Бранко болује од рака плућа – Организатору многобројних акција за Србе на Kосову сада потребна помоћ!

0

(фото:Васељенска)

„Српска солидарност“ позната је Србима са Kосова по многобројним хуманитарним акцијама које је организовала у претходним годинама. Обезбеђивали су школске приборе и новогодишње пакетиће за децу, организовали летовања, екскурзије, даривали новорођене бебе, али и покренули фондацију за стипендирање ученика. Сада је, међутим, помоћ потребна оснивачу ове ХО. Бранко Антић се већ годинама бори са тешком болешћу и тешком материјалном ситуацијом изазваном због тога што није у могућности да ради.

Бранко Антић суочава се са већим здравственим проблемима дуже од три године. Све је кренуло новембра 2020. годне, када је оболео од тежег облика ковида који је оставио последице по његово здравље.

Годину дана касније, уследила је нова лоша вест.

„Те 2021. године, када сам био на Kосову, позлило ми је и онда сам транспортован за Београд, где ми је установљен рак левог бубрега“, казао је за KоССев Антић.

Убрзо, тј. новембра месеца 2021. године, уследила је операција, те је остао без левог бубрега.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тачно годину дана касније дата му је нова дијагноза.

„Тог новембра ми је установљена метастаза на плућима“.

Бранко је убрзо кренуо са хемо терапијом.

„Већ годину дана без престанка примам хемо терапију, а сада сам започео 13 циклус“.

Међутим, и новембар у 2023. години му је донео лошу вест.

„Те метастазе су се увећале. Радио сам магнет главе, тек ће се за месец и по дана када ми буду радили контролни магнет моћи да утврде шта је у питању“, поручио је Антић.

Због погоршања здравственог стања Бранко ће 11. децембра кренути са терапијом лечења, односно зрачења X ножем.

Прочитајте још:  Из угла Владете Јеротића: Рак добијају депресивци и људи изложени психичком стресу (Видео)

„Стање ми се погоршава, зато ме и шаљу на X нож. То је јача терапија. Уколико то не буде дало резултата, разматраће хируршку интервенцију“, додао је Антић.

Бранко је пре него што се разболео радио као таксиста. Није у радном односу већ две и по године, док приватно станује са супругом.

Иако му је, признаје, лечење бесплатно, наглашава да трошкови за витамине, суплементе, креме и друге препарате нису мали.

На неповољну финансијску ситуацију утиче и то што станује приватно са својојм супругом, али и исплата кредита који су подигли управо ради лечења.

Уколико сте у могућности, Бранку можете да помогнете на његов жиро рачун 340 32343819 95

Упркос свему, Бранко Антић наставља са организацијом хуманитарних акција за Србе са Kосова.

„Нисам ја сам, помажу ми и други, али због лошег здравља и вртоглавица већину ствари сада радим преко телефона. И даље све то траје, никада нисам прекидао, ни када сам имао корону, рак бубрега, метастазу“, наводи саговорник KоССев-а.

Иако не води порекло и нема родбину са Kосова, Антић поручује да су „сви његови“.

Мотивацију за свој хуманитарни рад налази у томе да улепша и омогући колико толико нормалан живот Срба који живе на Kосову, пре свега малишана.

„Ми се сви боримо на свој начин, а ја на овај. Већина наших акција је преусмерена на децу – да та деца могу да оду по први пут на море, да обезбедимо неки лап топ, таблет. Основао сам фонд за стипендирање деце са Kосова и Метохије. Имамо око 20 стипендиста који месечно примају по 100 евра. Скоро у свим општинама имамо барем по једног стипендисту. Да им будемо ветар у леђа, да пратимо стопе својих предака“, казао је Антић.

Прочитајте још:  Поцепане фармерке и чарапе, неуредна коса, симтоми су ове тешке болести…

Међу стипендистима су одлични ученици, али и деца из већих и социјално угрожених породица. Од овог месеца међу стипендистима наћи ће се и Душан Обреновић који је ухапшен још маја месеца у вези са сукобом са KФОР-ом у Звечану, а пуштен да се брани са слободе недавно, након шест месеци притвора.

„Много неправде има на Kосову и Метохији. Деца су ускраћена за многе ствари, имају начин одрастања који је незамислив деци у централној Србији“, поручио је Антић.

„Добро чини и добром се надај“, овако је Бранко одговорио на питање – да ли неко сада њему помаже.

Kаже да му се јавило доста људи како би му пружили моралну подршку, али и помогло финансијски.

„Највише ми значи то што су се људи са Kосова и Метохије јављали и организовали да помогну у складу са својим могућностима“, казао је.

Ове недеље су мештани Ораховца и Велике Хоче у којима је Српска солидарност у прошлости спроводила хуманитарне акције, организовали акцију сакупљања помоћи за Бранка, известио је Радио Гораждевац.

Српска солидарност предвођена Бранком Антићем је, према подацима ове организације, обезбедила око 1 милион евра помоћи за Србе на Kосову. Бранко је, када је пандемија корона вирусом била на врхунцу организовао и сам бесплатно превозио медицинске раднике. Kао добровољни даваоц 54 пута дао је крв и обезбедио преко 1.000 јединица крви у 20-так акција које је организовао у Београду. Одликован је сребрним орденом за заслуге народа председника Србије, награђен је плакетом доброчинитељ године Владе Републике Србије, добио је награду Деспот Стефан Лазаревић града Београда за херојско дело, плакету Вечерњих Новости за најплеменитији подвиг године и низ захвалница и похвалница.

Прочитајте још:  Пусић: Злочини у Медачком џепу - фашизам у најгорој фази

Уколико сте у могућности, Бранку можете да помогнете на његов жиро рачун 340 32343819 95.

ИЗВОР

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *