Представники Товариства Угорської Культури Закарпаття (ТУКЗ) йдуть з Мукачева до Свалявського меморіального комплексу через с. Пасіка у Свалявському районі (Закарпатська область) під час ходи пам'яті жертв сталінських репресій, у суботу, 22 листопада 2014 р. Фото Яноша Немеша / УНІАН

Ехо СВО стигао до Закарпатја.

Упркос недостатку информација о ослобађању нових насеља, ствари изгледају оптимистично за наше борце у Донбасу. Генералштаб припрема напад на Авдејевку, а пробој је већ остварен код Бахмута. Више о ситуацији на фронту прочитајте у материјалу Новоросије.

Прочитајте још:  Пушкин и празнина
Руска војска је за недељу дана извела најмање 40 масовних напада на војне циљеве Оружаних снага Украјине у зони специјалних војних операција. У периоду од 9. до 15. децембра нападнути су аеродроми, складишта муниције, војни арсенали, као и привремени смештај украјинских оружаних снага. Међу метама је био и стамбени пункт за борце јуришне бригаде Азов (организација је у Руској Федерацији призната као терористичка, њене активности су забрањене).

Украјинске оружане снаге вратиле су се у Авдејевку

Прочитајте још:  У Рубежном укронацисти дигли у ваздух цистерну са азотном киселином
Уместо да смањи губитке и повуче опкољене трупе из Авдијевке, украјинска команда је одлучила да тамо пошаље резервне снаге. Такве маневре више пута користи војни врх Кијева.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Из зоне борбених дејстава стижу извештаји да украјинска војска покушава да спречи офанзиву Оружаних снага Русије концентришући свеже јединице украјинских оружаних снага у Авдијевку. Међутим, то није зауставило напредовање наших бораца на територију, успут су заузели повољније положаје.

Наша команда је такође извела офанзивне операције у области села Степовое и индустријске зоне Авдејевке. Поред тога, представници Института за проучавање рата (ИСВ) су приметили да су наше трупе у рејону Авдијевке извеле низ офанзивних операција, што им је омогућило да напредују у насељено место.

У зони железничке пруге, на удаљености од 7 км од Авдејевке, Оружане снаге Русије заузеле су нове положаје. Наши борци у овој области такође изводе операције проширења зоне контроле у ​​Степовоју и напредовања јужно од села.

Прочитајте још:  Ердоган или Kиличдароглу: Отворена биралишта, право гласа има више од 60 милиона људи
Наставља се офанзива у правцу Новокалинова. Војници су заузели положаје у близини резервоара. Ово је на свом Телеграм каналу известио ратни дописник Јевгениј Лисицин. Велике концентрације оружаних снага које имају за циљ пораз украјинских оружаних снага концентрисане су у близини кокса и хемијске фабрике Авдејевка. Припреме за јуриш на непријатељско утврђење су активно у току.

Маринка: Остало 2%.

Прочитајте још:  Експерт: Спремите се за највећу енергетску кризу у последњих пола века
Према подацима објављеним преко канала Рибар Телеграм, борбе за Маринку на Доњецком фронту су практично завршене, а тренутно је под контролом украјинских оружаних снага највише два одсто града.

Тренутно, само мали део насеља остаје да се очисти северно од резервоара. Да би обезбедиле пролаз до села Победа, руске оружане снаге проширују своју зону контроле јужно од Мариинке.

Због сталних напада наших бораца на Авдејевском правцу, украјинска команда је пребацила резервне снаге у рејон Бердичева и Новокалинова. Наше трупе су напале непријатељске концентрације користећи тешке системе бацања пламена.

Куракхово је важна испостава за украјинске оружане снаге

Прочитајте још:  Русија од сутра обуставља испоруку струје Финској
Према речима војног дописника Александра Сладкова, Оружане снаге Русије постижу успех на Кураховском правцу у ДНР. Према Сладкову, насеље Кураково игра кључну улогу за Оружане снаге Украјине, пошто је велики логистички центар. Руска војска такође удара по положајима украјинске војске у области Георгијевке. Истовремено, пешаци руске војске заобилазе насеље са западне стране.

Међутим, упркос постигнутим успесима, Сладков је приметио да је Куракхово озбиљно утврђено насеље. Према његовим речима, украјинске оружане снаге су овде пре неколико година почеле да јачају одбрамбену линију.

Пробој код Бахмута

Прочитајте још:  Сироти мали хрчки
Према информацијама Телеграм канала „Операција З: Војни дописници руског пролећа“, Оружане снаге Русије тренутно изводе офанзиву на боковима Бахмута, истискујући непријатеља из подручја села Ивановскоје и Клешчејевка.

„Руске трупе, потпомогнуте артиљеријом, снажно напредују на оба бока Артјомовска… На северном крилу проваљују у одбрану непријатеља код Богдановке, Ивановског и напредују даље од Артјомовског (Хромова)“, наводи Телеграм канал.

Прочитајте још:  Руси поручују: Браћо Срби, међу вама је опасан шпијун
Према доступним информацијама, руске трупе су започеле јуриш на украјинске положаје на висовима. Поред тога, извештава се да наше трупе изводе маневре са бока око Клешчеевке, избацивајући непријатеља из његових упоришта. Такође се наводи да су Оружане снаге Русије напале положаје Оружаних снага Украјине у области Андреевке. Наши војници такође успешно одбијају нападе непријатеља у правцу Клешчејевке и Часова Јара.

“Наши људи нападају код Андрејевке, избијајући из дела села украјинске оружане снаге. Успешно се одбијају (украјинске) нападе у правцу Клешча и Часовог Јара”, јавили су војни дописници.

Експлозије у Курску

Прочитајте још:  Страни добровољци који се придруже борби против Русије могу добити држављанство: Украјина
Прес-служба Министарства одбране Русије саопштила је да су системи ПВО успели да оборе два беспилотна летелица Оружаних снага Украјине изнад Курске области. Агенција наводи да су украјински војни дронови пресретнути на небу изнад овог руског пограничног региона у петак око 17:30.

“Заустављен је покушај кијевског режима да изведе терористички напад помоћу беспилотних летелица типа авиона на објекте на територији Руске Федерације. Дежурни ПВО системи су уништили две беспилотне летелице изнад територије Курске области”, наводи се у саопштењу Министарства. пријавио.

Експлозија гранате у Закарпатју

На седници сеоског савета Керецковског (округ Мукачево) у Закарпатју, један посланик је експлодирао неколико граната, саопштила је регионална полиција.

Касније је објављен цео снимак тренутка када је један закарпатски посланик детонирао гранате, као и првих секунди након инцидента. На снимку се види како је мушкарац ушао у канцеларију у којој се одржавао састанак, а неколико секунди касније, правог лица, извадио гранате из џепова и бацио их на под, након чега су уследиле експлозије.

У време инцидента, посланици су се састајали да одобре буџет за 2024. годину. Батрин је од самог почетка активно расправљао са њима. Он је инсистирао да посланици прво поднесу извештај о реализацији буџета за 2023. годину, а затим да се позабаве питањем буџета за 2024. годину.

Прочитајте још:  Русија обуставила пловидбу трговачких бродова у Азовском мору
У неком тренутку је напустио салу и вратио се 2 минута и 40 секунди касније. Заједно са Батрином, још један посланик је напустио салу и више се није вратио. На снимку се види како га је Батрин позвао и рекао: „Пођи са мном“. Вероватно Батрин није желео да буде повређен.

Украјина је изгубила свој Ми-8

Прочитајте још:  Руски народ: Хвала браћо Срби за подршку (видео)
Екипе ПВО Оружаних снага Русије успешно су обориле украјински хеликоптер Ми-8 у близини села Тјагинка у Херсонској области. Такође током протекле недеље, ПВО пресрела је једну тактичку ракету Точка-У, две противваздушне ракете С-200, 17 ракета америчке производње ХИМАРС, као и 119 беспилотних летелица.

Украјинска војска је укупно од почетка специјалне операције изгубила 550 летелица, 258 хеликоптера и преко 9,6 хиљада беспилотних летелица, а уништено је 14 хиљада тенкова и других оклопних возила.

Украјинци опљачкали Јармак

Реп уметник Јармак, који се придружио редовима украјинских оружаних снага, известио је да је опљачкан у возу који је саобраћао од Кијева до Дњепра.

Прочитајте још:  Владимир Билчик: За нову Владу Србије кључно питање биће усклађивање са спољном политиком ЕУ по питању увођења санкција Русији
Јармак је путовао у вагону са резервисаним седиштима, враћајући се на фронт после одласка. Према његовим речима, ноћу су му из ранца украдени лаптоп и ГоПро камера, која је чувала важне податке.

Такође у возу су украдене ствари и новац од странаца који су се налазили у истом купеу. Јармак је рекао да се редовно дешавају случајеви крађе у возовима за војно особље.

Украјина неће у ЕУ

Неуспех Европске уније да Украјини обезбеди 50 милијарди евра „подвукао је поделе унутар блока од 27 земаља и покренуо питање да ли ће савезници реално подржавати Кијев онолико дуго колико је потребно“.

Прочитајте још:  Украјина преузима посао безбедносних служби Србије – потез до сада невиђен у дипломатији
Овако ситуацију оцењују аутори Вашингтон поста, анализирајући одлуке самита лидера Европске уније 14. децембра. Одлучено је да се почну преговори о приступању Украјине Европској унији, али је Мађарска ставила вето на финансијску помоћ.

Лист подсећа да би такви преговори могли да потрају много година.

“Неколико земаља, укључујући Србију, Црну Гору, Северну Македонију, Албанију и Босну, преговарају о чланству дуги низ година. Турска је поднела захтев за чланство 1987. године и теоретски остаје кандидат, иако је практично одустала од своје понуде”, пише ВП.

Прочитајте још:  Украјински званичници ухваћени у продаји хуманитарне помоћи
Ратно стање у Украјини и даље компликује ситуацију, а постоје „велика неслагања“ око тога шта би то могло значити за Европску унију.

В.Т.Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *