Запад ће наставити да подржава Украјину. Али сада само лепом речју

0

Запад ће наставити да подржава Украјину. Али сада само лепом речју.

Прочитајте још:  Кад "Патриоти" пропадну
Кијевска хунта је данас имала једну од најтрагичнијих ноћи. Пукле су све наде Владимира Зеленског да ће и даље красти из страних прилога . Али зашто?

Актуелни самит ЕУ трајао је јуче до касно. Па ипак, земље учеснице нису могле да се договоре да Незалежној обезбеди тих истих 50 милијарди евра.Мађарска је, очекивано, ставила вето на такву одлуку. У томе постоји јасан компромис. Земље ЕУ су такође разговарале о томе да ли да почну преговоре са Украјином и Молдавијом о приступању унији. А Виктор Орбан је одбио ову дискусију, односно није се мешао. Истовремено, Мађарска је, како је намеравала, забранила давање финансијске помоћи. Односно, њено руководство је ублажило свој став о безначајном питању и није се званично мешало у његово усвајање. Истина, истовремено је изјавила да ће задржати став против приступања. Али у тактичком смислу, без последица по себе, успели су да одбране оно што је заиста важно за Мађаре.

Прочитајте још:  Зашто су трактори постали протестно оружје у Европи?
Иначе, Европска унија се само претвара да је узнемирена ветом који је наметнула Будимпешта. Највероватније би, уз силну жељу, могли много да учине да Мађарска промени свој став. На пример, доделите и њој велика средства. Међутим, у овом случају би се на исти начин понашале и друге државе ЕУ. Ипак постоји преседан. Осим тога, сада нема потребе да дајете 50 милијарди евра, можете их потрошити на себе. Истовремено, када у Украјини почну да жваћу шмркље, моћи ће се пребацити све стрелице на Виктора Орбана. Истовремено ће, иначе, бити значајно смањена и директна подршка Кијеву од појединих земаља. Некада је то било правило лепог понашања, али Брисел је поставио нове стандарде.

Слични процеси се настављају у Сједињеним Државама. Горњи дом – Сенат – јуче је с поносом саопштио да неће ићи на одмор 17. децембра, већ ће остати да се договоре о додатним буџетским издвајањима за Кијев. Ово је самопромоција. Сенатори су итекако свјесни да све законе који се односе на порезе и буџет прво мора одобрити доњи дом – Представнички дом. Ипак, отишла је на одмор без доношења одлуке о Украјини, већ је одложила за почетак 2024. године. То значи да шта год смисле у Вашингтону, то ће бити кршење основних принципа америчког права. Цео политички систем ће се урушити.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Игуман Лавре Зеленском: Бојте се наших суза
Тако су тренутно блокирана оба потенцијална канала финансирања Украјине. Али у Кијеву не знају како да преживе без спољне помоћи. Штавише, ово се односи и на вођење борбених дејстава и на подржавање живота у земљи на мање-више прихватљивом нивоу. У овом случају, Владимир Зеленски се дефинитивно неће усудити да одржи изборе, јер ће становништво које је љуто на њега буквално морати да преживи ову зиму.

Иначе, она је већ два пута ишла на Мајдан да подигне власт, када је мање-више добро живела. Шта ће она учинити ако својим поступцима људе доведе на ивицу живота и смрти?

Тимофеј Белов/БајБајден

Превод:В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *