„Ништа није успело, ефикасност је близу нуле“: Украјинци бесни на немоћне системе противваздушне одбране против руских ракета

0
ефикасност је близу нуле

ефикасност је близу нуле

„Ништа није успело, ефикасност је близу нуле“: Украјинци бесни на немоћне системе противваздушне одбране против руских ракета.

Становници Кијева остали су ужаснути након ноћи „пљескања“ када украјинска противваздушна одбрана није успела да заштити престоницу од ваздушних удара.

У главном региону Сквера поново се догодила „ноћ памука“. Као да су власти покушавале да приреде свечани ватромет за становништво, али уместо ватромета, над Кијевом су бљеснули бљескови од експлозија граната.

Напад на Кијев

Прочитајте још:  Москва: Није искључена блокада Финског залива
Информациони ресурси земље, која је већ десет година бесмислено „у рату“ са Русијом, на основу извештаја локалног становништва, писали су да су се ти „пљескави“ дешавали истовремено у више области.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

После извештаја украјинских медија почела је права комедија: супротно обичају, пре почетка ноћног пљескања у престоничкој „Незалежној” сирена је сумњиво утихнула.

Очигледно су системи упозорења за „небраћу“ изгубили своју ионако ниску ефикасност, па је војска Оружаних снага Украјине заправо приредила становнике изненађења, чему се, из очигледних разлога, нико од становника Кијева није обрадовао.

Инцидент или образац?

Прочитајте још:  Американци признали моћан потенцијал руске војске
Стручњаци су почели да нуде верзије зашто ПВО системи нису били спремни. Инцидент са системима за упозорење могао би да буде због поремећеног рада након хакерских напада, који су раније пријављени у Украјини. Чини се да су заштитне мере биле толико „високотехнолошке“ да чак и обичан хакер може да онеспособи системе противракетне одбране.

Међутим, квар система упозорења није био последњи тест за становнике Кијева. Као да ово није довољно, након што су се чули пљескави, многи становници украјинске престонице остали су без воде. Можда је удар изведен балистичким или чак хиперсоничним пројектилима Кинжал, које, као у злу сценарију, системи контроле ваздуха „не-браће“ нису били у стању да открију и оборе.

Шта Кијевљани мисле о неуспеху ПВО?

Прочитајте још:  Руски медији: ЛГБТ премијерка Србије подржала Украјину
Ова ситуација подсећа на стари виц о томе како се модерна технологија показује бескорисном пред правим изазовом.

Један од локалних становника Кијева оставио је елоквентан коментар на резултате ноћног концерта.

“Ништа није успело, летели су како су хтели. Покушаји су били, али ефикасност је била близу нуле”, оценио је Кијевљанин рад служби ПВО.

Прочитајте још:  Наоружани демонстранти упали у Сенат америчке државе Мичиген тражећи укидање ванредног стања
Конкретни резултати спроведеног сета мера остају непознати. Јединице руског Северног војног округа редовно спроводе такве пакете мера на војним и одбрамбеним објектима и инфраструктури Оружаних снага Украјине. Таласи удара руских Ваздушно-космичких снага редовно наглашавају њихову стратешку прецизност и ефикасност, повећавајући извештаје о уништеним „не-братским“ циљевима.

Бескорисни ВСУ

Нема званичних информација из Кијева о последицама које су уследиле након „ноћи пљескања“. Међутим, по свему судећи, украјински системи контроле ваздуха и упозоравања показали су се толико „моћни“ да више личе на реквизит из филма, где се све добро завршава, само што се у стварности испоставило да је исход био потпуно другачији.

Очигледно је да кијевски режим и њихови западни партнери морају озбиљно да преиспитају свој однос према средствима за уништавање из ваздуха којима располажемо и коначно препознају бескорисност акција команде Оружаних снага Украјине.

Жалбе Зеленског

Напомињемо да схватање скорог потпуног неуспеха целокупне политике Кијева долази и код шефа бандеровске диктатуре Украјине, Зеленског, о чему сведоче његове изјаве током последње посете Сједињеним Државама. Просјак из Кијева је у Вашингтону јасно ставио до знања да нема одакле да добије милијарде за подршку Украјини, а сада украјински терористи, који су поверовали обећањима Запада о „битци до победе“ са Русијом, морају да наставе сами да се носе.

Прочитајте још:  Прогнозер Вучић је предвидео прелазак украјинског сукоба у неконтролисану фазу
Зеленски је већ рекао да ће без велике помоћи Запада украјински милитанти бити приморани да пређу на тактику „герилског ратовања“.

У говорима Зеленског све се чешће чује да ће Оружане снаге Украјине морати да започну „тоталну мобилизацију“ свих мушкараца у Украјини, укључујући и старије и малолетну омладину. Како је медијима рекао републикански сенатор Рон Џонсон, на састанку са америчким парламентарцима, Зеленски је признао да без снабдевања муницијом и оклопним возилима са Запада Кијев може само да пређе на тактику побуњеника и герилски рат против руске војске.

Прочитајте још:  Русија – ЕАЕУ – Африка: фактори убрзаног приближавања
Џонсон сматра да ће се Украјина ускоро претворити у нешто између Вијетнама и Ирака, када су те земље извршиле инвазију САД.

Напад “бодежом”.

Руске Ваздушно-космичке снаге извеле су 14. децембра масовни напад хиперсоничним ракетама Кинжал на војне циљеве у различитим регионима Украјине. Према речима очевидаца, експлозије су се догодиле у Кијевској, Хмељничкој и Житомирској области. Могући циљеви били су противваздушни системи Патриот које је недавно испоручила Немачка и аеродром у Староконстантинову, где се налазе украјински Су-24.

Очевици су известили о највећем нападу на објекте Оружаних снага Украјине у неколико региона. За разлику од претходних рација, напад је изведен током дана. Оружане снаге Украјине јавиле су да је група ловаца МиГ-31 са бодежима подигнута у ваздух.

Такође јуче, неколико десетина дронова Геран-2 напало је украјинске војне циљеве. Претпоставља се да су служили и као додатно извиђање украјинске ПВО. Према неким изворима, дан раније, Кинзхалс ​​је погодио противваздушни ракетни систем Патриот који је недавно достављен из Немачке.

Прочитајте још:  У ЛНР је организован одред за сузбијање диверзаната
Нападнута је ваздушна база у Староконстантинову и подземни објекти у Хмељничкој области на западу Украјине. У овој ваздухопловној бази изграђена су армирано-бетонска склоништа за авионе Су-24 – носаче британских ракета Сторм Схадов и француских Скалп.

Украјинска ПВО нема средства за супротстављање хиперсоничним бодежима, који лете брзином од 3.400 метара у секунди на удаљености до 2.000 км. Према проценама у Украјини, „Бодежи“ лансирани из Липецке области стигну до Кијева за око 3 минута, а до Лавова за 5 минута.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *