Израел планира да рат у Гази траје више од годину дана

0
арапи

арапи

“Фајненшел тајмс” је у петак 01. децембра известио да је разговарао са изворима који су рекли да се Израел припрема за вишефазни сукоб у Гази који ће трајати најмање годину дана. “Ово ће бити веома дуг рат… Тренутно нисмо близу пола пута до постизања наших циљева“, рекла је једна особа упозната са израелским ратним плановима.

За нешто мање од два месеца, Израел је убио најмање 15,000 људи, оштетио 100,000 зграда, раселио 1,7 милиона Палестинаца и уништио већину медицинских објеката у Гази.

Према изворима, циљеви Израела укључују убијање три највиша лидера Хамаса, Јахја Синвара, Мохамеда Деифа и Марвана Исе, како би се обезбедила одлучујућа војна победа против 24 батаљона групе и мреже подземних тунела у Гази.

Чини се да Израел није близу постизања ових циљева. Амерички извори су рекли да израелске војне операције у Гази нису успеле да утичу на припаднике Хамаса на високом или чак средњем нивоу.

“Гардијан” је у недељу известио да су израелски званичници проценили да је убијено 1,000 до 2,000 припадника Хамаса. Међутим, “Фајненшел тајмс” је разговарао са израелским војним извором који је дао процену од 5,000 мртвих припадника Хамаса. Нејасно је зашто постоји тако велика разлика у бројевима, јер су оба дата током једнонедељне паузе у борбама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У оба случаја, израелске војне операције су убиле више деце, најмање 6.000, него припадници Хамаса. Огроман број цивила довео је до јачања јавног мњења против израелских војних операција.

Државни секретар САД Ентони Блинкен присуствовао је у четвртак састанку израелског ратног кабинета и упозорио да ће Тел Авив изгубити више међународне подршке како се сукоб наставља. Генерал Херзи Халеви, начелник штаба Израелских одбрамбених снага, рекао је да ће војне операције у Гази потрајати више од неколико додатних недеља, сугеришући да Тел Авив није планирао да следи савет Вашингтона. Ипак, највиши амерички дипломата рекао је да је Вашингтон и даље чврсто посвећен наоружавању Тел Авива.

Прочитајте још:  Трамп је најавио претњу светским ратом због акција САД око Украјине

Очекује се да ће прва фаза рата, интензивна кампања бомбардовања и копнена инвазија, трајати до 2024. Један извор је рекао да је прва фаза рата завршена око 40%. “Град Газе још није завршен, нити потпуно освојен. Вероватно је 40% готово“, објаснила је особа. „За север у целини, вероватно ће бити потребно још две недеље до месец дана”.

Друга фаза ће бити операција са мањим бројем војних операција чији је циљ стабилизација Газе. Док су извори рекли за “Фајненшел тајмс” да се предвиђа да ће се друга фаза наставити до краја 2024. године, израелски званичници кажу да не могу предвидети чврсту крајњу тачку сукоба.

Бајденова администрација је натерала израелског премијера Бенџамина Нетањахуа на пристанак да дозволи палестинским властима да контролишу Газу након пораза Хамаса. Међутим, један извор је за “Фајненшел тајмс” рекао да Тел Авив неће слушати Вашингтон, чак и када САД дају Израелу милијарде долара оружја. “Нико, чак ни САД, не може да разговара са њима о овоме“, рекао је један од извора упућен у ствар. Та особа је нагласила да је ова тачка била кључна да Нетањаху задржи свој крајње десничарски ратни кабинет на окупу.

 

Милан Старчевић / “Васељенска”

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *