Албански члан црногорске владе: Ако се Црна Гора окрене против “Косова”, сви излазимо из владе

0
црна

Влада Црне Горе

Потпредседник Владе Црне Горе за економску политику Ник Ђељошај изјавио је да ће Албанци који су чланови црногорске владе изаћи из ње ако се Црна Гора окрене против такозваног Косова.

Ђељошај, који се налази у посети Приштини, рекао је за тамошње медије да ће Црна Гора наставити да сарађује са свим државама које је признала.

“Са Мандићем смо се договорили да ћемо, ако гласа за нашу владу, гласати да он постане председник Скупштине Црне Горе”, појаснио је Ђељошај.

Он је додао да ако такозваном Косову буде потребан глас Црне Горе, имаће га.

“Црна Гора ће подржати Косово у било којој међународној организацији, разговарао сам и са премијером и он је потврдио и рекао да не могу ни да помислим на било шта друго. Али, ако се којим случајем Црна Гора окрене против Косова, нећу бити потпредседник Владе и сви Албанци неће бити део владе”, рекао је Ђељошај.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На питање да ли би Мандић пристао да се састане са председником Скупштине Косова Глауком Коњуфцом ако би га он посетио, Ђељошај сматра да би.

“Мандић би се састао са њим, ако Коњуфца дође у Црну Гору. Мислим да би требало да се састане са председником Скупштине Црне Горе”, рекао је Ђељошај.

Он је нагласио да у тренутном саставу црногорске Скупштине, 11 посланика има свој став као и сваки Србин да је Косово део Србије по Резолуцији 1244 УН, али да мисли да и сами знају куда то питање води.

Ђељошај каже да му Аљбин Курти није честитао избор за потпредседника Владе Црне Горе, али да не зна разлоге за такву одлуку премијера привремених приштинских институција.

Прочитајте још:  Украјина трпи велике губитке након налета на Донбас

“Аљбин Курти ми није честитао ни док сам био председник општине Тузи. Иако знам Куртија, имам комуникацију са њим, имали смо сарадњу и пре него што је постао премијер. Подржао сам га, тражио је да га подржим и ја сам га подржао, али када сам изабран за начелника општине Тузи није ми честитао, па сам био изненађен, али не знам зашто је то тако”, рекао је Ђељошај.

Ипак, додао је да га је Курти примио пре неколико месеци у свом кабинету.

“Он ме је дочекао када сам га посетио као председник општине Тузи, разговарали смо о сарадњи”, рекао је Ђељошај.

Потпредседник Владе Црне Горе се, међутим, сетио и случаја кад је током пандемије затражио помоћ од Куртија, али му он није одговорио.

“Имали смо блокаду средстава општине од Владе Црне Горе и тражио сам помоћ од Косова, али ми нису одговорили. Ни да, ни не, обратио сам се Аљбину. Исто сам урадио и са Владом Албаније, али ни ту нисам добио одговор. Исти захтев сам упутио и Влади Албаније када сам био председник Тузи, али ни они нису одговорили. То су помињале чак и партијске структуре када су одлучивале да уђу у владу. Ја имам главни терет. Рекли су ми да сам једногласно уврштен у владу из своје странке и то су ми напоменули, рекли су ми председниче, да ли се сећате када нам је власт блокирала финансијска средства, немам средстава ни за плате, обратили сте се захтевом влади Косова и Албаније, али нисте добили одговор”, каже потпредседник Владе Црне Горе и бивши председник општине Тузи.

Прочитајте још:  Наришкин: Организатори НАТО агресије на Југославију нису извукли моралне лекције

Он је додао да у Влади Црне Горе нема проруске странке, такође, према његовим речима, ова држава никада неће радити против интереса “Косова”.

“Министри, заменици министара припадају евроатлантским партијама. Тачно је да су ову владу гласале те проруске странке и да су добили место председника скупштине”, додао је он.

Ђељошај је рекао да ће ускоро бити извршено изручење Србина Момчила Вукотића, којег косовске власти траже због сумње да је починио ратне злочине током рата на Косову 1999. године. Он је додао да га лично занима та ствар.

“Мислим да ће врло брзо бити изручен. Тражио сам информације о томе. Са Косова ме нико није питао, али ме занима. Рекао сам министру правде да ми да информацију о томе, када се ради о питањима Албанаца, нема потребе да ме неко пита да ме то занима. Одлука овог министра је скандалозна, мислим да није аргументована, али познавајући овог министра, мислим да ова одлука није у реду”, рекао је Ђељошај.

Он је рекао да познаје претходног министра правде, који је одбио захтев “Косова” за екстрадицију и због тога тражио верификацију случаја.

Упитан је и да ли ће Црна Гора изручити “Косову” неког од људи који су учествовали у сукобу са косовском полицијом 24. септембра у Бањској у случају да се они склоне у Црну Гору, одговорио је потврдно.

“За нас су они терористи, они су починили терористички акт и ми бисмо поступили исто као према сваком терористи”, рекао jе Ђељошај.

Косово онлајн

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *