СНС на рекламирање за месец дана дала 2 милиона евра

0
СНС

СНС

СНС на рекламирање за месец дана дала 2 милиона евра.

Листа “Александар Вучић – Србија не сме да стане” је за месец дана предизборне кампање на оглашавање на телевизијама са националном фреквенцијом, потрошила најмање око два милиона евра. Тако кажу процене Транспарентности Србија, и то под условом да је СНС од ТВ кућа добијала количинске попусте. Нешто више од тога, око 2,8 милиона евра, за прошлогодишње предизборно рекламирање потрошиле су све остале странке. То значи, СПС и цела опозиција.

Прочитајте још:  Руске службе: Владика Григорије је амерички човек, веза му била Морин Kормак!
Програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић каже да су ти трошкови тренутно, након само месец дана кампање, већ дошли надомак два миллиона евра.

– Већина странака је плаћену политичку промоцију на овим изборима започела касније него у претходним изборним циклусима, а нарочито је било приметно одсуство реклама на телевизијама, које традиционално чине најскупљи део сваке кампање. Током новембра, на националним и главним кабловским телевизијама се рекламирала само листа “Александар Вучић – Србија не сме да стане”. На основу званично објављених ценовника, процењујемо да је вредност тих реклама била 1,95 милиона евра, и то под условом да ова странка оствари право на највеће количинске попусте – каже Ненадић за Нову.

Прочитајте још:  Улични ултиматум: шта Запад протестима у Београду жели да поручи председнику Србије
Како даље наводи, на прошлогодишњим изборима је вредност ТВ кампање СНС и Вучића као председничког кандидата била приближно иста, за период који не обухвата последње две недеље кампање, а до почетка изборне тишине је премашила четири милиона евра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Иако смо очекивали да ће због значајно мањих буџетских дотација, укупно гледано, кампања 2023. бити нешто јефтинија него прошлогодишња, овај податак указује да ће вредност оглашавања СНС за овогодишње парламентарне изборе бити вероватно на сличном нивоу. Остаје да се види да ли ће СПС и опозиционе листе покушати да парирају СНС-у са ТВ рекламама у последње две недеље. Прошле године су сви други актери, осим СНС, за ове намене укупно потрошили око 2,8 милиона евра” – закључује Ненадић.

Прочитајте још:  Директор повредио закон послујући са братом напредњака из Kуле
Подсетимо, медији су раније писали да је Српска напредна странка у периоду од 2015. до краја 2020. године потрошила на изборне кампање око 2,7 милијарди динара или скоро 23 милиона евра. С друге стране, 22 странке и групе грађана су у истом периоду заједно потрошиле око две милијарде динара.

Све листе које учествују на изборима дужне су најкасније седам дана пре одржавања избора да Агенцији за спречавање корупције поднесу извештај о трошковима кампање. То подразумева све приходе и расходе. То значи да би за неколико дана требало да имамо све податке у вези ове предизборне кампање.

Директно.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *