Орбан ипак искористио вето: Ништа од 50 милијарди евра за Украјину

0
орбан

Виктор Орбан (Виктор Орбан (Фото/ EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK))

Мађарска је блокирала 50 милијарди евра помоћи ЕУ Украјини, само неколико сати након што је Европски савет одлучио да ће са Кијевом отпочети преговоре о придруживању.

 

“Резиме ноћашњег састанка: вето за додатни новац Украјини. Вратићемо се на то питање следеће године након одговарајуће припреме”, написао је ноћас мађарски премијер Виктор Орбан на мрежи Икс, након састанка Европског савета у БриселМађарска је блокирала 50 милијарди евра помоћи ЕУ Украјини, само неколико сати након што је Европски савет одлучио да ће са Кијевом отпочети преговоре о придруживању.

 

“Резиме ноћашњег састанка: вето за додатни новац Украјини. Вратићемо се на то питање следеће године након одговарајуће припреме”, написао је ноћас мађарски премијер Виктор Орбан на мрежи Икс, након састанка Европског савета у Бриселу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Орбан је договор европских лидера блокирао упркос томе што је председник Украјине Владимир Зеленски претходно нагласио да ће Кијев без финансијске подршке Запада готово сигурно изгубити рат с Русијом и захтевао нову рунду европске помоћи од 50 милијарди евра.

 

Холандски премијер Марк Руте изјавио је, међутим, да има још времена и да Украјина неће остати без новца у наредних неколико недеља, јавља Би-Би-Си.

 

Он је изразио наду да ће договор о помоћи Украјини бити постигнут почетком следеће године, односно крајем јануара, а навео је и да тренутно Украјина има подршку 26 чланица, али да давање финансијске помоћи захтева сагласност свих држава ЕУ и да без Мађарске сагласности коначна одлука не може бити донета.

 

Европски савет јуче је одлучио да започне преговоре о придруживању са Украјином и Молдавијом, а да статус кандидата за чланство у Унији додели Грузији, упркос томе што је Орбан раније изјавио да Украјина не испуњава услове за чланство и да Мађарска не може да се сагласи са том одлуком.

Прочитајте још:  Орбан не одустаје: Нема ништа од Украјине од ЕУ, мировни споразум није потписан по директиви САД

 

Он је, међутим, како би омогућио да та одлука буде донета, напустио салу током одлучивања и није учествовао у њеном доношењу.

Председник Савета Европе Шарл Мишел потврдио је да се осталих 26 лидера земаља чланица сложило око пакета помоћи за Украјину, као и ширих буџетских предлога за блок, иако Шведска још увек треба да консултује свој парламент.

 

Његов потпарол је додао да се тих 26 земаља такође једногласно сложило по питању отварања приступних преговора с Кијевом, наводи Би-Би-Си.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *