Расуло у СНС пред изборе: Одбори пуцају, ни Вучић не може да заустави рат буџеташа

1
снс

СНС (Фото: Јутјуб)

Расуло у СНС пред изборе: Одбори пуцају, ни Вучић не може да заустави рат буџеташа.

Прочитајте још:  Немачка уводи бодове за досељенике, за радну снагу из Србије важиће ново правило
Фотографије познатих спортиста, глумаца и других јавних личности како се рукују са председником извршног одбора СНС Дарком Глишићем, уз пригодан текст добродошлице у ”породицу”, преплавиле су све налоге ове странке на друштвеним мрежама. Међутим, ситуација у “породици” како сазнаје “Нова” није ни мало идилична. У сусрет новим изборима напредњаци иду оптерећени разним размирицама и трзавицама у својим редовима, што на локалу, што у самом руководству странке. Букти у Нишу, Крушевцу, али и међу високим функционерима СНС.

Бивши ватерполиста Никола Рађен последње је појачање Српске напредне странке. Пре њега, а у склопу ове изборне кампање, чланови владајуће партије су постали и бивши кошаркаш Дејан Томашевић и тенисер Јанко Типсаревић, и кошаркаш Жељко Ребрача, стонотенисерски репрезантивац Илија Лупулеску, бивши фудбалер Горан Ловре…

„Легендо, добро дошао у нашу СНС породицу. Добродошао мајсторе, заједно у нове победе“, тако је на твитеру СНС објављено да су постали чланови.

Рекло би се „снс породица“ никад јача и стабилнија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, информације са терена, поготову са локала, не говоре у прилог овој тези.

Сукоби напредњака у Нишу (и физички и вербални)

Како сазнаје “Нова”, упркос интервенцијама председника Извршног одбора Дарка Глишића, па и самог председника Србије Александра Вучића, сукоб међу напредњацима у Нишу „кључа“.

“Сукоби у СНС у Нишу датирају од 2016. године, када су покушали да изаберу председника Градског одбора. Тада је долазило и до туча на њиховим састанцима, председник ГО није изабран, већ су били у статусу повереништва”, каже за лист “Нова” саговорник добро упућен у нишка дешавања.

“Најжешћи сукоби се дешавају због унутарстраначких избора и борбе за позиције. Ове године се десило да су неки од тих сукоба изашли у јавност. Десила се туча на општини Палилула, између бившег народног посланика и бившег заменика градоначелника Милоша Банђура и активисте Марка Симова, па је долазила и полиција. Други инцидент се десио у општини Медијана, на једном од састанака Месног одбора СНС, којем иначе припада градоначелница Драгана Сотировски. Отимали су се око записника, састанку су присуствовали и неки момци с капуљачама, а у инциденту су учествовали један већник, син директора једног јавног предузећа, као и извршни директор тог предузећа на нивоу Србије”, наводи саговорник.

Са састанака нишких напредњака неретко цуре информације које прослеђују незадовољни кадрови, као и њихове расправе са вибер група.

“Последња је била она између градоначелнице Драгане Сотировски и директора Клиничког центра Ниш и бившег градоначелника Зорана Перишића, када је он њу оптужовао за криминал и корупцију. Нишлијама су познати и сукоби Сотировски и Милоша Банђура, до окршаја је долазило и на њиховим страначким састанцима, али и на седницама градске Скупштине. Чести су сукоби и Сотировски и бившег градоначелника Драгана Булатовића око тога чија је власт боље радила, као да нису у истој странци и да та странка нема континуитет власти. Због свега тога, рејтинг СНС у НИшу стално опада, немају повереништво, њиховим одбором управља координатор из Београда. На крају крајева, због тога и неће бити локалних избора у Нишу у децембру”, закључује саговорник.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић у септембру је за само седам дана три пута био у Нишу, а то је како смо већ писали имало везе с лошим рејтингом СНС у овом граду. Међусобни сукоби унутар странке, више различитих струја и лежерност локалних функционера, довели су то тога да популарност напредњака константно опада, па је председник био принуђен да се лично побрине за враћање поверења грађана.

Одржан је и састанак са представницима ове странке из централне Србије, којем су присуствовали Александар Вучић и председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић.

“Састанак није био пријатан, трајао је неколико сати, а завршен је после поноћи. Представницима СНС из централне Србије је речено да под хитно морају да престану са међусобним сукобима, да има пуно различитих фракција у странци и да се то одсликава на ситуацију на терену, те да је поверење грађана озбиљно пољуљано. Такође, разговарало се и о томе што неки запослени у градској управи отворено подржавају опозицију”, навео је саговорник Нове.

У Крушевцу хаос због Невене Ђурић

Напредњаци имају проблема и у Крушевцу. Међу члановима и функционерима СНС у овом граду протеклих месеци букти прави мали рат, због незадовољства кадровском политиком.

Како је “Нова” већ писала, дугогодишњи чланови СНС нису задовољни што партија на високе позиције поставља млађу гарнитуру чланова коју предводи посланица Невена Ђурић. Прославила се 2021. године поприлично жустрим наступима у емисији “Реч на реч” на РТС-у, након чега ју је јавно хвалио сам Александар Вучић. Убрзо је почела вртоглаво брзо да се пење на страначкој лествици, па је постала посланица, а то ће бити и након избора у децембру.

То је, међутим, засметало једној струји старих нишких напредњака, па је пожар гасио министар полиције Братислав Гашић, који је због свега тога морао да донесе одлуку да предводи изборну листу СНС у овом граду и тако смири тензије.

Прочитајте још:  БИА ОД САДА МОЖЕ ДА ХАПСИ МИМО ПОЛИЦИЈЕ! Угушени сте са свих страна!
Трзавице су се јавиле и у досад ненарушивом односу поменутог министра полиције Братислава Гашића и Александра Вучића. Иако је Вучић након трагедија у ОШ “Владислав Рибникар” и у селима у околини Младеновца, на захтев протеста “Србија против насиља” више пута рекао “убијте ме, али не дам Гашића”, до неслагања између њих двојице дошло је након избора Милоша Вучевића за председника странке.

„Братислав Гашић није био задовољан или боље рећи није био превише срећан због одлуке да на чело СНС дође Милош Вучевић. Он се није супротставио Вучићу, нити другим функционерима који су подржали Вучевића, али није благонаклоно гледао на тај избор”, писала је овим поводом недавно “Нова”.

Шапић препуштен сам себи

Од расписивања избора у Београду врло је уочљив изостанак подршке напредњака њиховом кандидату за градоначелника Александру Шапићу. Он је сам недавно рекао да је често између две ватре, удара опозиције и оних из сопствене странке. Да ради на своју руку, без много консултација са странком, показује и велики број „гафова“ Александра Шапића.

Од избацивања ђубријера у парковима, до тога да му је власт у граду омогућила “већу пенетрацију у становништво”. Такође је рекао да је „повећан број бескућника на београдским улицама потврда да је Београд метропола“ и тиме ударио у стуб „Златног Вучићевог доба“.

Нова.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Расуло у СНС пред изборе: Одбори пуцају, ни Вучић не може да заустави рат буџеташа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *