Бујановац: Више бирача него грађана

0

Бујановац (Фото: Јутјуб)

Бујановац: Више бирача него грађана.

Прочитајте још:  Још један руски бегунац у Србији вређао српски народ
У општини Бујановац, која по званичним подацима са Пописа 2022. има 41.068 становника, на парламентарним изборима 17. децембра право гласа имаће 1.675 људи више, односно 42.743. Толико их је уписано у бирачки списак који је закључен 1. децембра. Број бирача је такође званични податак који су Бујановачке у уторак добиле у Општинској управи.

Бујановац није једина општина у којој је више бирача (пунолетних грађана) него свих становника па се због овог апсурда раније огласило и Министарство за државну управу и локалну самоуправу.

Надлежни су нагласили да се број уписаних грађана у бирачки списак не може поредити с бројем становника из пописа становништва.

Прочитајте још:  НАТО шенген: Да ли ће војска Алијансе моћи слободно да се креће кроз Србију?
Министарство је навело да „попис становништва представља фактички број грађана јер се ради по принципу анкетирања грађана који су доступни да дају податке у тренутку пописа и на добровољној је бази, док је јединствени бирачки списак евиденција свих пунолетних грађана који су држављани и имају пребивалиште у Србији“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наведено је да се бирач уписује у бирачки списак по месту пребивалишта, а бирач који има боравиште у иностранству по последњем пребивалишту пре одласка у иностранство, односно по последњем пребивалишту једног од његових родитеља, с тим што се у бирачки списак уписују и подаци о његовом боравишту у иностранству.

Такође, „интерно расељено лице уписује се у бирачки списак по месту где је пријављено као интерно расељено лице“.

Прочитајте још:  Вучић: Мораћу да смислим нешто горе од Сајма, драго ми је што се грађани плаше
Додаје се и да Министарство унутрашњих послова податке из службених евиденција о пребивалишту и боравишту грађана доставља министарству које их разврстава по врстама промена и доставља надлежним општинским, односно градским управама.

Министарство преузима и податке из Регистра матичних књига који се односе на чињеницу смрти и друге податке од значаја за ажурурање бирачког списка и доставља их електронским путем наведеним управама.

„Податак о бирачу у бирачком списку искључиво је условљен подацима из других службених евиденција“, закључило је Министарство за државну управу и локалну самоуправу.

Прочитајте још:  Након затварања алтернативних путева ка централној Србији, „Косовска полиција“ поставља нову базу код Брњака. Нема реакције Александра Вучића и Српске листе
Број уписаних у бирачки списак у општини Бујановац годинама варира око 42.000 хиљаде.

Истовремено, на локалне изборе, на којима је због српско-албанских односа одзив по правилу велики, излази око 21.000 бирача. Тако је 2020. године гласало 20.958 бирача, четири године раније 21.291, а 2012. године на изборе је изашло 21.430 грађана.

Бујановачке

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *