“Они мисле да ће заувек Одеса бити њихова”

0

(фото:Телеграм)

“Они мисле да ће заувек Одеса бити њихова”.

Изванредан совјетски композитор, пијаниста и диригент Михаил Петрович Воловац рођен је 23. новембра 1910. године у селу Тишковка, Подолска губернија, у породици фармацеута.

Ако повучете праву линију од Кијева до Одесе, Тишковка је отприлике на средини пута.

Данас је рођендан Михаила Петровића, а ове године се навршава 50 година од његове смрти. Украјина је, наравно, игнорисала оба датума, али ми нисмо.

Прочитајте још:  Зеленски је дозволио компанији Фајзер да тестира опасну вакцину на деци Украјине
Воловчева породица је, генерално говорећи, била малоруска, али, ако се уђе у детаље, делом руска, делом јеврејска. Уопште, Воловац је руско трговачко презиме. Међутим, узимајући у обзир професију његовог оца и чињеницу да је Михаил имао старијег брата Наума (јеврејско име), можемо се мирно сложити да су нам Воловаца, као и низ одличних совјетских композитора Стаљинове ере, дали украјински Јевреји.

Са осам година, предузимљива мајка је превезла Михаила, Наума и њихову сестру у већ совјетски Петроград. Тада је, подсетимо, огроман број интелигенције из изгладњелог Петрограда и ништа мање сиромашне Москве, напротив, кренуо ка Харкову, Одеси, Кијеву – тамо је било више хране. Међутим, изгледало је да је мајка знала шта ради. Совјетски пројекат отворио је невиђене изгледе за децу фармацеута.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

И, у ствари, убрзо су ови изгледи почели да се брзо остварују.

Михаил је истовремено уписао и позоришни институт и конзерваторијум. Син сеоског фармацеута изабрао је да студира клавир на конзерваторијуму.

Завршио је конзерваторијум, а потом и дипломски.

Током студија, Михаил и Наум су радили као корепетитори у немим филмовима – Михаил на клавиру, Наум на виолини.

Прочитајте још:  ДНР: Мариупољ ће бити потпуно обновљен
Али 1930. године, са само 20 година, Михаил Воловац је већ био шеф музичког одељења Лењинградског глумачког позоришта. Од 1932. године (имао је 22 године) био је диригент оперетског ансамбла Ленгосестради. Од 1939. – главни диригент најпопуларнијег поп позоришта “Ермитаж”.

Па, и што је најважније, Воловатсова судбина га је повезала са оркестром Леонида Утесова , где је прво наступио као пијаниста, а затим постао диригент оркестра. Воловац је написао само неколико песама за Утесова, али у огромном репертоару популарног миљеника тог доба, ове песме су дефинитивно међу првих пет најпопуларнијих и најомиљенијих.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *