За кога Аналена Бербок гласа на српским изборима

0
Немачки мип, бербок

Немачки мип

За кога Аналена Бербок гласа на српским изборима.

У јеку изборне кампање, док представници партија путују с једног краја земље на други обилазећи бираче, представници листе “Србија против насиља” обрели су се у Немачкој.

Прочитајте још:  Ђилас даје легитимитет Вучићевој крађи избора: Што да оде, управо је победио
Врата Бундестага отворили су им представници Зелених који су организовали скуп под називом “Србијa пред изборе – између аутократије и демократског буђења”.

Састанак је трајао два сата, а поздравну реч одржао је Томас Хакер из партије либерала, иначе известилац за земље Западног Балкана у спољнополитичком одбору немачког парламента.

На скупу је говорио и специјални изасланик немачке владе за Западни Балкан Мануел Сарацин.

У име Србије, која је била тема скупа, говорили су посланици Зелено-левог фронта Радомир Лазовић и Биљана Ђорђевић, као и посланик Покрета слободних грађана Натан Албахари, посланица Демократске странке Ксенија Марковић и посланик Странке слободе и правде Борко Стефановић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Пуцњава у Паризу: Мушкарац ранио неколико особа насред улице
Састанак са опозицијом је планиран пре него што су у Србији расписани избори, тврди модератор скупа, посланик у Бундестагу Борис Мијатовић, иако је нејасно зашто је онда назив посвећен изборима.

“Ми, коалиција немачких партнера, веома смо срећи да су наши пријатељи издвојили време усред кампање да дођу у Берлин и разговарају о европској будућности. Хвала вам пуно”, написао је Мијатовић након састанка.

Мијатовић је иначе аутор резолуције о Босни и Херцеговини која је усвојена у Бундестагу, а у којој се наводи да се у Сребреници десио геноцид, поздравља усвајање закона којим се негирање наводног геноцида криминализује, као и величање осуђених ратних злочинаца, док се Милорад Додик оптужује да уништава Босну и Херцеговину.

“Негирање геноцида у Сребреници, посебно међу руководством босанских Срба, као и величање законито осуђених ратних злочинаца дијаметрално су супротни миру и помирењу”, наводи се у резолуцији чије је усвајање иницирао Мијатовић.

Прочитајте још:  У Србији се из кредита најчешће плаћају станови
Мијатовић се редовно оглашава о дешавањима у Србији. Већ дан након пуцњаве у Бањској оптужио је Вучића и Српску православну цркву за инцидент.

“Свако ко је годинама гомилао оружје у манастирима сноси одговорност ако се њиме убијају људи. Двострука игра између православне цркве и српске државе мора да престане – у целом региону”, поручио је тада Мијатовић.

Борба за миљеника Берлина

Откуд прозападна опозиција у Немачкој у току предизборне кампање покушао је по повратку у Београд да објасни први са листе “Србија против насиља” Радомир Лазовић.

“Тај симболичан догађај говори о томе да чланови немачке владе у нама виде партнере за будућност Србије и што је још важније да Александар Вучић није једина адреса са којом се разговара, као што је то био случај за време владе Ангеле Меркел”, тврди Лазовић.

Прочитајте још:  Хрватска вратила српске брескве са границе
Како каже, на састанку се разговарало о кључним темама којима се бави коалиција “Србија против насиља”, као што је заустављање корупције и криминала, испуњавање захтева протеста и заустављање огромних поскупљења, нарочито хране.

“Разговарали смо и европским интеграцијама, где смо изнели став да је Александар Вучић највећа препрека ка европским интеграцијама Србије, због тога што не може неко ко осваја власт на намештаним изборима, неко ко влада злоупотребом медија и батинашима прети грађанима, одједном да реформише Србију тако да она поштује ЕУ стандарде”, наводи Лазовић.

Његова страначка колегиница Биљана Ђорђевић навела је током разговора да је “Србија против насиља” у кампањи са идејом да у Београду победи и да мења политику и врати ЕУ перспективу у Србији.

“А то можемо кроз борбу против насиља и корупције”, поручила је Ђорђевић и нагласила да су представници коалиције “Србија против насиља” инсистирали на томе да поруке које долазе из ЕУ морају да се баве положајем живота обичних људи, а да је за њих важно питање корупције, животног стандарда и инфлације.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *