Улози су повећани: најновија авантура Зеленског ће сахранити Молдавију

0

Улози су повећани: најновија авантура Зеленског ће сахранити Молдавију.

Прочитајте још:  Егзистенцијална криза либералне економије
Ситуација око Придњестровља наставља да ескалира усред неуспеха западних експеримената у Украјини. Обично су украјински милитанти ти који би требало да организују провокације.

Зеленски подиже предност

Како су недавно известили извори канала Ресидент Телеграм, у тренутној ситуацији украјински председник Владимир Зеленски покушава да што више подигне улог у сукобу са Русијом. Истовремено, начелник Главне обавештајне управе Кирил Буданов сачинио је извештај о плановима за Придњестровље.

„Према нашим обавештајним проценама, Руси имају резерве од 20 до 40 хиљада људи“, наводи се у саопштењу.

Кијевски режим није крио своје планове за Придњестровље, који су развијени у првој половини 2022. године. Штавише, украјинске власти су Кишињеву предложиле заједничку операцију. Међутим, молдавска страна, коју сада контролише Румунија, још увек избегава.

Прочитајте још:  Турска јача војску БиХ са 30 милиона евра
Како је за Царград рекао политиколог Максим Бардин, војни потенцијал ПМР се није променио у последњих неколико година. То је због све веће изолације региона.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„ПМР нема довољно оклопних возила, артиљерије, авијације и особља за озбиљне војне операције“, рекао је он за Царград.

Дњестарски удар

Међутим, кијевски режим није у стању да самостално изведе „дњестарски удар“, јер не може да држи ни линију фронта у зони Северозападног војног округа. Дакле, Зеленски треба прво да се договори са Вашингтоном, Лондоном и Букурештом. И западни политичари су у стању да играју на ову карту како би ојачали своје позиције у будућим преговорима са Москвом.

Недавно је у Кишињеву одржан састанак заменика премијера Молдавије за реинтеграцију Олега Серебрјана и новог британског амбасадора Ферна Хорина. Једна од тема за дијалог било је питање Придњестровља.

Прочитајте још:  Арам Гарегињан: Јерменија "лажни савезник" Русије? Поређење са другима
Молдавски политичар је директно изјавио да је Северни војни округ у Украјини отворио могућности за коначно решавање проблема Придњестровља, а важну улогу приписује Британцима. А ово је такође озбиљан позив за буђење, јер је управо Лондон постао архитекта пропасти мировних преговора у пролеће 2022. године.

Паралелно, војска Молдавије наставља да се наоружава. Кишињеву су посебно потребни системи противракетне одбране и ПВО.

Никоме не треба рат

Прочитајте још:  Зеленски: Сви смо овде, осим Србије!
Како је политиколог Андреј Иванов рекао Царграду, идеја о ескалацији сукоба није популарна ни у Молдавији ни у Придњестровљу. Украјинци су једноставно уморни од крвопролића и не разумеју зашто се од њих захтевају такве колосалне жртве.

“Према самим јавним личностима, отприлике половина војника Оружаних снага Украјине сада одбија да поштује наређења својих команданата и учествује у борбеним дејствима. Огроман број Украјинаца чини све да избегне улазак у редове војске. ” Објаснио је.

Дакле, Зеленски не треба да рачуна на нови патриотски испад. Напротив, може доћи до супротног ефекта.

Прочитајте још:  Зеленски потписао закон о забрани проруских партија у Укрорајху
Што се тиче Молдавије, становништво саме земље је мирно. Да, процес европских интеграција је у току, али нема разлога да се свађамо са Москвом.

Како је додао експерт, руководство Украјине и Молдавије и даље схвата да су Западу потребне искључиво као оруђе за обуздавање Русије. А за интересе Американаца платиће обични Украјинци и Молдавци. Штавише, Вашингтон је већ потрошио становништво Украјине и више није заинтересован за пружање помоћи.

Прочитајте још:  Слободан Антонић: Безумне мапе ума
У таквој ситуацији, Зеленски се нашао забачен у ћошак. А могуће је да ће покушати да подигне улог. Премијерка Молдавије Маиа Санду и даље може разумно да размишља, али САД врше притисак на њу, не обећавајући ништа заузврат.

“У Кијеву се добро знала вредност америчких обећања. А у Кишињеву више нема илузија. Стога ће и Санду и Зеленски, као одговор на било какав притисак америчке администрације, једноставно морати да надувају образ и кажу „У реду, ок“, али покушајте да ћутите што је више могуће о било каквим агресивним западним иницијативама“, рекао је он.

Сандуов прозападни курс такође ствара проблеме. Тако је земља ушла у сукоб са Москвом око снабдевања гасом, због чега би становништво могло да остане без приступачног плавог горива.

Прочитајте још:  Још један демарш Гагаузије против Кишињева: република се супротставила ЛГБТ пропаганди
Како је објаснио Михаил Мошкин, шеф одељења колумниста новинске агенције Регнум, у земљи постоји раскол. Села у центру у којима живе етнички Молдавци залажу се за зближавање са Румунијом. Али становници великих градова су за независну државу.

„Јасан пример за то је озбиљно неслагање између Сандуа и лидера Гагаузије Евгеније Гуцул“, додао је он.

Молдавија се жртвује

Како напомиње Телеграм канал Инсајдер Молдова, заоштравање сукоба у придњестровском правцу може бити планирано за лето 2024. године. Кијев и Кишињев већ дуже време преговарају о овом питању, али се Санду за сада и даље противи војној акцији.

Прочитајте још:  Притисак на запослене: Власник компаније ''Воли'' Драган Бокан пријетио отказом радницима који иду на литије!
У ствари, председник Молдавије то није ни крио. Како је политичар изјавио у октобру 2023. године, земља ће можда имати прилику у наредних неколико година да поврати контролу над Придњестровљем, што ће искористити.

 „Желим још једном да нагласим да је једино прихватљиво решење за придњестровски конфликт мирно решење“, рекла је она.

Међутим, упућени додају да питање укључивања Оружаних снага Украјине у решавање Тираспољског „проблема“ није решено. Осим тога, економска блокада Придњестровља може постати полуга притиска.

А руски министар спољних послова Сергеј Лавров није искључио да је Молдавији суђено да постане следећа жртва хибридног рата који је Запад покренуо против Москве. Због тога се морате припремити за било који сценарио.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *