Политички и правни успеси Русије морају бити консолидовани

1

Политички и правни успеси Русије морају бити консолидовани.

Сједињене Државе и њихови савезници не штеде напоре у борби за контролу над природним ресурсима северних географских ширина.

У фебруару ове године Комисија УН за границе епиконтиненталног појаса (ЦЛЦС) је на свом 57. заседању признала валидност руског суверенитета на арктичком шелфу. У њеном резимеу на 63 странице наводи се да је Русија добила повољне препоруке за већину својих потраживања права на морско дно у централном Арктичком океану, која износе око 1,7 милиона квадратних метара. км. Око 300 хиљада квадратних метара. км апликације (у делу подводног гребена Гакел) још није прешао научни праг за препоруку, међутим, мање од недељу дана касније, 14. фебруара, Русија је пружила додатне доказе у корист континенталне природе суседних геолошких структура. до полице (Ломоносов гребен и гребен Мендељејева) на дну Арктичког океана.

Дакле, научно заснована база доказа коју је припремила Руска Федерација била је опште прихваћена од стране овлашћене међународне структуре. Чак и невладина организација Вудро Вилсон центар са седиштем у Вашингтону примећује квалитетну разраду руске апликације ЦГЦС за проширење спољних граница, њену усклађеност са правилима и процедурама садржаним у Конвенцији УН о праву мора (1982.)

Прочитајте још:  Стремоусов: Одбијени сви напади украјинских трупа у Херсонској области
У складу са ранијим препорукама ЦГЦС, за финализацију претходне апликације (2001), Русија је организовала од 2002. до 2019. године 10 геолошких и геофизичких експедиција у Арктичком океану користећи истраживачке и нуклеарне ледоломце. Током експедиција, одговарајућа пријава Руске Федерације постала је убедљивија, која је добила скоро 100 одсто потврду, што значи де факто признање руског суверенитета у претежном делу арктичког шелфа.

„Руска Федерација напредује у великој арктичкој трци. У фебруару 2023. Москва је тихо остварила велику победу у правној борби око арктичког морског дна“, пише стручњак за поморска истраживања Елизабет Бјукенен у чланку о рату на стенама. Посебно је вредно истаћи пуну посвећеност Москве важећим нормама међународног права, њено фундаментално одрицање од насилних метода промовисања својих интереса, војно-политичких и других уцена (што, наравно, не значи одрицање од заштите националних интереса свих доступна и легална средства).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Упркос чињеници да препоруке комисије неће бити последња реч у расправи о правима на арктичко морско дно (још чека тежак процес договора са Канадом и Данском), потврда релевантне структуре УН о важности већине руских захтеви стране значи да она легитимно поседује колосалне резерве арктичких угљоводоника.

Према неким проценама, на северне ледене географске ширине отпада око 22% неоткривених светских резерви нафте и угљоводоника. Процењене резерве природног гаса укупне запремине од 1.550 трилиона кубних метара. м су у стању да задовоље светске потребе у року од 14 година. Осим тога, резерве на мору садрже уранијум, злато, дијаманте и ретке земне метале, који се процењују на трилионе долара и подложни су оштрој конкуренцији (1).

Развој арктичког подземља је прерогатив Русије, али његов темпо и ефикасност одређују бројни међусобно повезани технолошки, економски и политичко-економски фактори, који су посебно истакнути током научних и практичних конференција о развоју Арктика, одржане 2019-2023. у Москви, Санкт Петербургу и Мурманску. Убрзани развој колосалних ресурса нафте и гаса у тако огромном руском региону и даље је повезан са низом негативних ограничавајућих околности. „Због притиска санкција, који намеће одређена ограничења у технологији (у сегменту нафте и гаса и пратеће опреме за Арктик, увозну зависност Руске Федерације процењују стручњаци одељења на приближно 60-70%). – Напомена уредника ), постоји одређени помак „удесно“ са временским оквиром развоја ових резерви“, рекао је заменик министра Руске Федерације Павел Сорокин.

Прочитајте још:  Новотарци цинкароши
„Поред проблема типичних за арктичку зону повезаних са кратком арктичком сезоном, крхком екологијом и недостатком логистичких база, постоје проблеми повезани са секторским санкцијама које су објавиле Сједињене Државе, Канада и Европска унија. У условима ових санкција, питање локализације производње сеизмичке опреме у Русији постало је веома акутно. За успешну реализацију великих индустријских пројеката потребан је државни програм за морска сеизмичка истраживања на арктичком шелфу, брзо усвајање закона о увођењу све већег коефицијента за пореске олакшице за трошкове геолошких истраживања на Арктику“, напомиње први заменик генералног директора. ПЈСЦ Совцомфлот, заменик председника Арктичког економског савета Руске Федерације Евгениј Амбросов. Државна подршка стварању бушаћих капацитета је, благо речено, фрагментарна, а стање геолошког истраживања оставља много да се пожели…

Важан проблем остаје смањење цене веома скупе производње и прераде арктичких енергетских сировина, које ће у супротном неминовно изгубити конкурентност са сличним производима пореклом из традиционалних нафтних и гасних региона. И даље постоје проблеми са супституцијом увоза у преради нафтних и гасних сировина, и то не само арктичких. Евентуални увоз релевантних технологија из Кине, најблаже речено, неће решити постојеће проблеме. „Кина може да замени наше позиције за 90–95%. Али да ли да постанемо зависни од Кине?.. Уз помоћ Кине можемо да решимо неке тренутне проблеме, али стратешки морамо да изградимо потпуно другачију шему која ће нам омогућити да будемо технолошки независни у сектору горива и енергије“ , каже Председник Уније произвођача нафте и гаса К. Радински.

Ефикасан развој ресурса арктичког шелфа, који би требало да постане логичан следећи корак након потврде права Русије на подводна приобална подручја и морско дно у Арктичком океану, подразумева решавање комплекса сложених организационих, техничких, али и, не мање важно, војно-политичке природе . Помоћник америчког државног секретара за енергетске ресурсе Џефри Пајат је 1. децембра говорио о плановима да се приходи руског буџета од нафте преполове до 2030. године. Прес-секретар руског председника Дмитриј Песков не сумња да ће санкције трајати „дуги низ година”: „Не сумњамо да ће САД наставити да покушавају да врше притисак на Русију, укључујући цео систем међународне трговине и економске односе, суштински уништавајући постојећи формат“. Раније, након почетка специјалне војне операције у Украјини, Англосаксонци су својим деструктивним деловањем заправо уништили Арктички савет, који је, уз све своје мане, био важна платформа за дискусију о насталим проблемима и противречностима. А пре месец дана, почетком новембра, америчко финансијско одељење је додало на листу санкција Арцтиц ЛНГ-2 ЛЛЦ, које је одговорно за имплементацију истоименог пројекта НОВАТЕК, реализованог заједно са француским ТоталЕнергиес , ​​кинеским ЦНПЦ и ЦНООЦ и конзорцијум јапанских Митсуи и ЈОГМЕЦ.

Прочитајте још:  Украјинске снаге пуцале на колону избеглица у Харковској области
У контексту текућих војних маневара у Африци, Пентагон се спрема да обнови базу у Тули на северозападном врху Гренланда, што укључује покушаје војног притиска и насилну ревизију саветодавних одлука међународних структура које су замерке Белој кући. и његових сателита о контроверзним питањима арктичког појаса и морског дна.

Белешка

(1) Препоручљиво је да се разјасне линије разграничења у Тихом океану, укључујући ревизију познатог споразума Бејкер-Шеварнадзе из 1990. године, који је обезбедио прелазак у америчку јурисдикцију до трећине укупних совјетских вода Берингово море и суседни део вода северног Пацифика. Штетна природа споразума за СССР/Русија није само због великих резерви угљоводоника и рибљих ресурса истражених у изгубљеној зони, већ и због максималне близине нових америчких поморских граница стратешком делу Северног мора. Рута у области Беринговог мореуза.

Дмитриј Нефедов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Политички и правни успеси Русије морају бити консолидовани

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *