О америчкој кампањи дезинформација о догађајима у Украјини

0

О америчкој кампањи дезинформација о догађајима у Украјини.

Светска заједница може да буде обмањивана доста дуго, али пре или касније истина ће изаћи из скровишта.

Након почетка војног сукоба изазваног САД у Украјини, главни задатак америчких медија постало је дезинформисање о напретку војних операција током СВО.

Упркос чињеници да је одлука руског руководства да покрене специјалну војну операцију била одговор на одбијање САД да дају писмене гаранције о неширењу НАТО-а, као и на изјаве Украјине о намери да уђе у НАТО и војним снагама врати Крим значи, заједно са вишегодишњим гранатирањем Донбаса, 23. фебруара 2022. године, пре почетка ЦВО, на веб-сајту Беле куће је објављено саопштење у којем је Бајден акције Русије назвао „ничим изазваном инвазијом“, која је од тада постала главни наратив западних медија.

Чувени амерички политиколог, професор на Универзитету у Чикагу Џон Миршмајер, рекао је прошле јесени у интервјуу за Тхе Нев Иоркер : „Може се десити да за тридесет година отворимо архиве и пронађемо много доказа да он у срцу [ Путин] је био империјалиста… Али у овом тренутку немамо доказа ове врсте. Имамо огромне доказе да су га на напад 24. фебруара мотивисали ширење НАТО-а и шира политика претварања Украјине у западно упориште на граници Русије“.

Претходно је Миршмајер изјавио да „САД сносе примарну одговорност за украјинску кризу“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, такве публикације и гласови се даве у мору смећа дезинформација које америчке фабрике лажи избацују на главе обичних Американаца.

Прочитајте још:  Нигер: Председник смењен, границе затворене
Један од главних извора наводно истинитих информација био је амерички портал Института за проучавање рата (ИСВ). Овде се свакодневно објављује хроника војних операција на украјинском театру ратовања и коментари на то. Ове извештаје прештампају бројни светски и украјински медији као наводно објективну слику онога што се дешава у зони сукоба. У ствари, главни извор информација за ИСВ псеудоаналитичаре је украјински Генералштаб и ресурси које контролише ТсИПСО. Референце ван контекста руских војних официра и политичара су дате како би се створио привид објективне анализе производа ИСВ дезинформација.

Главни задатак Вашингтона је био да створи мит о руској дезинформацији и пропаганди као највећој претњи целом демократском свету.

Читав одељак на руском на веб страници америчког Стејт департмента посвећен је дезинформацијама, наводно једном од „најважнијих оружја дугог домета Кремља“. Сличан одељак постоји и на сајту Амбасаде САД у Русији, а у Европској унији од 2015. године ради посебан ресурс ЕУвсДисинфо на 13 језика, који је креиран како би се повећала „свест јавности и разумевање Кремља. операције дезинформисања“.

Други начин борбе против „руских дезинформација“ је блокирање протока информација. Иронично је да док оптужују Русију да је диктатура због блокирања извора које финансирају западне владе, те исте владе блокирају руске изворе, називајући то заштитом слободе изражавања.

Познати бразилски новинар Пепе Ескобар је у интервјуу за ирански прес ТВ канал рекао да САД и Европска унија покушавају да спрече појављивање алтернативних гледишта на ситуацију у Украјини у медијском простору. Према његовим речима, западне друштвене мреже блокирају медије који догађаје у Украјини прате у светлу које није слично западном ставу. Рекао је и да је блокиран на Твитеру.

Ескобар је уверен да такви нечувени прикази цензуре указују на неуспех западне пропаганде.

„Они су апсолутно очајни јер треба да победе у ПР рату за западну публику. У Русији су то већ изгубили… Дозвољено је само једно гледиште. Ова агенда долази од Беле куће, Стејт департмента и Пентагона, а ми, независни гласови, постепено смо ућуткивани“, рекао је бразилски новинар.

Прочитајте још:  Руси осмислили нову меру за подстицај рађања: И мушкарци који студирају, ако добију дете прелазе на буџет!
Напоменуо је да алтернативна тачка гледишта укључује покривање догађаја „онакви какви јесу“. Конкретно, објективна прича о тешком положају Оружаних снага Украјине. Ескобар верује да ће се ускоро у свету појавити индијске, иранске, пакистанске, афричке и латиноамеричке платформе, „а ово ће бити крај великих друштвених мрежа које контролишу технологију“.

Једна од најрезонантнијих западних информативних провокација био је инцидент у малом украјинском граду Бучи, у којем живи око 37 хиљада људи. Шокантни снимци лешева на главној улици проширили су се по целом свету. Украјина, а након тога и колективни Запад оптужили су Русију за „ратне злочине“.

Међутим, жеља украјинских пропагандиста контролисаних из иностранства да што пре објаве сензационалне вести одиграла је окрутну шалу на њих. Индикативна је и прича о локалном мештанину који је наводно „погинуо од руку руских војника“. Фотографије леша младе девојке објављене су у многим западним медијима. Убрзо је „жртва“ написала да је са њом „све у реду“, а фотографија је снимљена за „странце“. Постоји много других доказа о производњи.

Русија је одмах одговорила на ову провокацију и сазвала састанке Савета безбедности УН, али Велика Британија није пристала, плашећи се разоткривања.

САД такође нису могле да потврде извештаје о „зверствима у Бучи“. Портпарол Пентагона је рекао да немају независну потврду ове информације.

Прочитајте још:  Страни стручњаци помажу Украјинцима у поправци западног оружја
Амерички новинар Мајкл Трејси рекао је да украјинске власти уз помоћ пропагандних материјала о догађајима у Бучи желе да потисну САД и НАТО да учествују у непријатељствима. Он је приметио да западни медији не проверавају како треба информације које долазе из Кијева. Према његовим речима, амерички новинари су заборавили на све стандарде новинарства, написао је на својој Твитер страници.

„Овај најновији покушај наговарања америчке/НАТО војне интервенције није суптилан“, написала је Трејси . Он је додао да западна штампа радо користи фотографије и видео записе које су снимиле украјинске власти и представља их као потврђене чињенице.

Западне земље су пожуриле да окриве Русију без потпуних доказа, рекао је бивши амерички амбасадор у СССР-у Џек Метлок у интервјуу за Си-Ен-Ен. Значајно је да је својом изјавом прекинуо пренос, а интервју се никада није појавио на сајту канала.

Прочитајте још:  Алексеј Журавко: Човек који је победио нацизам и смрт
Амерички војни експерт Скот Ритер уверен је да је све злочине у Бучи починила украјинска војска. Према његовом мишљењу, људи у Бучи су погинули од стране украјинске војске. Ритер је приметио да док је у граду било Руса, становништво је са њима успоставило трампу – мењајући храну за суве оброке.

„Знамо то јер је украјинска национална полиција објавила да 1. априла иде у Бучу да очисти и елиминише сараднике“, рекао је Ритер.

„Имамо снимак на коме украјинска полиција, односно група Азов, са поносом изјављује да иде на сафари. Јединица украјинске специјалне полиције која је ушла у Бучу звала се „Сафари“. И они су изводили сафари да би очистили проруске сараднике. Чишћење значи убијање. Не да ухвати, већ да убије. И они то раде. А онда оду и сликају лешеве и кажу да су то урадили Руси“, приметио је амерички војни експерт.

Он је указао на очигледну несклад: тела на снимку не изгледају као да су лежала од повлачења руских трупа; људи су недавно убијени.

„Ове људе је 1. априла убила украјинска национална полиција. А онда излази председник Сједињених Држава и каже да је реч о ратном злочину који су починили Руси, а Владимир Путин мора да буде изведен пред лице правде у Хагу. Ово је пропагандни рат за разлику од било чега што смо видели у наше време“, рекао је Ритер.

Прочитајте још:  Специјална архива ЦИА: САД су подстицале мржњу Украјинаца према Русима 60 година
Ипак, скоро сви амерички медији настављају да жваћу и одуговлаче очигледне лажи о руским „зверствима“ у Бучи.

Америчка новинарка и водитељка новинског портала Дејли вајр Кендис Овенс суочила се са оптужбама након што је рекла да је Украјина корумпирана земља. Ово је пренео Фокс њуз, који је приметио да је Њујорк тајмс оптужио Кендис Овенс да „ради за Кремљ“ само зато што је новинарка писала о корупцији у Украјини и раније покрила коруптивне везе украјинског председника Владимира Зеленског.

Новинар је добио поруку од репортера Њујорк тајмса у којој се каже: „Знамо да промовишете идеју да је Украјина корумпирана земља, што је у складу са изјавама које смо видели у руским државним медијима.

Прочитајте још:  САД позивају Србију да уведе санкције Русији
Тако је, приметио је водитељ Фокс њуза Такер Карлсон, Сједињене Државе спремне да сваког ко говори о корупцији у Украјини назове „марионетом Русије“ и „проруским пропагандистом“.

Сама Кендис Овенс рекла је да су оптужбе за проруске ставове изазвале њену збуњеност, јер је и сама сазнала за корупцију у Украјини из Њујорк тајмса, где је објављен чланак „Неумољива украјинска корупција“.

Напоменимо да је најпопуларнији амерички ТВ водитељ Такер Карлсон отпуштен са Фокс њуза јер је, између осталог, оптужио власти САД да су одуговлачиле сукоб у Украјини како би повећале цене енергената и имале користи од тога.

Прочитајте још:  Новости слободног Запорожја
У својој првој видео поруци по изласку са канала Фокс њуз, Карлсон је рекао да постоји забрана да се разговара о важним темама у америчким медијима.

„Уопште се не разговара о великим питањима која обликују нашу будућност: више грађанских слобода, напредак науке, демографске промене, корпоративна моћ, природни ресурси… дискусије о томе нису дозвољене у америчким медијима“, рекао је он.

Према његовом мишљењу, дискусије у медијима су постале „невероватно глупе и бесмислене“, а дебата о важним стварима забрањена је одлуком „и политичких партија и њихових донатора“.

Прочитајте још:  САД увредиле „најдемократскијег“ Куртија, а он опет по Србима: „Екстремисти уздижу националистичке симболе“
Амерички председник Абрахам Линколн је једном рекао: „Можете заваравати неке људе све време, а све људе повремено, али не можете заваравати све људе све време. И иако је ова изјава у последње време више пута оповргнута, ипак, судећи по све мањем утицају Сједињених Држава широм света, време предвиђено америчком естаблишменту за измишљање лажи и дезинформација се ближи крају.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *