Милица Ђурђевић: Ситуација је алармантна, ово је позадина Столтенбергове посете Србији

0

“Безбедносна ситуација у земљи је алармантна. Након посете једног од највиших званичника НАТО, Јенса Столтенберга, ми смо озбиљно забринути за војну неутралност наше земље. Нетипично је да је највиши званичник НАТО дошао у Србију током Владе у оставци, током кампање за предстојеће парламентарне изборе. Основано сумњамо да је реч о спољнополитичком утицају и мешању у наша унутрашња и државна питања”, рекла је председник Заветника, Милица Ђурђевић Стаменковски.

Говорећи на конференцији за медије Националног окупљања испред рушевина зграде Генераштаба, коју је НАТО бомбардовао 1999. године, Ђурђевић-Стаменковски каже да је крајњи циљ Столтенберга да уведе Србију у НАТО, односно да појача НАТО присуство у Србији.

“Столтенберг је у Србију дошао како би обезбедио двотрећинску већину у Парламенту, која би променила Устав Републике Србије, која би увела санкције Руској Федерацији, која би се дистанцирала од сваке помоћи и подршке нашем народу у Републици Српској, која би Србију увела у НАТО и која би изоловала Србију од њених статешких партнера и пријатеља”, објаснила је она.

Као главни циљ Националног окупљања Милица Ђурђевић Стаменковски навела је доношење закона о војној неутралности.

“Србија мора да учврсти своју позицију војне неутралности, да сва њена акта дефинишу војну неутралност као стратешку позицију наше земље. То би омогућило Србији да заштити своје виталне државне и националне интересе на Косову и Метохији, омогућила би Србији заштиту од мешања НАТО у унутрашња питања у земљи, и та војна неутралност би гарантовала и нашу политичку неутралност када су у питању други светски сукоби”, рекла је Ђурђевић Стаменковски и додала да је доношење таквог закона правни и политички одговор на све спољне притиске.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Удружење Свети Сава: Чистимо Лазаревац од дилера, али последице трпимо на својој кожи (Видео)

Она је посебно осудила најаву председника Србије да ће затражити од Владе да преиспита одлуку о неучествовању Србије у НАТО војним вежбама.

“Овим је најављено поништавање Закључка Савета за националну безбедност из фебруара 2022. године, којим је стављен мораторијум на учешће Војске Србије у свим војним вежбама, док траје рат у Украјини. Ако држава најављује да ће размотрити војне вежбе са НАТО, а истовремено не размотри и учешће у војним вежбама са осталим страним партнерима, то је јасно кршење војне неутралности. Том најавом Србија се већ фактички сврстава на страну НАТО-а, даје легитимитет његовој политици у Украјини, али и легитимитет свим захтевима које ова Алијанса поставља пред наш народ”, упозорила је она.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *