Ветротурбине у близини насеља негативно утичу на ментално и физичко здравље људи

0

Ветротурбине у близини насеља негативно утичу на ментално и физичко здравље људи.

Прочитајте још:  Канцер успешно лечи корен ЧИЧКА: Рецепт за ЛЕКОВИТУ МЕШАВИНУ против РАКА
Бројни становници који живе поред девет турбина ветропарка Клоган у Ирској рекли су за Мидланд Трибјун да огромне турбине негативно утичу на њихово ментално и физичко здравље.

Неколико становника који живе на једном путу у граду Стоунстаун рекло је да им је доста буке и треперења турбина, које имају максималну висину од 169 метара и налазе се око 700 метара од њихових домова.

Прочитајте још:  Опет шире параноју: Нови сој вируса корона "ерис" не изазива теже симптоме болести али се шири великом брзином
Председник групе Гер Бакли је током састанка са овим новинаром истакао да су становници имали приговоре на турбине пре него што су изграђене, али да су њихове примедбе игнорисане.

„Ветроелектрана је од самог почетка била лоше искуство за нас“, рекао је он. „Током фазе изградње наш пут је био у ужасном стању; толико лоше да људи понекад нису могли да напусте своје домове ујутро и крену на посао, због велике рупе у земљи.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Препоручују га и лекари: Овај моћни напитак поправља крвну слику и подиже енергију до максимума!
Остали чланови групе који су разговарали за Трибуне били су Дес Крофтон, Нора Хигинс, Оли Флин и Дона Керни.

Дес Крофтон је рекао да Статкрафт, компанија која води фарму у име власника, није, колико му је познато, још основала Фонд за добробит заједнице, нити повезан са њим Фонд за блиске суседе. Ови фондови ће користити 16 куц́а које се налазе дуж пута Стоунстаун. Фонд за блиско суседство обезбеђује годишњи допринос за електричну енергију и једнократну подршку за спровођење мера енергетске ефикасности и/или подршку у образовању за становнике који живе у кругу од једног километра од турбине.

„Током неких ноц́и“, прокоментарисала је Дона Керни, „бука из турбина је брутална. То нас држи будним и не спавамо како треба. Наше искуство са ветропарком је негативно од првог дана. Да смо знали да ће се ово догодити, не бисмо дозволили да се то догоди; блокирали бисмо пут.” Дона ми је показала снимак ефекта треперења у њеној кући. Ефекат је налик на пулс и правилан, стварајући, како је рекла, иритирајући ефекат.

Прочитајте још:  НЕСТОРОВИЋ: Сад се разболите! Чак и да је умрло 600 људи, то је добар резултат
Дес Крофтон је рекао да је главни проблем недостатак адекватне комуникације у име компаније која је власник турбина. „Сигуран сам да би више комуницирали са нама, на смислен начин, онда би ствари ишле много лакше. Он је истакао да је његова кућа заклоњена великим бројем великих стабала, тако да проблем треперења не утиче на њега. Он је додао и да је срећан што преовлађујући ветар не дува у правцу његове куће, па му ни бука не представља проблем. „Међутим, дубоко саосећам са осталим становницима дуж улице и њиховим проблемима.

21 нова турбина треба да буде подигнута у Деринлоу; и још десет у Петолију. Становници се надају да ово нец́е погоршати загађење буком. „Бука је попут великог, дебелог ужета за прескакање; или веш машине или машине за сушење“, прокоментарисала је Дона.

Мештани су истакли да троје деце која живе у овој улици, две девојчице и један дечак, имају сензорне проблеме, а на њих негативно утиче и треперење турбина. Гер је рекао да његова ћерка има проблема са спавањем због буке.

Прочитајте још:  Опрез! Ових ПЕТ биљака лечи најтеже болести, али су ОТРОВНЕ
Становници сматрају да су, генерално, турбине, откако су почеле са радом у новембру 2022. године, створиле низ психичких и физичких проблема.

„Живеле смо у веома мирном крају“, рекла је Дона, „али то се сада променило. Чак ни шоља чаја у вашој башти више није задовољство због треперења и буке.”

Гер је истакао да су становници још 2014. године скупили 48 потписа против тада предложеног ветропарка и предали потписе Ан Борд Плеанали. Одбор се сложио са становницима и одбио је Галетецх-у дозволу за планирање. Компанија је поново поднела свој предлог, смањивши висину турбине за десет метара. „Написали смо писма приговора други пут“, приметио је Гер, „али Ан Борд Плеанала је игнорисао наше примедбе и дао је Галетецх-у дозволу за планирање да настави са изградњом њихових турбина. Гаелтецх је накнадно продао ветропарк садашњим власницима, ГР Њинд Фармс 1 (компанија из Даблина), који су конструисали турбине и уговорили Статкрафт, компанију из Корка, да управља ветропарком у име власника.

Гер је додао да су становници у више наврата покушавали да контактирају Статкрафт, да изразе своју забринутост, али нису добили никакве одговоре.

Прочитајте још:  Пољска комисија за истраживање катастрофе у Смоленску је лагала
Оли Флин је истакао да турбине такође ометају сигнале мобилних телефона и интернет везу. „Наша Њи-Фи веза, наша веза са мобилним телефоном, погоршали су се откако су турбине почеле да раде пре годину дана“, прокоментарисао је он.

Нора је рекла да верује да ће боравак у близини турбина утицати на вредност њихових кућа.

Фонд за добробит заједнице је део РЕСС-а, шеме подршке обновљивој енергији, која је део Програмарамме за Владу и Акциони план за климу 2021. и креиран је са циљем да се постигне циљ од најмање 80% обновљиве електричне енергије до 2030. године.

Деирдре Кееган, контакт са заједницом, Галетецх, рекла је на састанку у Биру прошлог месеца да је кључна карактеристика РЕСС-а да сви пројекти за производњу електричне енергије из обновљивих извора морају успоставити Фонд за добробит заједнице који ц́е се користити за шире економске, еколошке, друштвене добробити и културно благостање локалне заједнице. Допринос је одређен на 2 евра по мегават сату производње пројекта РЕСС. „То значи да постоје стварна и мерљива средства која се стављају на располагање годишње за добробит локалне заједнице. Фонд ће бити усклађен да подстакне улагања у локалне обновљиве изворе енергије, мере енергетске ефикасности и иницијативе за климатске акције.

Прочитајте још:  Скандал у Паризу: Српски дечак брутално претучен јер је одбио да скине крст
Деирдре је рекла да фонд постаје доступан годину дана након почетка комерцијалног рада ветропарка и траје 15 година, па је стога почео за становнике Стоунстауна пошто је фарма у функцији годину дана. Током 15 година свако домац́инство које живи у кругу од једног километра фарме плаћа 1.000 евра годишње.

Деирдре је додао да ће Галетех направити апликацију за још једну ветроелектрану. Овај нови ветропарк ће се састојати од 11 турбина и биће смештен у Кушу, око пет километара од Бира, на путу Брр/Когхан, Н62. Када буде изграђен Куш, истакла је она, Фонд за добробит заједнице биц́е 466.000 евра годишње и то ц́е се давати заједници сваке године, на 15 година. Моћи ће да се пријаве локални клубови и друштва која се налазе у кругу од десет километара.

Прочитајте још:  Руска обавештајна служба: Украјина је правила нуклеарно оружје, а САД су биле спремне да помогну
На крају ће постојати четири ветропарка у области Бир/Когхан, а фонд за бенефиције од њих ће износити милионе евра за добробит локалног становништва.

Гер је истакао да се не живи у свим од 16 кућа дуж пута Стоунстаун. „Вероватније је да би се у њима живело да турбине нису у близини“, рекао је он.

У разговору за  Мидланд Трибуне ове недеље, Каире Динин, за везу са заједницом за Статкрафт, рекла је да су успостављени и фондови за добробит заједнице и фондови за блиске суседе. Детаљи о оба фонда могу се наћи на: Когхан Винд Фарм Комунити Фунд и Когхан Винд Фарм Нир Неигхбор Паyментс . Фонд за добробит заједнице је објављен у Мидланд Трибуне-у у четвртак 9. новембра и поново се оглашава у овонедељним новинама, од четвртка 16. новембра. „Подстичемо групе локалне заједнице да се пријаве“, рекла је Клер, „и ми ц́емо објавити примаоце у првом кварталу 2024.

Што се тиче притужби на буку, Клер је истакла да је „обезбеђивање да поштујемо ограничења буке критичан аспект рада за све наше ветроелектране. Извештај о усклађености буке сачинио је независни специјалиста за буку који је оценио да је ветропарк у складу са ограничењима буке утврђеним у дозволи за планирање. Овај извештај се може видети на захтев Савету округа Офали.”

Прочитајте још:  Шта знамо о Кавасакијевом синдрому, имају ли родитељи разлога за бригу
Што се тиче жалби на треперење, она је рекла: „Ветроелектрана има систем за контролу треперења сенке који тренутно ради у складу са условима планирања ветропарка. Ми смо у процесу интеракције са члановима заједнице који доживљавају треперење како бисмо могли да променимо подешавања система за контролу треперења како бисмо спречили треперење током одређених периода дана и доба године јер то утиче на њихову имовину.

„Поздрављамо ангажман са локалном заједницом“, наставила је она, „и били смо проактивни у нашем раду током периода изградње и од тренутка када је ветропарк постао у потпуности оперативан. Били смо у редовном контакту са бројним локалним становницима и суседима и сарађивали смо са њима у вези са забринутостима које имају. Међутим, побринућемо се да ревидирамо наш тренутни програм ангажовања у светлу ових најновијих забринутости са посебним фокусом на време реаговања на бриге локалних становника.

Нулта тачка

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *