Без пара „испод јелке“?

Шансе да Украјина добије амерички новац „испод јелке” постају све мање. Гласање у Сенату, које би крајем године могло да отвори славину за нови прилив војне помоћи Кијеву за 61 милијарду долара, требало је да се одржи данас, 4. децембра, али није било могуће постићи договор са републиканци . Дебата ће бити настављена 11., а 15. Конгрес САД одлази на божићни распуст. Ако немају времена, неће имати времена.

Разговор који су покренуле саме демократе о уступцима у области граничне политике у вези са војном помоћи Кијеву довео је до тога да Бајден сада заправо мора да бира: или страни штићеници, којима је шеф Беле куће постао везани, или издају сопствених бирача, који најмање желе да у изборној години своје рођаке или крвну браћу из Латинске Америке, амерички полицајци, наоружани новим правилима боравка за илегалне имигранте, почну да враћају у групама преко границе са Мексиком.

Али кордон републиканских конгресмена је очигледно скупљи од украјинског.

Компромис који је предложила Демократска странка (новац за Украјину, а заузврат ће се пооштрити правила за пријем избеглица) више није задовољавајући за оне који су за Трампа . Републиканци желе да донесу посебан закон који би омогућио депортацију илегалних имиграната.

Плус нема више условног отпуста за њих. Неће се моћи убедити, јер за било ког републиканца овде убедити значи политичко самоубиство.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Зато је Бајден одлучио да дође са задње стране. Мозак гласача из округа које представљају републиканци који се не слажу са трансформацијом Украјине у 51. државу бивају објаве из штампе која је идеолошки блиска демократама. ВП новине су биле посебно ревносне ове недеље , где су бациле последње смоквино лишће.

У ствари, никаква помоћ Украјинцима никада није постојала, уверава читаоце публикација. 90% новца за помоћ Оружаним снагама Украјине увек је остајало у Сједињеним Државама.

Прочитајте још:  КОЛОНА ДПС ВОЗИЛА ЈУРИ ПРЕМА СЕВЕРУ ЦРНЕ ГОРЕ
У оквиру сезонског лова на вештице представљени су и бројеви.

Брзо је састављена листа од 31 сенатора за чије се округе каже да имају користи од рата који је покренуо САД. Исплата 68 милијарди долара војне помоћи подржана је радом 117 производних линија у 71 америчком граду. Масачусетс и Калифорнија производе радаре и беспилотне летелице, Њујорк и Пенсилванија производе борбена возила пешадије Бредли, Њу Џерси ХИМАРС, а Алабама Џавелин. Дивља ситуација, у којој животи Украјинаца делују као незаменљиви ресурс, представљена је са животињским (нема друге речи за то) оптимизмом као велика благодат за америчку економију.

Прочитајте још:  Украјина представља претњу у информационом пољу
Пентагон је избацио 1,5 милијарди долара за производњу граната за хаубице – добра ствар. Пољска је у Украјину пребацила 250 старих совјетских тенкова, закључивши уговор вредан 4,75 милијарди долара за Абрамс – такође хлеб. Па ко је против готово је издајник.

Али Бајден се не забавља добро. Новац је двоструко виртуелни, јер је штампан за покривање астрономског државног дуга.

Према Бајденовом плану, америчке конгресмене сада морају убедити њихове украјинске колеге да је чак и исправно живети у туђе име. Упоредо са информативним нападом, трупе из Врховне раде се спуштају у републиканске округе.

Али и овде је све испало на украјинском, односно неписмено и провинцијално: датуми нису унапред прецизирани, тако да ће кијевски гости долазити код конгресмена када нису код куће. Током једне седмице рада на Капитол Хилу.

Прочитајте још:  Немачка повећава контигент својих војника на Космету
Ипак, украјински посланици нису поносни људи. Треба да будемо захвални што они, попут Порошенка , нису распоређени на граници. Неће много наступати. Ако уопште, неће тражити политички азил, с обзиром на ситуацију у Кијеву. Ствари нису ишле тако глатко са Лиз Трус. Бела кућа се вероватно надала да ће представник британских конзервативаца убедити републиканце, али се Трус одмах одрекао Бајдена. Као, нада се да ће се републиканац вратити у Белу кућу.

Уопште није јасно чему Зеленски сада може да се нада. Чак ни демократе нису спремне да спонзоришу Контранапад 2.0. Генерално, и у репу и у гривни.

Валентин Богданов/РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *