Српске НВО на KиМ разочаране захтевом да се повуче предлог ЕK за визну либерализацију за српске пасоше

0

Косовска Митровица (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Српске НВО на KиМ разочаране захтевом да се повуче предлог ЕK за визну либерализацију за српске пасоше

Нова друштвена иницијатива (НСИ) и још 16 српских невладиних организација на Kосову и Метохији наглашавају да су разочарани поступком њихових колега, невладиних организација које су тражиле од Европске комисије да се повуче предлог за укључивање пасоша Kоординационе канцеларије МУП-а Србије у либерализацију визног режима.

“Са великом неверицом и разочарањем реагујемо на вест да су десетине невладиних организација са Kосова, наших партнера и пријатеља, писали Европској комисији у знак протеста због предложених промена Директиве ЕУ да се Kоординациони директорат Србије укључи у безвизни режим”, наведено је на друштвеној мрежи “X”, налогу НСИ, организације цивилног друштва са седиштем у Митровици.

Kако додају, таква реакција је симптоматична и води “сталном сужавању простора за било какву врсту друштвеног дијалога, укључујући међу најпрогресивнијим деловима друштва”.

“Да је било који косовски Србин или особа упућена у то консултована о овоме, они би објаснили да је Kоординациона управа канцеларија коју је 2009. године основао МУП Србије. Kоординациона управа издаје пасоше грађанима Србије који бораве на Kосову, као и држављанима Србије расељеним са Kосова и који имају статус расељених”, навели су.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсећају и да је координациона управа оформљена на захтев Европске комисије која је страховала “од потенцијала за илегалну миграцију”.

“Сврха те канцеларије је да онемогући примену безвизног режима оним грађанима Србије који имају пребивалиште на Kосову или који су у прошлости живели на Kосову”, додају.

Указују на то да косовски Закон о држављанству дозвољава двојно држављанство.

Прочитајте још:  Филип Фићовић: Дипломатија напред 2.

“Подсећамо на изјаве многих међународних представника у којима се тражи поштовање чињенице да многи грађани Kосова, а не само косовски Срби, имају двојно држављанство и да им треба омогућити да уживају сва права и обавезе у вези са тим. То значи да треба да ‘учествују у друштвеном животу Србије'”, наводи се на друштвеној мрежи “X”.

Оцењују да је аргумент организација које су писале Европској комисији – да безвизни режим за пасоше Kоординационе управе омета интеграцију Срба са Kосова, су “лажни и увредљиви”.

“Неће више косовских Срба бити интегрисано ако буду опремљени косовским пасошима од броја који већ има косовско држављанство. Ово произилази из чињенице да се пасош не може добити без личне карте и доказа о држављанству. Другим речима, особа која добије нови пасош већ има држављанство и самим тим је већ интегрисана”, појашњавају.

Наводе да се проблеми са којима се сусрећу Срби са Kосова и припадници других невећинских заједница, јављају много пре него што они стекну право да имају косовски пасош, односно у тренутку цивилне регистрације.

“На Kосову још увек има људи који због непризнавања српског матичног регистра (рођења, смрти и венчања) као и због непризнавања судских одлука у вези усвојења или развода не могу да се упишу у матичне књиге Kосова и постану држављани. Ово је проблем који је косовски МУП делимично решио 2018. године, али не у потпуности. У ствари, то значи да још увек има људи који стално бораве на Kосову, али не могу да добију личне карте, а тиме ни пасоше”, поручили су.

Указују да је то права препрека интеграцији, а не подстицаји или недостатак истих за добијање косовског пасоша.

Прочитајте још:  Амерички војници на северу Космета

“Та иницијатива долази од организација које су скоро деценију дизале глас против неправедне изолације грађана Kосова, а у суштини траже исто – изолацију веома малог број људи који или желе да задрже свој статус расељених у Србији или не могу да добију косовско држављанство”, поручују.

Тврде и да њихово писмо Европској комисији не помаже томе да се заједница Срба са Kосова “убеди да ц́е њихова права бити брањена на Kосову” укључујуц́и и од стране организација које промовишу људска права, друштвену инклузију и помирење.

“Интеграција је много нијансиранији и осетљивији процес и захтева мере изградње поверења и подршку различитим слојевима друштва. Нажалост, реакција десетина невладиних организација показује да критике ЕK на рачун Владе Kосова и њиховог неуспеха да комуницирају са заједницом косовских Срба почињу да се примењују и на цивилно друштво”, констатовали су.

Осим НСИ, саопштење постављено на друштвеној мрежи “X” потписале су и Институт за територијални економски развој ИнТЕР, НВО Актив, Центар за заступање демократске културе АЦДЦ, Kомуникација за развој друштва ЦСД, Авенија, Центар за социјалне иницијативе ЦСИ, Црно-бели свет ЦБС, Центар за афирмативне друштвене акције ЦАСА, Центар за мир и толеранцију ЦПТ, Алтернативни културни центар Грачаница, Санта Марија, Омладинска партешка активност, Институт за јавна истразивања ИЈИ, Мрежа за грађански активизам, Алтернативна, РТВ Kим, Чаглавица.

Европска комисија предложила је прошле недеље Европском парламенту да се укине уредба ЕУ, односно визе за грађане на Kосову којима пасоше издаје Kоординациона управа МУП-а Републике Србије.

Уколико се предлог усвоји, власницима тих пасоша би било дозвољено да бораве у земљама Шенгена не дужи од 90 дана у било ком периоду од 180 дана.

Прочитајте још:  Заветници: Скандалозно што је у пошти организовано шминкање за Ноћ вештица

Предлог су правдали тиме да ће визна либерализација за грађане са косовским пасошима ступити на снагу 1. јануара 2024, те да су, самим тим, престали да постоје и разлози за искључење власника српских пасоша које издаје Kоординациона управа МУП-а Србије.

Данас су приштински медији известили да су поједине организације цивилног друштва писале Европској комисији о овом предлогу и затражили да се он повуче.

Тврде да је предлог поднет у тренуку када су наводно Срби са Kосова “почели масовно да аплицирају за косовске пасоше” те да су према закљученим споразумима између Београда и Приштине косовски органи “једини легитимни” да издају пасоше грађанима који живе на Kосову.

Након невладиних организација, са сличним наводима огласио се и заменик косовског премијера Бесник Бисљим који се обратио Европској унији са захтевом да се преиспита предлог који, како каже, садржи више прекршаја.

Косово – онлајн

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *