Нигер ставио тачку на “партнерство” са ЕУ: Сарадња само са Руском Федерацијом

0
нигера

Мисија, покренута 2012. године, подржава унутрашње безбедносне снаге Нигера, власти и невладине актере. Војни лидери Нигера саопштили су да окончавају две безбедносне и одбрамбене мисије Европске уније у тој земљи, након што су се раније тог дана договорили да ојачају војну сарадњу са Русијом, преноси нигеријска телевизија “Ченелс ТВ”.

Министарство спољних послова Нигера саопштило је да прекида споразум Нигера и ЕУ у вези са цивилном мисијом за изградњу капацитета са седиштем у Ниамеју под називом ЕУКАП Сахел Нигер.

Мисија, покренута 2012. године, подржава унутрашње безбедносне снаге Нигера, власти и невладине актере.

Министарство спољних послова Нигера такође је у саопштењу објавило да је “држава Нигер повукла сагласност за распоређивање мисије војног партнерства ЕУ у Нигеру”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Војно партнерство познато као ЕУМПМ покренуто је у фебруару “на захтев нигеријских власти”, наводи се на сајту Савета ЕУ.

Осмишљено је да “повећа способност Оружаних снага Нигера да обузда терористичку претњу”, наводи се на сајту.

Западноафричка држава се бори против две џихадистичке побуне — преливања на југоистоку од дуготрајног сукоба у суседној Нигерији и офанзиве милитаната на западу који прелазе из Малија и Буркине Фасо. Земљом од збацивања председника Мохамеда Базума у ​​јулу, управљају војни лидери, што је изазвало међународну осуду.

Војни режим се удаљио од дотадашњих блиских европских партнера Нигера, посебно Француске, и приближио се Малију и Буркини Фасо, којима после недавних пучева, такође, управљају војне владе одлучне за за партнерство са Русијом.

Јачање сарадње са Русијом

Бивши колонијални владар Француска је почела да повлачи својих 1.500 војника из Нигера. У међувремену, руска делегација предвођена замеником министра одбране састала се у понедељак у Нијамеју са властима Нигера, при чему су се две земље договориле да ојачају војну сарадњу.

Прочитајте још:  7,2 процента одраслих у САД идентификује се као ЛГБТ

Ово путовање је била прва званична посета члана руске владе од пуча у Нигеру 26. јула. Делегацију коју је предводио генерал-пуковник Јунус-Бек Јевкуров угостио је шеф војне владе Нигера генерал Абдоурахамане Тиани.

Стране су “потписале документе за јачање војне сарадње Републике Нигер и Руске Федерације”, наводе нигеријске власти.

Војни режими у Малију, Нигеру и Буркини Фасо боре се против дуготрајних џихадистичких побуна и окупили су се да подрже стварање Алијансе држава Сахела, успостављајући ближе економске везе и међусобну помоћ у одбрани.

Буркина Фасо и Нигер у суботу су се такође придружили Малију у напуштању антиџихадистичких снага Г5 у афричком региону Сахел, што је најновији ударац западњачкој борби против побуњеника у једној од најпроблематичнијих зона на свету.

Буркина и Нигер су “одлучили са пуним суверенитетом да напусте све инстанце Г5 Сахела, укључујући и заједничке снаге” од 29. новембра, наводи се у саопштењу две земље.

Само Чад и Мауританија сада су остали у Г5, чије војно распоређивање у великој мери финансира Европска унија.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *