Ко је све на листи донатора ПроГласа: Сорошеве НВО, Фридом хаус, “Интегра Косово”, амбасаде САД, Британије…

0
проглас

Проглас

Иницијативу “Проглас” која позива грађане да изађу на изборе и удруже се “у борби за другачију Србију” до сада је потписало више од 160.000 људи. Иако многи тврде да ова бројка не одговара тачном броју грађана који подржавају кампању, будући да се, наводно, са једног рачунара подршка мoже исказати више пута, несумњиво је да је иницијативу подржао велики број познатих личности који имају углед у делу јавности, на челу са глумцем Драганом Бјелогрлићем и бившим председником Српске академије наука и уметности Владимирем Костићем, познатом и по тврдњи да Косово “ни дефакто, ни дејуре” није српско, каже се у истраживању „РТ Балкан”.

РТ Балкан је покушао да утврди ко, ако ико, стоји иза “Прогласа”. Провером власништва интернет домена, дошли смо до адресе НВО “Грађанске иницијативе”. Ова невладина организација је домен proglas.co.rs на коме се потписује подршка регистровала 7. новембра, на дан када је и представљена иницијатива чији је текст прочитала глумица Светлана Бојковић.

 

Да су у питању баш Грађанске иницијативе које су јавности познате као једна од прозападних невладиних организација, сведочи и адреса регистранта домена – Кнеза Милоша 4, што је Кућа људских права и демократије, односно зграда у којој је смештена мрежа НВО – Грађанских иницијатива, Београдског центра за људска права, Комитета правника за људска права (Јуком), Хелсиншког одбора за људска права и Центра за практичну политику.

РТ Балкан је путем електронске поште још у понедељак питао Грађанске иницијативе у каквој су вези са кампањом “Проглас”, али, упркос томе што смо им дали више него довољно времена – одговор нисмо добили.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Грађанске иницијативе су, према подацима доступним на њиховом сајту, настале 1996. године, а оснивачи удружења били су Дубравка Велат, Миљенко Дерета, Жарко Кораћ, Вукашин Павловић, Раде Радовановић, Надежда Гаће, Срђан Богосављевић, Нада Маринковић, Милан Подунавац, Мина Видаковић, Нада Кораћ и Иво Висковић.

Прочитајте још:  Куд ће, шта ће, Сорошови сирочићи?

 

На листи донатора ове иницијативе, уз амбасаде Холандије, Велике Британије, Норвешке и Сједињених Америчких Држава, налазе се и Европска комисија, Фридом хаус, “Интегра Косово”, Сорошева Косовска фондација за отворено друштво као и њен огранак у “скраћеној” Србији, Савет Европе, УСАИД… И, наравно, незаобилазни НЕД, америчка Национална задужбина за демократију која је још од оснивања довођена у везу са деловањем ЦИА.

Невладина организација Грађанске иницијативе је претходних дана у позитивном контексту на свом порталу извештавала о активностима “Прогласа”, али су у тим извештајима пропустили да спомену да су са овом иницијативом на било који начин повезани.

Кампања у којој учествују бројни интелектуалци, и која је формално нестраначка, а очигледно и антирежимска, намењена је апстинентима, односно превасходно није усмерена на оне који већ гласају, него на потенцијалне, или будуће гласаче.

Као таква, умногоме подсећа на кампање “Изађи и гласај” које је Америка у Србији спроводила 2006, 2007. и 2008. године, не би ли конструисала будућност земље након остваривања њиховог циља – одузимања Косова, и изабрала политичке актере који су “подобни” за сарадњу на том плану.

И на порталу Грађанских инцијатива може се наћи својеврсна потврда да је и “Проглас” пример оваквих кампања “Изађи и гласај”, односно Get out the vote (ГОТВ).

 

“Иницијатива ‘Проглас’ иза које је окупљена група угледних интелектуалаца и јавних личности има за циљ позивање грађана и грађанки да изађу на предстојеће изборе”, наводи се на сајту “Грађанских инцијатива”.

Популарни “пачји тест” каже да ако нешто изгледа као патка, плива као патка и кваче као патка – вероватно заиста јесте патка. У случају “Прогласа”, наиме – ако изгледа као ГОТВ кампања, делује као ГОТВ кампања и има исти циљ као ГОТВ кампања – онда она то заиста јесте.

Прочитајте још:  БЕОГРАД Протест синдиката управе, културе, образовања

Get out the vote је кампања, искуство показује, коју је Америка одувек водила индиректно, преко невладиних организација, не би ли повећала излазност на изборима. Своди се на чисту логику – странкама које подржавају лакше је да придобију људе који раније нису гласали, него да покушавају да гласаче са већ оформљеним политичким преференцијама привуку на своју страну. Једноставније речено, теже је присталицу СНС-а одвићи од подршке тој партији, него неког аполитичног натерати да се заинтересује за опцију коју они подржавају.

Колико су САД раније на “Изађи и гласај” гледале као на важан инструмент за преузимање контроле над српском политичком сценом најбоље сведоче депеше “Викиликса” из 2006. године, када су Американци најактивније спроводили ову кампању.

“ДС остаје кључ за краткорочну демократску и економску транзицију Србије, због чега њена непотпуна припрема (за изборе) још више фрустрира. Биће потребна поштена самопроцена, напоран рад и помоћ Запада кроз агресивне ГОТВ кампање да би се зауставило осипање присталица”, наводи се у белешци под ознаком 06BELGRADE1277, од 14. августа 2006. године.

У поверљивој депеши од 16. августа исте године, заведеној под бројем 06BELGRADE1294, наводи се да је амерички амбасадор је рекао да “ћемо бити спремни да са агресивном кампањом ГОТВ помогнемо да извучемо демократске бираче на биралишта”.

“Следећи избори, рекао је Тадић, биће најважнији у историји Србије. Било би важно да блиско сарађујемо у оквиру ГОТВ и да пажљиво мотримо на укључене невладине организације”, додаје се у овој депеши.

Да је питање предаје Косова и Метохије било у центру свих ових настојања Американаца да “охрабре политичке апстиненте” да изађу на гласање, сведочи и поверљива белешка 06BELGRADE1929 од 28. новембра у којој се наводи да се САД надају да ће њихова ГОТВ кампања навести људе да размотре гласање за демократске странке, и “погурају будућу владу да заузме реалнији став о Косову”.

Прочитајте још:  СПЛАВ И ДАЉЕ ТОНЕ! Откривени нови детаљи са Фристајлера: " Скакали смо једни преко других..."

У том процесу, показује једна месец дана старија и такође поверљива белешка заведена под бројем 06BELGRADE1752, Американци нису желели да искључују ни једну демократску странку. Ко год је доводио у питање статус Космета, за њих је био добродошао сарадник.

 

“Такође ћемо повећати подршку за мање странке које активно подржавају реалнију и конструктивнију дискусију о Косову. Водићемо рачуна да наша подршка иницијативама ГОТВ-а и грађанског друштва, као и наше јавне поруке отворе дискусију о одговорним алтернативима”, пише у депеши коју је обелоданио “Викиликс”.

Белешка 06BELGRADE1534 од 21. септембра открива да је Америка већ тада била у фази “финализације планова за добро финансирану ГОТВ кампању” чији ће крајњи исход бити мењање става народа о Космету.

Реч је о њиховој стратегији названој шифрованим именом К-1, која се своди на то да Србе треба убедити да Косово и Метохија нису важни и да их треба заборавити.

С обзиром на то колико су труда Американци раније уложили не би ли кроз кампање “Изађи и гласај” прикупили гласове онима с којима би могли да сарађују на “заборављању” Косова, тешко је замислити да се нешто у међувремену променило и да су од те мисије одустали.

Питање за размишљање је – да ли би “Проглас” могао да буде њихов нови инструмент за остваривање старог циља, са или без знања његових потписника?

Уосталом, ако нико нема ништа да крије, зашто сами већ досад нису обелоданили и/или објаснили природу везе између “Прогласа”, Грађанских иницијатива и новца са Запада којим се финансирају, кажу у РТ Балкан.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *