас посебно треба да будете хумани и дарежљиви. Према старом веровању, ако данас помогнете некоме ко је у невољи, можете очекивати благост и свети Архангел ће вам испунити жељу.

Еспресо / Мондо

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *