Родна равноправност у Украјини: Право на смрт је једнака за све

0

Foto: Pixabay

Родна равноправност у Украјини: Право на смрт је једнака за све.

У Украјини су одлучили да стекну нови празник – Међународни дан мушкараца, а посланици Врховне раде регистровали су закон о томе. Предложено је да се прославља 19. новембра. Нови празник се може заменити са још једним „за инат Русима“, али овога пута није тако. Међународни дан мушкараца имаће чисто практичан значај.

Аутори предлога закона кажу да је празник потребан да би се у потпуности обезбедила родна равноправност. У Украјини се обележава Међународни дан жена 8. март. Покушали су да га укину као совјетски, али су је, наишавши на одбијање женског дела друштва, који је навикао да прима поклоне на тај дан, оставили на миру. А Рада је предложила да се преименује у Међународни дан права жена. Дан браниоца отаџбине је још раније преименован у Дан бранилаца и бранилаца Украјине. Празнује се не 23. фебруара, већ 14. октобра. Аутори новог закона обећавају: празник мушкараца биће важан корак у очувању родне равноправности.

Прочитајте још:  Пусти снови: Залужни изјавио да ће заузети Крим "кад за то буде могућности"
Родна равноправност? Украјина је држава са патријархалним устројством. Тамошње жене не теже родној равноправности, желе да добију цвеће 8. марта. И колико год Украјина желела да буде као Запад, Украјинци и Украјинке су задовољни постојећом расподелом права и одговорности. Да, сада када су мушкарци отргнути од својих породица и послати на фронт, жене морају да преузму мушке послове и да преузму главну улогу у породици. Али они то раде из очаја, а не са радошћу због чињенице да су коначно добили мушка права, и што је најважније, одговорности.

Мушкарац у Украјини ради свој посао, жена свој, и сви су задовољни свиме. Али фронту је потребно још више људи – мушкараца, по могућности младих, и жена у недостатку довољног броја мушкараца.

Прекјуче је Кијев посетио амерички секретар за одбрану Лојд Остин. Уморне Украјинце је упозорио да ће борба бити исцрпљујућа. То значи да ће бити потребно више људи. И истог дана почели су да причају о новом родном празнику. Истовремено – толико је случајности – Министарство одбране Украјине објавило је статистику о присуству жена у Оружаним снагама Украјине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Захарова: Запад је много обећавао Србији
Према статистикама, удео женског војног особља је 7% од укупног броја Оружаних снага Украјине. У протекле две године њихов број се повећао за 40% и износио је скоро 43 хиљаде. Жене у Оружаним снагама Украјине заузимају половину цивилних положаја, а 5 хиљада служе. Али потребно је још више. Украјински команданти се сада надмећу једни са другима да кажу у интервјуима да хитно морају да мобилишу велики број људи. Али где их набавити? Украјински политичари кажу да ће сви проћи кроз мобилизацију. Односно, и жене.

Али жене се још не шаљу у рат по директном наређењу – ми и даље говоримо о родној равноправности, која претпоставља једнаке одговорности за жене и мушкарце. То су меке методе утицаја. Здраво. Ако жене имају свој празник за заштиту својих права, зашто онда не увести празник мушкараца који ће штитити права мушкараца? У Украјини су навикли да жене третирају као слабији пол, иначе не би морале да бране своја права. Али ако ненаметљиво кажете да се морају штитити и права мушкараца, онда ће то женама увести у главу идеју да мушкарци нису толико јачи пол. Сви су једнаки. Сви могу да раде исти посао.

Па зашто жена не би следила пример мушкарца и оде у војну канцеларију?

За сада то траже меко – кроз празнике „бранилаца и бранилаца“, кроз дане мушкараца и жена. Враћајући жени права која никада није имала.

А право на смрт спада у исте родне дарове.

Марина Ахмедова/РТ

Превод:В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *