Срби у Аустралији могу да гласају, а на српском Косову и Метохији – не

0

Срби у Аустралији могу да гласају, а на српском Косову и Метохији – не.

Прочитајте још:  Момчило Перишић хашким тужиоцима у Београду продаје војни, полицијски и државни врх (ВИДЕО)
За разлику од Срба широм света, који ће у земљама где живе, рецимо у Аустралији, моћи да гласају на изборима 17. децембра, Срби са КиМ то неће моћи, иако живе у држави чији су држављани. Али, на КиМ се не поштује логика, па све што би требало да буде логично није, а све што је нелогично чини стварност српског народа.
Није логично ни да Срби на КиМ сваки дан буду малтретирани и да се чини све да буду протерани; није логично ни да се уништавају надгробни споменици, нити да немачки дипломата манастир Дечани проглашава „косовским“ културним наслеђем, па се то ипак дешава, каже некадашњи председник Привременог Извршног већа АП Косово и Метохија Зоран Анђелковић.
Подсећамо, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти рекао је да би са Београдом требало да постоји посебан споразум који би омогућио српској заједници на Косову и Метохији да учествује на изборима у Србији, заказаним за 17. децембар.

Срби у Аустралији ће моћи да гласају, али Срби на КиМ неће

Прочитајте још:  Чеди криви Руси што му син није уписао Хардвард
На тај начин, лидер Самоопредељења, понављајући оно што је радио и пред прошле изборе у Србији, жели да покаже да има моћ, да му је стало да малтретира Србе, а да зато неће сносити никакве последице и да његови спонзори неће на такво понашање ни да га упозоре, наводи Анђелковић.
„Тако да Срби могу да гласају у Бечу, Цириху или Чикагу, али неће моћи да гласају у Косовској Митровици“, констатује он.
Према речима Стевице Деђанског, председника Центра за развој међународне сарадње, није се требало ни надати да ће Србима бити омогућено да гласају у срединама у којима живе. Томе нас, каже он, учи прошлост јер исто се догодило и пред прошле изборе. Штавише, тада је било најава да ће Брисел извршити притисак на Приштину да омогући гласање, али то се није догодило, а Курти због тога није претрпео никакве санкције.
Према речима Деђанског, има неколико разлога због којих Аљбин Курти спречава организовање избора за српски парламент и локалне самоуправе на КиМ.
„Један је да би извршио додатни притисак на Србе, да се осећају несигурно и више него до сада, да би у неком моменту почели да напуштају КиМ што би му, тако бар мисли, решило све проблеме у животу. Са друге стране, жели да демонстрира силу у односима са Београдом, што је, опет, врста провокације, да би натерао Србију да реагује тако да би он добио ветар у леђа. Треће, тиме демонстрира да му ништа није важно од до сада потписаног, никакво међународно право, никакви договори, него да мора да буде како он хоће“, сматра он.
Прочитајте још:  Грађанима Србије прети скок камата и рата кредита
Све наведено је бесмислено, али морамо да будемо свесни да ће Курти тако радити и у будућности, додаје Деђански.

Двоструки стандарди колективног Запада

Курти спречава организовање избора на КиМ, иако договор о томе постоји још од 2011. Сада понавља став од пре три године – да је услов за организовање избора споразум о томе између Београда и Приштине на основу, како је навео, поштовање „суверенитета и независности Косова”.
Овакав одговор, Курти је послао шефу мисије ОЕБС на КиМ Мајклу Давенпорту. Српска Републичка изборна комисија донела је одлуку о оснивању изборних комисија за Приштину, Пећ, Гору, Косовску Митровицу и Гњилане и, преко Канцеларије за КиМ, обратила се мисији ОЕБС на КиМ.
Из ОЕБС је стигао одговор да су обавестили приштинску владу и друге релевантне чиниоце о захтеву за организовањем избора, али да им је за то потребна подршка такозваних косовских институција.
Из одговора ОЕБС виде се двоструки стандарди колективног Запада када је у питању КиМ, наводи Деђански.
„То значи да међународна заједница неће да уради баш ништа. Ми спроводимо процедуру, по том питању не могу да нам замере ништа – урадимо све по међународном праву, договору и законима и сада би требало да неко изврши притисак на Приштину. Већ неколико пута смо видели да они то неће да ураде. Нормало, они то неће тако рећи, већ кажу да им је потребна сагласност приштинске стране“, објашњава Деђански.
Прочитајте још:  После америчких ракета, Шиптари имају и помоћ Немачке: Подржавамо стварање тзв. војске "Косова"
Подсећамо, Канцеларија за информисање у Мисији ОЕБС саопштила је да је примила писмо косовске владе о одржавању избора на Косову и Метохији као и да је о условима које је дао тзв. премијер Косова Аљбин Курти обавестила Владу Републике Србије.
У саопштењу ОЕБС се истиче да су они спремни на прикупљање гласова „искључиво под истим условима као и раније“.
„Другим речима, само ако се обезбеди консензуално окружење, ако имамо сарадњу са свим релевантним властима на Косову и ако неопходну безбедносну подршку гарантује Косовска полиција“, наводи се у саопштењу ОЕБС.
Прочитајте још:  Зашто су чланови масонских ложа потрошни материјал или како масонерија води човечанство у пропаст
Са друге стране, Аљбин Курти тражи да захтев за посебни споразум мора доћи из Београда док сваки захтев српске стране мора бити заснован на „суверенитету и независности Косова“, у складу са чланом 2. Бриселског споразума о нормализацији односа Косова и Србије под окриљем Европске уније (ЕУ).
„Овим условима подстичемо Србију да преговара о оваквом посебном споразуму са Косовом, реализујући на тај начин још једну обавезу из Основног споразума: да допринесе добросуседским односима, заснованим на једнаким правима и међусобном поштовању права бирача у иностранству“, наводи се у писму премијера Аљбина Куртија.
Никола Јоксимовић/Спутњик
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=F_PdiLGEc_o

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *