СВЕШТЕНИK ЈАСАН: Боље да не славите, него да у кафани славите славу

1

Протојереј ставрофор Љубивоје Радовић из Kрушевца поручио је својевремено да црква саветује верницима да своје крсне славе треба да славе на најједноставнији начин, у кругу своје породице и са најближим пријатељима и рођацима.

Будући да се и сада налазимо у сезони слава, није на одмет подсетити се његове поруке.

– Смисао славе није у претеривању и није само у јелу и пићу, него у једном духовном расположењу, пре свега у доласку у цркву, да се ту помолимо Богу, а онда да ту молитвену атмосферу пренесемо у своју домаћу или малу цркву. Дакле, у што мањем броју треба да будемо окупљени да бисмо заштитили себе од других и друге од себе – изјавио је својевремено за РТС.

Kада је у питању прослава у ресторанима и са музиком, отац истиче да је то неспојиво са нашом вером.

– То нема везе са православним поимањем крсне славе, јер то је породични празник који се прославља у кругу породице и са најближим пријатељма. Прослављању славе није место у ресторанима, кафанама, није место уз музику – казао је.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прослава, истиче, треба да буде онаква како то приличи једном православном вернику.

– Ми знамо да огроман број наших православних хришћана слави славу, али не зна ништа о светитељу кога прославља и умето да разговоре том приликом воде у том правцу, да нешто научимо, да се испунимо љубављу и да на тај начин укажемо поштовање светитељу, јер некада су домаћини дворили славу, дакле, гости су седели и били на обеду, а домаћин је стајао, није хтео да седне поштујући светитеља ког прославља и поштујући госте које је призвао у свој дом, а ми хоћемо да ту атмосферу преносимо у кафану. То једно са другим не иде. И боље је да човек не слави него да слави наопако, да слави онако како не приличи православној вери и православним хришћанима – казао је.

Прочитајте још:  Верник СПЦ из Немачке јавно се одрекао владике Григорија и свештеника који ћуте

Он је истакао и да су се сви обичаји код нас мењали, прекидали обнављали, а слава је једини обичај који никада није прекидан.

– Славили су наши преци у рововима, славили су у највећим оскудицама, страдањима, патњама, било на који начин, али никако нису дозволили да се преклиње слављење крсне славе.

НПортал

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “СВЕШТЕНИK ЈАСАН: Боље да не славите, него да у кафани славите славу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *