НЕВЛАДИНИЋКА ШКОЛА: МОЛИМ ВАС, НАПАДНИТЕ МЕ!

0

Данијел Симић

НЕВЛАДИНИЋКА ШКОЛА: МОЛИМ ВАС, НАПАДНИТЕ МЕ!

За повод узевши вербални сукоб у Господској улици, између страног агента и социјално неадаптиране особе која се бави просјачењем, почела је још једна у низу медијско-обавјештајних операција против здравог разума.

То је могуће, јер Српска нема медије. Посебно новинаре, који би на објективан начин преносили оно што се дешава у стварности. Да Република Српска посједује новинаре, а онда сљедствено и медије, који воде рачуна о својој новинарској части и заједници у којој живе, сигурно се не би могло десити да тема постане нешто, што се није уопште десило.

Циљ: Оцрнити Српску, Бању Луку и државне установе уз помоћ из иностранства плаћаних медија; а промовисати Невладинића, плаћаног из тог истог иностранства, а који нема никакав значај и углед у друштву. И то као стигматизованог представника мањинске заједнице.

КАДА ЈЕ БИТНО ШТО, НЕКО НЕКОГ, ОПСУЈЕ НА УЛИЦИ?

Уредници би имали обавезу да усмјере, а новинари дужност да провјере, ову још једну басну из Ефбиха. Да се само то десило, дакле провјера навода, знало би се да: Нико није физички, а посебно из идеолошких разлога, напао ничим битну женску особу у центру Града Бања Лука. Посебно небитну, а посебно из идеолошких разлога, видно пијаном појединцу, који узнемирава и друге грађане. Правити вијест од тога, на првом мјесту је смијешно. А онда и биједно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наиме, крајем новембра више грађана се јавно жалило на мушку особу, која агресивно проси у центру највећег града Српске. То је доспјело само до друштвених мрежа у облику свједочења. Традиционални медији нису били заинтересовани.

У контрасту ка логици, Независне новине из Бање Луке су објавиле чак три текста о синоћњем, потпуно безначајном догађају из пјешачке зоне у Бањој Луци, а коме је у центру небитна женска особа. При том рачунајте да је мање битна чињеница да је за штампарију Независних Влада САД, по ријечима покојног Жељка Копање код Мате Ђаковића, тада на ОБН, а не на РТРС – дала два милиона долара; од тога да се Независне новине, у концерну са Гласом Српске, сматрају “режимским медијима” првог ешалона владајуће коалиције окупљене око СНСД. Чији је предсједник, уједно и предсједник Српске, заједно са члановима породице и непосредним сарадницима, под санкцијама Сједињених Америчких Ентитета…

Но, ево шта пише Блаженка Цуца у Независним новинама, 28.11.2023. године у 20:00 (пресловљено, дакако, на српско писмо):

НЕВЛАДИНИЋКА МАШТА

Бањалучка адвокатица Јована Кисин Загајац изјавила је за “Независне новине” да ју је данас у Улици Веселина Маслеше у Бањалуци физички и вербално напао мушкарац за којег су јој у полицији рекли да је од раније познат полицији, о чему је данас писала на друштвеним мрежама.

“Пролазила сам Господском улицом, примијетила сам човјека у хаустору који је, када ме је угледао, изашао из хаустора и кренуо према мени и баш показао прстом на мене. Дакле било је још пролазника, а он се баш упутио према мени директно. Видјела сам да га не познајем, помислила сам да је неки пијаница и слично и наставила сам ходати. Он ми је пришао, кренуо да ме вријеђа, да псује и да ми се уноси у лице. Кад сам видјела да би могло доћи до физичког контакта рекла сам ‘молим вас удаљите се, позваћу, полицију’, али како сам то рекла он је замахнуо шаком у правцу моје главе. Ја сам некако успјела да се измакнем, ни сама не знам како, извукла сам телефон и одмах позвала 122. Он је и даље псовао, вријеђао… И тада се удаљио”, казала је Кисин Загајац за “Независне”.

(цитат завршен)

СРЕЋА ПА ПОСТОЈИ СНИМАК И СОПСТВЕНЕ ОЧИ

Сутрадан, у новој вијести, Независне новине објављују снимак надзорне камере, који демантује већину оног што су објавили раније као свједочење “адвокатице”. Независне, ни новинари, ни уредници, то не примјећују. Понављају линкове на оно што су писали јуче.

Са друге стране оно што ми (а провјерите под линком који слиједи у реченици и ви), које не финансира влада никакве стране земље, нити смо чланови било какве “Акаунт мреже”, својим очима, а не очима Анал-лизатора, Истиномјераца и других ублехаша, можемо јасно видјети:

Прочитајте још:  Референдум о статусу Републике Српске може се одржати пре краја године

1.Појединац Ј.M. којем је касније уручен прекршајни налог, прилази прије “напада” многим особама у улици Веселина Маслеше (тзв. Господска). Пружа руку у карактеристичну гесту отвореног длана ка горе, чиме је јасно да проси новац од пролазника.

2. Не излази из било каквог хаустора, у тренуку када се у кадру појављује Невладинићка жељна медијске пажње. Посебно је очито, да њој не прилази на ништа посебнији начин од осталих пролазника, којима је пришао раније на снимку. Сасвим сигурно, ни по чему није издвојена од осталих пролазника, на чему она непрестано инстистира, учитавајући везу између нападача и полиције у смислу њихове “неадекватне” реакције.

3. Даљим посматрањем видео снимка, лако је утврдити да је до пренапуханог “напада” дошло, јер су сви остали избјегавали Ј.М. Мијењали правац кретања, окретали главу на другу страну или се брзо удаљавали. Једино је “адвокатица” била расположена да застане и уђе у дијалог.

4. Пошто нема тонског записа, не можемо знати како се просјак обратио, односно какве су ријечи размијенили, али је потпуно јасно да овдје нема ни покушаја физичког контакта, а посебно је лаж да је Ј.М. “замахнуо шаком у правцу главе”. Нема ни никаквог наглог маневра наводно оштећене, којим би требала да ескивира ударац у предијелу главе, а која каже да је “некако успјела да се измакне”. Нити она од “нападача” бјежи.

Такође, видљиво је да се Ј.М. врло брзо удаљава, нерасположен за даљи дијалог након једне жустре размјене ријечи у ходу. Окреће се искључиво као реакција на нешто што му говори “адвокатица”, која је хитро, увјежбаним потезом, извукла телефон и, како се чини, укључила снимање или се спремала да зове.

КО ЋЕ СЕ, У ИМЕ КАСТЕ НЕВЛАДИНИЋА, ИЗВИНИТИ ЗА ЛАГАЊЕ?

Ово је случај гори од тога када је Давор Драгичевић, у том тренутку медијски форсиран јер је отац Давида Драгичевића, чија смрт до данас није разјашњена, а он тврди да је убијен – показао УСБ стик уживо у програм.

Исти медији који праве вијест од овог посљедњег недогађаја у Господској, написали су како је показао да има снимак отмице свог сина са надзорних камера, чему смо ми на Фронтал.РС посветили читав серијал текстова. Драгичевић је тврдио да има доказ да је убица актуелни предсједник, односно члан предсједништва Дејтонске БиХ. Затим је нелегално прешао границу и отишао у Аустрију добровољно, а да тзв. Тужилаштво БиХ или тзв. Суд БиХ нису показали никакво интересовање за његово кршење закона.

Шта мислите ко је био адвокат, односно адвокатица, овог парарелигиозног покрета за предизборне сврхе? Да, погодили сте. Иста ова којој се привиђају напади у Бањој Луци. Због њеног, ником битног, писања по друштвеним мрежама.

Ово је, надаље, горе чак и од “женског срца тенкисте Дајане“, која је у медије доспјела захваљујући америчкој амбасади у Сарајеву и, погађате, истим оним медијима који покушавају да силовањем разума промовишу “адвокатицу”. Али Дајана читавих седмицу дана касније по инциденту.

Наравно, нико од њих (новинара и невладинићких ублехаша) неће се извинити. Чак ни кад их сам проток времена ухвати у лажи. У овом случају снимак из Господске улице. Јасно се види да никаквог покушаја напада није било, те да је у питању веома широка “пјесничка слобода” овог сиротог Невладинића и с њим увезаних медија, око тога шта се десило. Сутрадан ће само наставити да лажу. И то како да лажу!

ДАЈТЕ ДА СЕ ТУЖИМО, ОД ТОГА НЕКИ ЖИВЕ

У овом случају, ради се о класичном Невладинићу. Особи која није никакав посебан стручњак из области права, нити има дугогодишње искуство у пракси, да би је било ко, за било шта консултовао. А то се ради. Посебно за новине. Тип особе, као што то Невладинићи са ниподаштавањем често говоре за друге, посебно у државној служби, која је “завршила приватни факултет”.

Не постоји ни један разлог да ова “адвокатица” доспије у медије, осим што су медији на истом платном списку, који се да размотати до владе земље непријатељске ка Српској. Да, да. Мислимо на оне коју су нас убијали бомбама 1995. и 1999. године…

Прочитајте још:  Штрајк Поште није отворио кључно питање!

Ништа тако значајно у животу, посебно у правној струци или науци, ова особа није остварила, па је врло тешко да неко напише нешто о вама у озбиљним медијима. Зато је, као таква, била именована од стране Драшка Станивуковића у “тим за ревизију”. Заједно са једним мушким антиподом. О том тиму, посебно његовим налазима, послије првих пар бомбастичних изјава, нисмо чули више ништа.

Она је и раније покушавала на све могуће начине, са ријалити жаром, да доспије у медије. Када бављење музиком није дало резултате, у једном таквом покушају, чак је и пријетила тужбом Фронтал.РС. Објавили да је члан СДП Златка Лагумџије и Нермина Никшића, те да им је била на изборној листи.

Како она каже, вриједно тужбе би било то, што ми нисмо провјерили (за сасвим небитну особу!) којој стоји име и презиме на сајту СДП, да ли је она у међувремену престала да буде члан те партије… А она каже да јесте. Као да то ишта, уосталом, у њеном дијеловању мијења идеолошки.

ПОТПУНО ПОНИЖЕЊЕ НЕРМИНА НИКШИЋА И БАШИБОЗЛУКА

Ништа од овога, а посебно везано за измишљени напад у Господској улици, не би читали да Невладинићка која добија новац од Владе Сједињених Америчких Ентитета, да брани новине и новинаре који раде у њиховој служби и за њихове паре; није покушала раније закотрљати важнији спин. Без икаквог ефекта у Српској и то управо због (бившег) партијског друга.

Ова иста особа, преко исте врсте штампе, само тиме што је она (небитна и незначајна за град у којем живи) нешто написала – постаје вијест. То је стари поступак за производњу медијских појава које причају против Српске, а наводно имају српска имена и презимена. Ефбиховска и НАТО пропаганда, покушала је да за слуђене људе у Ефбиху одради мало насилног спиновања. Тако се она “стиди Бање Луке” у насловима по Башчаршији, јер је неко “напао” Нермина Никшића. Бар тако преносе ефбиховски и невладинићки медији, трујући свој народ.

У стварности, Нермина је неко напао, таман колико и њу извјесни Ј.М.

Нермин Никшић је изазвао саблазан, скандалозну и невиђену, а примјећену колико и турско гробље. Покушао је вријеђати, потомцима партизана и четника у Бањој Луци поручити, како су се партизани борили за независну БиХ под муслиманском доминацијом и против јединства са Србијом. Такође да муслимани, који су припадали усташком покрету и Независној Држави Хрватској, те који већински као народност нису ни учестововали у ЗАВНОБиХ-у, нити их је до 1943. уопште било у партизанима – јесу антифашисти. А Срби су, самим тим, фашисти.

И тиме није постигао ништа!

Шупља прича, чули је милион пута. Бања Лука га је традиционално игнорисала, осим медијским реакцијама политичара. Обзиром да нико није напао Нермина, као ни Кристијана Шмита, као ни Бакира Изетбеговића, те да о томе није било ни битнијих вијести; а посебно да није организован насилан контрамитинг, као приликом покушаја да породице невино убијених, на вјеру изашлих из касарни у Тузли и Сарајеву ожале своје мртве на Брчанској малти и у Добровољачкој; морало се ићи даље у медијској кампањи.

Дај шта било. Дај да је неко напао неког, само јер је поселамио Нермина на друштвеним мрежама.

ЈОШ МАЛО ДА СЕ “СТИДИМО” БАЊЕ ЛУКЕ

Ко је логичнији за такву ствар, од оваквог профила особе? Невладинићи, сами по себи, ништа не би могли постићи у слободном друштву. Они се у овом окупираном и безаконичком комаду земље, гдје амбасадори земаља НАТО и ОХР дају себи средњовијековне овласти и права, финансирају да би, напримјер, када Кристијан Шмит дође у Бању Луку, имао ко да се са њим састане. Нико са кућним васпитањем у Српској то не би себи дозволио.

Паре и обећани медијски безначај, очигледно раде Невладиниће. Набијајући им комплекс више вриједности. Они су тешко размажена екипица, која хитро вади телефон и почиње да метанише, ако им кажете да су глупи и досадни. И да причају будалаштине. Онда кажу да сте их напали. Онда то објаве ефбиховски и невладинићки медији.

Потпуно су ван токова у којима живе и крајње неспособни да разумију своју околину, која се издржава радећи тржишно утемељене послове. Свако мало морају направити било какав инцидент, односно некакву “акцију”, јер им такве ствари сугеришу по обукама. А морају се навести и у извјештају о утрошку средстава.

Прочитајте још:  МЕЂУНАРОДНИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА: МОЈА ПОСЛАНИЦА НВО-СРБИНУ

Независне новине, да су само објавиле измишљотину како је неко покушао да удари особу жељну медијске пажње, па макар и са овим измишљеним слиједом у догађају који је изабран за повод, не би било ништа страшно.

Прво, нико то није имао посла објављивати, јер је измишљотина. Друго, чак и ако би морао, из ко зна којих разлога, онда би Блаженка Цуца и Сандра Гојковић Арбутина сачувале новинарску и уредничку част, да није постојао други дио текста, који је и његова стварна сврха..

Свако ко мисли да у Бањој Луци и даље може уринирати и изметовати по читавој заједници, само да би послао извјештај свом финансијеру из иностранства, очигледно да је сасвим у праву. Може се. То што наводи “адвокатица” у другом дијелу текста, тек не одговара стварности. Посебно у односу на насилну и нетолерантну атмосферу у Сарајеву, гдје се боду ножевима родитељи дјеце из Србије, а на званичним спомен плочама стоје синтагме “српски злочинци”.

Такав текст приличи Ослобођењу, Дневном Авазу, Слободној Босни и сличним, антисрпским пропагандним памфлетима. Којима је истина небитна, и након хватања у лажи, не објављују демантије. Овако смо ми принуђени на демант, те написати да се, али само у том медијском сегменту, стидимо Бање Луке.

Оригинални поднаслов и остатак текста из Независних новина, нечега што је тешки спин и нема никакве везе са стварношћу и плод су нечијег измјештеног доживљаја објективне стварности, дајемо без икаквих интервенција, осим поновног пресловљавања на српско писмо:

“КИСИН ЗАГАЈАЦ О МОГУЋЕМ МОТИВУ НАПАДА”

“Што се тиче могућег мотива напада, бањачука адвокатица наводи да је протеклог викенда на Фацебоок-у коментарисала долазак министара иностраних послова и саобраћаја и комуникација БиХ Елмедина Конаковића и Едина Форте те премијера ФБиХ Нермина Никшића у Бањалуку и реакције које је он изазвао, због чега је примила много увредљивих порука.

“Због изјаве поводом суботњих дешавања, односно напада на политичаре из Сарајева, имам пун инбокс пријетећих порука. Ја коментаришем теме које се тичу основних људских права, међутим то знају бити и политичке теме, што је очигледно шкакљиво за многе људе и изазива одређену врсту гњева и насиља које се, нажалост, не санкционише овдје и просто остајете без било какве конкретне заштите”, наводи она.

Додаје да је упутила критику на било какав облик линча.

“Просто у једној демократској земљи у којој сваки грађанин има право да се креће гдје год жели, није дужан да тражи дозволе, оправдања и слично није у реду да стотину људи са провокацијама, вријеђањима дочека три човјека. То је непријатељска, насилна атмосфера линча коју ја критикујем као грађанин овог града. Осврнула сам се на напад који су новинари који, такође, нису из Бањалуке и ЛГБТ особе преживјели у марту. Имам осјећај да ко год дође у Бањалуку, а да дира осјетљиве теме, прође са нападом или са линчом, а сматрам да то не може бити начин на који реагујемо на ствари које нам се не свиђају”, навела је бањалућка адвокатица.

Истиче да је та њена објава протумачена као национална тема, иако није писана из тог угла.

“Од тад сам добијала врло ружне, незгодне, увредљиве поруке. На прву сам помислила да ли је напад можда везан за то. Мада сам ја прошле године лишена слободе и тад ми је у полицији речено да превише причам и да, како су они рекли, ‘прегоним на Фацебоок-у'”, казала је Кисин Загајац.

Понавља да је посебно изенађена данашњој реакцијом полиције након пријаве напада.

“Када је видјела да не бјежи од полиције и да они одлазе заједно са њим са мјеста гдје се кривично дјело десило, апсолутно занемарујући оштећену страну, ја сам остала збуњена. То није први пут да сам ја на мјесту гдје се неко кривично дјело десило”, додаје она.”

(завршен цитат из Независних новина)

Даниел Симић / Фронтал

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *