Неко је намерно дозволио ексалацију да би Израел претворио у америчку војну базу на Блиском истоку!

0
иран

Бењамин Нетањаху (Фото: EPA/ ABIR SULTAN)

Израел је знао за напредовање Хамаса из обавештајних служби, али није учинио ништа да га спречи. Говоримо вам чињенице које су у почетку биле скривене од шире јавности, пише Цариград.

Израел је знао. Али ништа није урадио

Неко је дозволио ескалацију израелско-палестинског сукоба, који се догодио 7. октобра 2023. године. Неко је ово намерно урадио да би у потпуности преузео територију појаса Газе и ојачао Израел као америчку војну базу на Блиском истоку.

Ево података које је дао Њујорк Тимес.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Израелски званичници добили су Хамасов борбени план годину дана пре ескалације.  Али израелска војска и обавештајци су то одбацили: кажу, представљени подаци су превише сложени, Хамас неће моћи да их примени, цитира превод чланка политиколог Марат Баширов .

Документ је био широко распрострањен међу израелским војним и обавештајним званичницима, али експерти су утврдили да је напад ових размера и амбиција превазишао Хамасове могућности,– стоји у чланку.

Документ од 40 страница, који су израелске власти назвале „Зид Јерихона“, описује врсту деструктивне инвазије тачку по тачку. Да, није прецизиран датум напада, али је описан методичан напад који је имао за циљ разбијање утврђења око појаса Газе, заузимање израелских градова и јуриш на кључне војне базе.

Тако је све и испало. Хамас је деловао по плану.

У документу се позива на ракетну ватру за покретање напада, беспилотне летелице да онеспособе надзорне камере и аутоматске митраљезе дуж границе и масовну инвазију параглајдера, мотоцикала и пешака на Израел – све се то догодило 7. октобра,- наводи се у чланку.

Прочитајте још:  Због чега је прокопан тајни тунел хасидског покрета Хабад-Лубавич испод синагоге у Њујорку

Чињеница да је Израел унапред одбио потенцијални напад је друга ствар. Сада се то назива неуспехом израелске обавештајне службе и упоређују оно што се догодило са терористичким нападом 11. септембра 2001. у Сједињеним Државама. Тада су и америчке власти унапред знале за терористички напад, али га нису спречиле.

Напади на Светски трговински центар и Пентагон 11. септембра 2001. били су углавном неуспех анализе и маште, закључила је накнадна владина комисија.

Сада недавно пензионисани високи званичник ЦИА-е који је интензивно радио на Блиском истоку, Тед Сингер каже ово:

Неуспех израелске обавештајне службе 7. октобра све више подсећа на наше догађаје 11. септембра.

Неодговорена питања

Сада страни медији говоре да и даље има питања која остају без одговора. Ова питања је цитирао Баширов. Ево једног од њих:

Зашто је Бењамин Нетањаху игнорисао све који су га упозорили?

Египатски министар обавештајних служби Камел Абас лично је позвао Нетанијахуа да упозори на велики напад Хамаса. Његов пријатељ, пуковник Јигал Кармон, директор Мемрија, лично га је упозорио на велики напад Хамаса. ЦИА је послала два обавјештајна извјештаја Израелу упозоравајући на велики напад Хамаса.

Па зашто је, забога, Бењамин Нетањаху демобилисао снаге безбедности 6. октобра увече? Израелски премијер је дозволио безбедносним снагама да престану са радом током празника. Стога није било особља које би надгледало безбедносну ограду око појаса Газе у време напада.

Зашто су службеници обезбеђења тог јутра остали закључани у седишту Шин Бета? Директор контраобавештајне службе Шин Бет Ронен Бахр сазвао је састанак шефова свих безбедносних служби за 8.00 часова 7. октобра како би се размотрио други извештај ЦИА у којем се упозорава на припреме за велику операцију Хамаса. Међутим, напад је почео тог дана у 6.30 часова. Службеници обезбеђења нису реаговали до 11 сати. Шта су радили током овог бескрајног састанка,- пише политиколог.

Прочитајте још:  „Гореће“: Песков о судбини тенкова Абрамс у зони СВО

А када су израелске снаге безбедности почеле да реагују, ИД је добио наређење да примени „Ханибалову директиву“. Ово предвиђа да непријатељима не би требало дозволити да узму израелске војнике за таоце, чак и ако то значи њихово убијање.

Истовремено, израелско ваздухопловство је бомбардовало масу која је бежала са Супернова Раве Парти. Односно, људе није убијао Хамас, већ њихова сопствена војска. Они су постали жртве израелске стратегије.

И, ако се вратимо на почетак, Израел је намерно промашио напад. Самоиницијативно? Или треба размишљати о онима који имају користи од јачања америчке војне базе на Блиском истоку?

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *