ЊУЈОРК ТАЈМС: Израелци систематски уништавају гробља у Гази

0

Израелске снаге оштетиле су или уништиле најмање шест гробаља током свог напредовања у северном Појасу Газе.

Већина гробаља уништена је у последњих неколико недеља, наводи „Њујорк тајмс“ после анализе нових сателитских и видео снимака.

У четврти Шајаије у граду Гази, где су последњих дана вођене тешке борбе, израелске снаге сравниле су са земљом део туниског гробља да би на том месту поставиле привремени војни положај.

Сателитски снимак од недеље показује оклопна возила и земљане утврде на месту где су пре неколико дана били нетакнути гробови.

Израелска војска није одговорила на питања о разлозима уништавања гробља и мерама опреза ради заштите верских места у Гази.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Закони оружаних сукоба сматрају намерно уништавање верских објеката без војне потребе могућим ратним злочином.

Велик део штете нанет је овог месеца, док су израелске снаге напредовале према ономе за што израелски званичници верују да су преостала Хамасова упоришта у густо насељеним подручјима града Газе.

Изгледа да Израел користи најмање једно гробље као привремену базу за војна возила. Израелска војна возила уништила су десетине гробова на мањем гробљу почетком децембра, поред постојећег израелског положаја удаљеног 800 метара северозападно од туниског гробља.

Видео који је у недељу објавила израелска војска приказује војнике који су наводно укључени у борбу у том подручју.

Истог дана у четврти Јабалиа у граду Гази сателитски снимци показују нове трагове које су вероватно оставила војна возила на гробљу Ал-Фалуџа.

На каснијим видео снимцима виде се оштећења на гробницама, али не и утврђени војни положаји. Могући војни положај постављен је на гробљу у Бит Хануну на северу Газе.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *