Борељ: Разарање у Гази је можда веће него у нацистичкој Немачкој

0
Газа, немачкој

Газа

Ситуација у Појасу Газе је “катастрофална и апокалиптична”, а разарање је пропорционално “чак и веће” од оног у Немачкој у Другом светском рату, оцена је високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља.

Он је после састанка министара спољних послова ЕУ рекао да је последица израелског војног одговора на нападе Хамаса 7. октобра “невероватан број цивилних жртава”.

Министарство здравља у Појасу Газе објавило је данас да је у израелским бомбардовањима те палестинске територије од почетка рата између Израела и палестинског исламског Хамаса 7. октобра погинуло 18.205 људи.

Упозорио је да је најновији пораст насиља на тим подручјима омогућио проширење израелске окупације “четири пута више него пре 30 година када је потписан споразум из Осла”.

Палестинска ослободилачка организација (ПЛО) и Израел 1993. године потписали су Споразум из Осла који је Палестинцима омогућио облик грађанске власти.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Преговори, међутим, нису успели да осигурају мировни споразум који би довео до успостављања државе Палестине.

Мировни преговори између Палестинаца и Израелаца под покровитељством Сједињених Америчких Држава (САД) пропали су у априлу 2014. године, када је Тел Авив одбио да заустави изградњу насеља и ослободи палестинске затворенике приведене у периоду пре 1993. године.

Високи представник ЕУ је рекао да су смртоносни напади Хамаса зацементирали место те организације на ЕУ листи терористичких, али је додао да сматра израелску војну операцију несразмерном због смрти многих цивила и велике штете причињене цивилној имовини и инфраструктури.

Он је нагласио да људска патња представља изазов без преседана за међународну заједницу, те да цивилне жртве чине 60 до 70 одсто укупног броја погинулих и да је 85 одсто становника интерно расељено.

Прочитајте још:  Католичка црква и злостављање деце: Извештај потврдио-Папа Бенедикт није реаговао

“Уништење зграда у Гази је пропорционално мање-више или чак веће него разарање које су претрпели немачки градови током Другог светског рата”, рекао је Борељ за шпанску телевизију РТВЕ.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *