НАРОДЕ, ОПРЕЗ! “ЦРНИ ПЕТАК” ЈЕ ВЕЛИКА ПРЕВАРА: Трговци напумпају цене пре акције, па их ставе на “попуст”!

0

НАРОДЕ, ОПРЕЗ! “ЦРНИ ПЕТАК” ЈЕ ВЕЛИКА ПРЕВАРА: Трговци напумпају цене пре акције, па их ставе на “попуст”!

Грађани на Западу и у Америци чекају овај такозвани “црни петак” због екстремних попуста како би купили неки производ на који су чекали месецима.

Али у нашој земљи снижења на последњи петак у новембру не могу се поредити са западним.

“Попусти апсолутно нису реални, цене су превисоке, квалитет је дискутабилан. Апсолутно не користим тај црни петак, сви знамо какве су нам цене” – кажу неки од анкетираних Београђана.

Прочитајте још:  Да ли смо спремни да учимо како да побеђујемо
Помпа око црног петка је код нас стигла пре деценију, а тек од пре пар година трговци озбиљније форсирају ту причу. Ипак оно што недостаје јесте пад цена тог дана, као што је рецимо у Америци.

“Блацк Фридаy је овде само фама, маркетиншки трик којим заправо трговци покушавају да довуку потрошаче у своје радње и да им продају производе који су углавном исте цене колко су били и месецима пре тога” – каже Дејан Гавриловић из удружења Ефектива.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према закону о трговини, црни петак спада у акцијску продају када је продавац дужан да огласи ту акцију и да каже која је била претходна цена производа, до када траје акција као и да ту робу издвоји на посебно место.

Према речима Дејана Гавриловића из Ефективе, трговци често обмањују потрошаче.

“Ми смо недавно то и објавили, пример трговца који продаје неки производ за 12.000 динара, ставио је ознаку Блацк Фридаy и попуст 30 посто, а у коментарима на фејсбуку тог продавца видимо да је пре неколико недеља тај производ коштао исто толико. То је обмана потрошача, није никаква акција” – истиче Гавриловић.

Прочитајте још:  УКОЛИКО ПОТПИШЕМО УЛТИМАТУМ ПЛАЋАМО РАТНУ ОДШТЕТУ АЛБАНЦИМА!
Закон је по овом питању остао недоречен јер експлицитно не брани такво понашање трговаца. Зато, уколико сте љубитељ шопинга и волите да купујете на снижењима, отворите очи, размислите добро да ли вреди потрошити тешко зарађен новац и да ли то нешто заиста вреди.

Глас јавности

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *