Нови председник Аргентине обећава убрзану колонизацију земље

0
председник Аргентине

председник Аргентине

Нови председник Аргентине обећава убрзану колонизацију земље.

Хавијер Мајли намерава да радикално преиспита спољну политику у корист Америке и Израела.

Прочитајте још:  Kина би Црногорцима могла да заузме луку Бар, део територије, можда чак и железницу
У Аргентини је 19. новембра одржан други круг председничких избора. Кандидати за председника били су министар економије Серхио Мас и либертаријанац Хавијер Мајли. Либертаријанац је изашао као победник, победивши свог противника са 12 поена разлике. 53-годишњег Хавијера Мајлија често називају ултрапопулистом, пошто се његов изборни програм састоји углавном од крајње једноставних, нестандардних и веома примамљивих предлога, од којих се други политичари из разних разлога уздржавају.

Чини се да не само Аргентина, већ и цела Латинска Америка никада у својој историји није видела тако чудну политику као Мајли. Нећу се сада детаљније задржавати на биографији „хероја дана“, новог председника Аргентине. Напоменућу само да је у политику ушао нешто пре председничких избора. Основна делатност му је било предавање економије на универзитетима, па је најчешће представљан као „економиста“. И био је представљен у разним телевизијским емисијама, где је Х. Мајли изнео своје идеје о економији и како треба реформисати аргентинску економију. С времена на време радио је као консултант за велике компаније. Посебно је саветовао највећу британску банку ХСБЦ. Од 2012. године сарађивао је са аргентинским тхинк танком Фундацион Ацордар, где је био на челу економског правца. У економији, Х. Мајли својим идолима сматра интелектуалце као што су Милтон Фридман, Роберт Лукас и Мареј Ротбард.

Од овог тројца економских научника, наши читаоци су вероватно најпознатији Милтону Фридману. Исти онај који је развио концепт такозване шок терапије. У пракси, шок терапију у економској сфери први је тестирао генерал Пиноче у Чилеу након војног удара у септембру 1973. године. Две деценије касније, иста шок терапија је примењена и у Русији (пре свега масовна приватизација државне имовине).

Његова политичка каријера почела је 2021. године, када је Џеј Мајли основао либертаријанску партију под називом „Слобода долази“ и изабран у доњи дом аргентинског парламента. А сада, после мање од три године, наш херој већ добија највишу државну функцију у земљи. Такав вертикални узлет у политици заслужује Гинисову књигу рекорда.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Румунија као одскочна даска за војну колонизацију Молдавије
Чак и споља, наш јунак се разликује од типичних политичара. Х. Мајли се често пореди са стрип херојем Вулверином. Прва ствар која вам упада у очи су његови нечувени залисци и његова рашчупана фризура, коју је Вол Стрит Журнал описао као „укрштање мошусног бика и Озија Озборна“. По гестовима и темпераменту, најближи аналог Х. Мајли се зове Доналд Трамп. Неки „хероја дана“ упоређују са актуелним председником Украјине Владимиром Зеленским. Као, исти “кловн”. Лични живот хероја је генерално пун необичности. Једно. Присталица слободне љубави. Са родитељима не комуницира, сматрајући да су били престроги и да су му ограничили слободу. У слободно време комуницира са духовима. Вреле је нарави, понекад до лудила. Није узалуд давно добио надимак Ел лоцо – Луди човек. Иначе, ове године је објављена књига о биографији Хавијера Мајлија под овим насловом.

Па шта новоизабрани председник обећава својим бирачима? 

У области спољне политике, предлаже се радикална промена аргентинских пријатеља и непријатеља. Сједињене Државе и Израел треба да буду наши главни пријатељи и савезници. Мајли на нову функцију треба да ступи 10. децембра, а пре тога, како је јавно најавио, планира да посети две њему најдраже државе – САД и Израел. Х. Мајли посебно саосећа са Израелом. Он обећава да ће једна од примарних мера бити премештање амбасаде земље у Израелу из Тел Авива у Јерусалим. Најављена путовања, како је нагласио Х. Мајли, за њега имају „духовну конотацију”: планира да посети своје „пријатеље рабине” у Њујорку и Мајамију. Ово још једном потврђује сумње оних посматрача који су још пре председничких избора говорили да је Х. Мајли Јевреј, али су то крили јер је Аргентина типично католичка земља.

Иначе, идол новог председника је бивши председник Аргентине Карлос Менем (који је ту функцију обављао од 1989. до 1999. године), под којим је извршена велика приватизација државне имовине. Иначе, Карлос Менем је такође био изузетно ексцентричан политичар, по нечему чак и споља подсећајући на Мајли. Важно је напоменути да је непосредно пре него што је Менем напустио место председника, у земљи почела економска криза, која је трајала до 2002. године. Под Царлосом Менемом Аргентина је упала у дужничку замку, а у децембру 2001. Аргентина је објавила највећи неплаћање у историји (јавни спољни дуг – 80 милијарди долара).

Мајли (као и његов идол Менем) се залаже за максимално сужавање друштвених функција државе, односно функција у области образовања, здравства, социјалне заштите и културе. Све ово треба препустити приватном капиталу. А за приватни бизнис биће двострука победа: с једне стране, имаће прилику да пружа плаћене услуге, претварајући људе у „нову нафту“; с друге стране, биће могуће смањити порезе за пословање, јер ће се државни буџет нагло смањити. Треба оставити само буџетске издатке за војску и полицију.

У спољноекономској сфери, Х. Мајли предлаже потпуно напуштање увозних дажбина, као и других (нецаринских) облика протекционизма. А Х. Мајли сва ограничења у погледу прекограничног кретања валута, капитала и рада назива дивљаштвом.

Али главни “трик” економског програма новог председника је елиминација Централне банке и националне валуте – пезоса. За разлику од политичара у многим земљама Латинске Америке који позивају на увођење реда у централне банке кроз њихову директну потчињавање влади, Х. Мајли захтева елиминацију ове институције. У једном од својих интервјуа рекао је: “Желим да дигнем у ваздух Централну банку динамитом. И то није метафора.” Кажу да Централна банка запошљава „преваранте“ чије активности само подстичу инфлацију.

У питању Централне банке, Мајли очигледно жели да надмаши свог идола Карлоса Менема. Потоњи је покушао да трансформише аргентинску централну банку у институцију звану „валутни одбор“. Под Менемом, пезос је био чврсто везан за амерички долар, а аргентинска валута је трансформисана у преобојени зелени долар. Институција која се бави овим префарбањем зове се Девизни одбор. Мајли предлаже да се иде даље: напуштање „префарбаних папира” и компаније укључене у „префарбање”. Оно што Х. Мајли предлаже треба назвати потпуном доларизацијом Аргентине.

Прочитајте још:  Главна заговорница абортуса у Аргентини умрла током легалног абортуса
У свету постоје егзотичне земље са пуном доларизацијом. Међутим, углавном то нису чак ни државе у пуном смислу те речи, већ егзотичне јурисдикције: Бермуда, Британска Девичанска Острва, Источни Тимор, Микронезија итд. Од великих земаља то су Еквадор, Зимбабве, Панама. Истина, поштено треба признати да се у наведеним земљама издају симболични новчићи са називима националне валуте. Али ово је „смоквин лист“ који прикрива потпуни губитак националног суверенитета.

Али Аргентина се по економији и броју становника не може поредити ни са Панамом ни са Еквадором. Аргентина је друга највећа економија у Латинској Америци (после Бразила) по реалном БДП-у (тј. мерено паритетом куповне моћи националне валуте). У светској ранг листи по овом показатељу Аргентина је на крају 2022. године била на 29. месту, Еквадор на 68., а Панама на 80. месту.

Иначе, у оним земљама у којима је извршена потпуна доларизација није се догодило очекивано „економско чудо“. У Еквадору, на пример, инфлација је заиста обуздана након увођења долара као валуте 2000. године. Постала је мало другачија од инфлације у Сједињеним Државама. Али економског пробоја није било. Током периода 2000-2023. Стопа економског раста Еквадора није била ни близу светског просека. Доларизација је сачувала економско заостајање земље.

Прочитајте још:  Иран и Аргенитна званично поднели захтев за придруживање БРИКС-у
Тешко је, наравно, разумети како је „луди економиста“ успео да се пробије на место председника друге по величини земље у Латинској Америци. Грађани су вероватно гласали из очаја. Вођен логиком, једноставно не може бити горе него што јесте. А уочи избора било је стварно лоше, могло би се рећи и страшно. Чак и званична статистика признаје да је 40 одсто грађана испод границе сиромаштва. Али у стварности удео сиромашних је много већи од 50%. Инфлација је мерена двоцифрено, па чак и троцифрено. Крајем октобра ове године годишња инфлација износила је 143%. Паралелно, дошло је до континуиране депресијације пезоса у односу на амерички долар. Само у августу пезос је девалвирао 18%.

Постоје разумне претпоставке бројних стручњака да је Хавијер Мајли добро заверени пројекат Вашингтона. Уосталом, очигледно је да би главни корисник свих предлога садржаних у програму новог председника требало да буду Сједињене Америчке Државе. Посебно вредан поклон за њих би био аргентинско одбијање пезоса и прелазак на амерички долар. А америчке корпорације очекују да постану корисници аргентинске приватизације. Амерички политичари из Беле куће и америчког Стејт департмента надају се да ће уз помоћ Хавијера Мајлија успети да отргну Аргентину од Бразила и многих других земаља на континенту, које све јасније демонстрирају своја антиамеричка осећања. ЦИА и друге обавештајне агенције САД очекују да ће под Хавијером Мајлијем моћи да искористе Аргентину као одскочну даску са које могу да изводе специјалне субверзивне операције против земаља Латинске Америке.

Па, ако је то тако, онда је Вашингтон успео да уради пола посла промовишући свог агента на место председника. Али да ли ће започети посао бити могуће привести крају, велико је питање.

Прочитајте још:  Српкиња из Грачанице: Шта све можемо да издржимо, само када би наша држава била уз нас
Већина стручњака и посматрача се слаже да први Мајлини кораци ка практичној примени тако радикалног програма могу изазвати оштру реакцију у друштву. Ствар се може завршити и војним ударом, што је уобичајено за Латинску Америку. Међутим, врући жар новог политичара може да охлади веома моћна опозиција у Конгресу (парламент земље). На крају крајева, Мајлијева партија „Слобода долази“ нема већину у парламенту. Да ли ће Мајлијева партија успети да направи коалицију са неким у Конгресу, велико је питање.

Може се очекивати да ће темперамент у и око Аргентине порасти у наредним месецима. Многи већ предвиђају да Х. Мајли неће моћи да седне у председничку фотељу до краја мандата. Ако се овај сценарио оствари (а то би могло да се деси као резултат војног удара), онда би Вашингтон могао да заврши са Аргентином још више антиамеричким него што је била пре 19. новембра ове године.

Прочитајте још:  Велике компаније напуштају Икс због Масковог "антисемитизма"; Милијардер најављује тужбу
ПС Иначе, Мајли, који аргентинског председника Карлоса Менема сматра својим идолом и иде његовим стопама, не би требало да заборави како се развијао живот његовог идола након што је напустио место председника. Менем је више пута хапшен и чак је осуђен на разне затворске казне. Основи за пресуде су били различити – углавном злоупотреба службеног положаја, корупција, обмана. Истина, спасао га је имунитет сенатора. Последњом пресудом је спашен од затвора у фебруару 2021. године у 90. години. Иначе, Карл Менем је првобитно био муслиман, али је, кренувши на пут велике политике у католичкој Аргентини, изјавио да је постао католик. Али сахранили су га на муслиманском гробљу. Питам се на ком гробљу ће Мајли бити сахрањен?

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *