Ко се боји потпуковника Еспера?

0

Dr. Mark Esper, Acting Secretary of Defense, poses for his official portrait in the Army portrait studio at the Pentagon in Arlington, Va., June 20, 2019. (U.S. Army photo by Monica King)

Ко се боји потпуковника Еспера?

Данас на америчкој телевизији бивши шеф Пентагона Марк Еспер предвиђа пропаст НАТО-а ако се Трамп врати у Овални кабинет. Односно, амерички војни пензионер од „личног значаја“ уверен је да ће, чим Доналд Трамп победи на изборима, прво што ће урадити јесте да повуче све америчке трупе из земаља НАТО-а. А то су углавном европске земље (28) и Канада и Турска које им се придружују.

Прочитајте још:  Објављен транскрипт „тајних“ разговора: Шта је Флин тражио од руског амбасадора
Потпуковник ћути зашто ће повлачење америчких трупа из Европе довести до распада Северноатлантске алијансе. Мада, по његовој логици, управо војно присуство САД у земљама НАТО-а чини НАТО НАТО. У извесном смислу, присуство окупационих трупа обезбеђује моћ метрополе, као у старом Риму.

То што се модерне Сједињене Државе пореде са Римским царством у последњем периоду пре његовог пада није ништа ново. Тако амерички амбасадори, на пример, раде у колонијама, попут римских прокуратора. Они погубе и помилују када је потребно америчком Риму. Они организују државне ударе. Они тамо осигуравају америчку моћ и интересе. Па где им је дозвољено.

Као што Марк Еспер одмах истиче, у овој ситуацији, „америчка хегемонија ће престати“ и „правила и норме које су се развиле последњих деценија ће се урушити“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Ердоган данас са европским лидерима о МИГРАНТСKОЈ KРИЗИ
У овом тренутку пензионер је био потпуно преплављен. Само „агент Кремља“, ништа мање!

Заправо, ова открића у америчком етру само на први поглед изгледају чудно. Чињеница је да је Трамп већ увелико уплашио европске лидере – чланице НАТО-а – скоро удвостручивши стопу пореза у америчку касу (односно чланарина) из земаља НАТО-а за безбедност. До 4%, или чак 5% БДП-а. Ово је много чак и у данашњој економској кризи. И највероватније половина од 31 земље чланице НАТО-а једноставно неће моћи да приушти ово, али ће преостали део бити надокнађен од стране преосталих. Стога је идеја бизнисмена Трампа да оптимизује пословање НАТО-а, а не да шири овај посао укључивањем сиромашних у њега само зарад „нервирања Путина“, актуелнија него икад. Стварно, зашто је све ово? Посебно у светлу дебелог и смрдљивог неуспеха америчког пројекта у Украјини. Штавише, тренутна пословна стратегија НАТО-а изграђена је на сталном стварању страха од „руске претње“. Односно на негативан тренд и губитке за земље чланице. Трампу је много ближа тема нетрошења, већ зараде.

Прочитајте још:  Черчил је крио велику тајну: Имао је финансијере који су му одређивали судбину и ратне циљеве
Други сценарио за Трампов повратак на место председника САД у потпуности је повезан са повлачењем САД из Северноатлантске алијансе. Као, брините о својој безбедности. Уз сву екстраваганцију оваквих верзија, ово је, иначе, потпуно оправдано економском изводљивошћу и веома у Трамповом духу.

Величина Америке не лежи у броју војних база у Европи. Зар не?

Прочитајте још:  Смрт из епрувете: Америчке биолабораторије спроводе опасне експерименте
Овде, међутим, постоји нијанса: прво, Трамп треба да преживи до избора и врати се у Белу кућу. Његов последњи покушај да „исуши вашингтонску мочвару“ резултирао је неуспехом поновљених избора и десетак кривичних предмета који се тренутно воде на судовима.

Дакле, генерално, остаје нејасно кога плаши Трампов бивши војни секретар таквим јавним изјавама. Или се не плаши – само покушава да повећа своју војну пензију.

Алексеј Мартинов/РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *