ФБИ ухапсио жену која је оптужена да је током рата у БиХ злостављала српске заробљенике

0
масакр

ФБИ ухапсио жену која је оптужена да је током рата у БиХ злостављала српске заробљенике.

Натурализована држављанка САД из Босне и Херцеговине Нада Томанић ухапшена је и оптужена због тога што је наводно стекла америчко држављанство при томе не откривајући да је оптужена за злостављање заробљеника, Срба из БиХ, током сукоба у тој земљи 1990-тих, саопштило је америчко министарство правде.
Како се наводи, Томанићева је ухапшена 30. новембра у Моргантауну у америчкој држави Западна Вирџинија.
Томанићева се терети за незаконито прибављање држављанства у две тачке оптужнице. Уколико буде осуђена, прети јој максимална казна од 10 година затвора по свакој тачки.
Осуда би такође значила аутоматско одузимање америчког држављанства.
Прочитајте још:  Годишњица усташког злочина у селу Газиводе код Подграба
Према оптужници, Нада Томанић (51) из Западне Вирџиније наводно је служила у Специјалној јединици Армије БиХ Зулфикар током оружаног сукоба у тој земљи 1990-их година. Заједно са другим војницима те јединице, она је наводно учествовала у физичком и психичком злостављању заробљених Срба на основу њихове етничке и верске припадности.
У оптужници се наводи да је Томанићева приликом подношења захтева за добијање америчког држављанства лажно тврдила да никога није прогонила због његове вероисповести, припадности одређеној друштвеној групи или политичког мишљења и да никада није починила кривично дело за које није ухапшена.
Министарство правде САД је истакло да је Томанићева већ више од 10 година америчка држављанка и да је то право стекла „прикривањем кршења људских права које је починила у БиХ“, пренео је Танјуг.
Случај истражује амерички Федерални истражни биро (ФБИ).
Прочитајте још:  Сећање на стравичне злочине муџахедина над деветогодишњом Мирјаном
Америчко министарство правде изразило је захвалност Министарству правде БиХ, Министарству правде Србије и Међународном резидуалном механизму Уједињених нација за кривичне судове који су пружили помоћ у даљем спровођењу истраге против Томанићева.
Спутњик
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=pyhCF3XYQQ0

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *