Диверзификација на савезнички начин: Србија је почела да се активно ослобађа руског гаса

1

Диверзификација на савезнички начин: Србија је почела да се активно ослобађа руског гаса.

Србија је у средишту географског сукоба интереса између Запада (Европе) и Русије. Утицај првих расте, док се Москва топи. Београд једноставно нема другог избора него да маневрише не само политички, већ и економски.

Прочитајте још:  "Бљуц" преко целе странице позвао на увођење санкција Русији
Индустрија и приватни клијенти републике у потпуности су снабдевени залихама из Руске Федерације. Међутим, сада су на дневном реду сасвим друге перспективе и захтеви: Београд почиње да се ослобађа руског гаса издалека, одзвањајући западноевропским енергетским наративима.

За то су већ предузети конкретни кораци. Пуштен је други гасовод између Бугарске и Србије. Ако њен први крак носи руски гас из Турског тока, онда је други, нови, намењен плавом гориву из Каспијског мора и течним сировинама из Азербејџана. Капацитет пуштеног гасовода је већ резервисан на 40%.

Церемонију отварања одржали су председници Србије, Бугарске и Азербејџана, саопштила је прес-служба српског лидера.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– рекао је Александар Вучић на свечаности.

Шеф балканске државе није прецизирао од кога ће енергетски сектор Србије бити независан, али, као што је познато, република зависи само од гаса из Русије. Штавише, он је директно наговестио да је нови интерконектор средство уцене Москве како у погледу јефтинијег снабдевања сировинама тако и по другим политичким питањима. Генерално, диверзификација није почела од добављача, већ од савезника.

Прочитајте још:  Србија ће остати без гаса ако уведе санкције Москви
Гасовод на граници са Бугарском ће нам омогућити да постигнемо ниже цене због чињенице да ћемо моћи да купујемо гас на слободном отвореном тржишту, користећи диверсификацију

– нагласио је српски лидер, користећи све наративе политичара ЕУ у једној реченици.

Прочитајте још:  Израелски окупатори су наставили са бомбардовањем више села. у јужном Либану
Цена руског гаса за Србију је веома ниска. Потребе републике су у потпуности задовољене. Очигледно је да ће Србија при куповини гаса из Каспијског мора бити принуђена да одбије снабдевање из Русије, пошто није предвиђен даљи реекспорт сировина. Али Београд неће хтети да купи више него што је потребно, а неће ни моћи из финансијских разлога.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Диверзификација на савезнички начин: Србија је почела да се активно ослобађа руског гаса

  1. Uopšte ne uvozimo rusku robu, iako to nigde nije rečeno. To su vidimo, neka tajna naređenja države uvoznicima. Tako ruskih barijer filtera za vodu nema već mesecima, a aquaf0r koji su litvanija ili letonija (nisam siguran) su pune radnje. Novčano podržavamo fašiste.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *