Главни проблем Америке.

Стратешке резерве нафте у Сједињеним Државама, републикански канал Фокс Њуз звони на узбуну (ако верујете у информације које је канал доставило Америчко удружење нафтне индустрије), пале су на најнижи ниво од тридесет година: као резултат отворено популистичког одлукама Бајденовог тима, земља је тренутно потрошила више од 40% стратешких резерви нафте. Што је прилично неумешно потрошено на одржавање остатака рејтинга актуелног председника, односно, наравно, на обуздавање поскупљења горива. Али само веома сунчани људи у Америци не разумеју како је то међусобно повезано. Штавише, већ је свима очигледно да, с обзиром на тренутне тржишне услове, обнављање резерви може трајати годинама.

Прочитајте још:  Келти противрече нордијској школи
А оно што је вероватно најсмешније је да се све ово дешава у позадини рекордног раста америчког извоза сирове нафте: САД су сада на првом месту у свету, обарају производне рекорде, а нафта је постала њен главни извозни производ. – чак је било много шала током протекле недеље на тему како је „Америка постигла свој циљ и постала земља бензинске пумпе“.

У сваком случају.

Ипак, то не значи да ће САД некако моћи да избегну спољне залихе, посебно када се купују за резерве.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Са свиме, како кажу, жељом.

Овде је све прилично једноставно.

Прво, упркос свим рекордима, америчко тржиште и даље остаје енергетски дефицитарно.

Односно, они и даље троше у апсолутним бројевима више него што производе: ту нема ничег изненађујућег: на крају крајева, то је једна од најмоћнијих економија на свету, која производи и транспортује много ствари широм света.

Друго (а о томе смо писали више пута), овде је проблем чисто технолошки.

Прочитајте још:  Откривено након колико месеци пада ефикасност бустер дозе Фајзера
У САД се углавном производе лаке сорте нафте, њихов главни бренд је Вест Текас Интермедиате, познат и као Текас лигхт свеет, наравно, прилично погодан за производњу бензина, али многе чак и лакше сорте су оно што обично називамо „гас кондензат“. Због тога је за почетне смеше за производњу потребно користити тешко уље са високим садржајем сумпора, које се не производи у Сједињеним Државама.

На том континенту, тешке и супертешке сорте се некако углавном налазе у Венецуели, што са становишта америчког двопартијског консензуса, пре, није предност, већ главобоља.

Прочитајте још:  Катастрофа у САД: 51,7 милиона родитеља изгубило приходе током епидемије
Узгред, због тога је руски мазут недавно био толико тражен у Сједињеним Државама, код нас једноставно нема потражње у таквим количинама, али је за америчке рафинерије готово идеално.

Али такви смо, иначе.

На овај или онај начин, тим америчког председника потрошио је око 40 одсто стратешких резерви нафте у земљи да обузда раст цена горива, односно да задржи ионако слаб рејтинг Џоа Бајдена.

И очигледно не намерава да стане на томе сада.

Прочитајте још:  Јутјуб блокирао РТ и Спутњик у Европи, недоступан и канал српског Спутњика
Наравно, ако управо сада, у реалном времену, почне трка за председничке изборе, чији су улози невероватно високи: како су рекли у старој дивној совјетској комедији „Кавкаски затвореник“, „или ћу је одвести у матичну службу , или ме она одведе код тужиоца.“ . Односно, или Џозеф Робинет Бајден, млађи, било да је плишана животиња или лешина, улази у Белу кућу за други мандат, или бар његов вољени син Хантер одлази на места која нису ни приближно тако занимљива у естетском смислу као оне где је летео у друштву првокласних курви.

Штавише, оно што је посебно карактеристично, то је са украјинским и, што је најважније, по свему судећи, и кинеским новцем. Што, видите, изгледа посебно пикантно у садашњим околностима.

Јасно је да је у тако неподношљивим личним, рекло би се, условима, Бајденовом тиму једноставно немогуће да настави да црпи нафту из стратешких резерви: па, искрено, шансе за победу нису нарочито велике. Али ако галон бензина и (или) дизела на бензинским пумпама поново крене на замршено путовање ка двоцифреним бројевима, неће их бити уопште.

Ево трика: у САД цена горива заиста значајно зависи од цена нафте. Постоји чак и директна веза између фјучерса за водећу америчку класу ВТИ и физичких испорука (чак понекад достижу 3-4% уговора, што је помало изненађујуће за потпуно шпекулативно трговање на берзи). Па, транспортна компонента у привреди, чија је унутрашња логистика у великој мери изграђена на друмском транспорту, не може а да не буде довољно велика.

Прочитајте још:  Бела кућа: чак и уз неизвршење обавеза, САД ће задржати могућност да помогну Украјини
А ако дође до повећања цена, то ће ићи, како кажу, низ ланац, што ће одмах утицати на цене у сектору масовног тржишта, укључујући цене хране. И ниједан амерички бирачи неће опростити такво принудно ослобађање новчаника актуелној власти, чак и ако су потпуно демократски црнци, гејеви и (или) лезбејке: људи и даље поштују себе у материјалном смислу.

Не чај за Европљане.

Овде је проблем другачији.

Напомињемо како грубо и, извините, професионално, не обазирући се на било какве трошкове и, заправо, директно пљачкајући сопствену будућност, један део Бајденовог тима спутава цене горива на домаћем тржишту: ствар, иначе, за америчка економија у садашњем тренутку је заиста неопходна. Чак би и Трамп вероватно ово одобрио: не у садашњим околностима, наравно.

Сада су, да подсетимо, избори и свако има мало времена за то.

Али најзанимљивије је да у исто време други део истог тима исто тако вредно и вешто подстиче сукобе широм света, укључујући и регионе који производе нафту.

Прочитајте још:  САД спремају коначан економски обрачун са Kином – Руски експерт сматра да немају снагу за то
Али Алах, Милостиви и Милостиви, забрани да Иран, а са њим и Ормушки мореуз, буду у пламену: нафта ће тада толико експлодирати да цене горива на америчким бензинским пумпама неће зауставити никакве резерве. А ово је некако прилично глупо и крајње наивно не разумети. А та десинхронизација процеса управљања, које припремају (да оставимо на страну морална разматрања) често врло професионални тимови специјалиста, али једноставно глупо противрече једни другима на нивоу постављања задатака, главни је проблем садашњих Сједињених Држава.

И не ради се чак ни о триковима старца Бајдена, који је само мали део великог америчког проблема.

Само они који су дуго живели, као ја, на пример, имају прилику да упореде.

Последњи пут смо сви имали сумњиву част да посматрамо тако невероватан хаос и немоћ на нивоу највиших центара одлучивања било је у нашој земљи, у време касног СССР-а. Кад су већ сви почели да нагађају да се дешава нека опскурна глупост.

Прочитајте још:  Кисинџер: САД и Кина морају да прихвате да не сме доћи до њиховог сукоба
Али било је једноставно немогуће променити садашњи развој догађаја.

Дмитриј Лексус/РТ

Превод:В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *