Хрватски дипломата Шнајдер врбовао политичаре и НВО борце

0
хрватској, хрватски сабор, евра, речи, шнајдер

хрватски сабор

Безбедносно-информативна агенција пратила је Хрвоја Шнајдера дуже од годину дана, а њени оперативци имају видео и аудио снимке његових сусрета са српским политичарима, привредницима, новинарима, активистима НВО сектора, из којих се недвосмислено закључује да се први секретар амбасаде Хрватске у Београду бавио обавештајним радом.

Шнајдер, као оперативац Сигурносно-обавештајне агенције, свој положај у амбасади користио је као параван за субверзивне акције против домаћина.

Како преносе добро обавештени извори “Новости”, он се на различитим локацијама у српској престоници састајао с представницима разних политичких опција, а фокус његовог интересовања су биле предизборне активности у Србији, домаћа партијска политика, косовско питање, односи Србије с Русијом и Кином, економске прилике, стање у војном сектору.

Многи његови саговорници из света политике, новинарства, бизниса, НВО, временом су постали свесни да су упали у мрежу овог Хрвата, али су наставили да му достављају тражене информације. Најчешће су то била документа или подаци похрањени на флеш меморијама. Шнајдер је располагао и завидним буџетом, па се проверава да ли је појединцима плаћао за сазнања која су му износили.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иначе, реч је о човеку који је 2017. службовао на Косову и Метохији, где хрватске обавештајне структуре имају јако упориште. Њихове везе са естаблишментом лажне државе вуку корене од прогона српског становништва из Крајине 1995, у којима су учествовали и Агим Чеку и Рахим Адеми.

Загреб је слао своје инструкторе да обучавају припаднике војске тзв. Косова, а недавно је тај обавештајно-безбедносни савез добио и политичку надградњу када је хрватски председник Зоран Милановић за говорницом у УН јавно обећао да ће помоћи да тзв. Косово постане чланица те међународне организације.

Прочитајте још:  Удружење Заштитимо Јадар и Рађевину: Нећемо рудник ни под којим условима

После Приштине Шнајдер своје службовање од 2020. наставља у Београду. Као припадник СОА подацима није само снабдевао матицу већ се сумња да су по систему колективне безбедности неке његове информације завршавале и у штабу НАТО-а.

Није, наиме, тајна да најприсутније западне службе у овом поднебљу – америчка, немачка и британска, користе регионалне партнере за одређене задатке. Тако су својевремено ангажовали Хрвате као “подизвођача” да прикупљају податке о набавци кинеских беспилотних летелица за потребе Војске Србије.

Шнајдер је највиши дипломата у последњих неколико деценија (не рачунајући ускраћивање гостопримства појединим амбасадорима после признавања “Косова”) који је протеран из Србије.

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *