Аутономаши испали из покрајинског парламента: После двадесет година, ЛСВ није прешла цензус

0
Чанак

Сепаратиста Чанак (Фото: RTS Printscreen/TwitterPrintscreen/Aleksandar Marton)

Аутономаши испали из покрајинског парламента: После двадесет година, ЛСВ није прешла цензус.

Странка коју је основао Ненад Чанак потпуно је изгубила политички утицај у Војводини – једина су им нада још локални избори.

Прочитајте још:  Месец дана стара фирма добија милионе на конкурсима у Војводини
Број 13 под којим је Лига социјалдемократа Војводине наступила на изборном листићу за покрајинске изборе, показао се баксузан за партију коју је пре више од три деценије основао Ненад Чанак a која сада, први пут након 20 и више година, није успела ни да пређе цензус.

Партија која је својевремено жарила и палила северном аутономном покрајином није, према прелиминарним резултатима успела да убеди ни 25.000 грађана да јој поклоне поверење, односно овога пута, под вођством Бојана Костреша, листа ове партије успела је да напабирчи готово упола мање подршке него 2020. када Ненад Чанак још није био у “пензији” и када је странка имала 41.455 гласова, односно освојила шест мандата.

Неки то, попут активисте Александра Оленика и не виде као тако лош резултат.

“Самостално смо освојили 2,6 одсто на изборима за скупштину Војводине.
То нам је основ за локалне изборе. На крају, без Војвођана нема рушења режима”, поручио је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ШАМПИОНИ СAMO У ПАЉЕЊУ ЦРКАВА: На основу чега је Ховенијер Приштини одао признање за верске слободе
Али, оснивач ове партије, Чанак, који се прошле године повукао са свих страначких функција прокоментарисао је на Иксу (некадашњем Твитеру) тотални дебакл свог политичког чеда и звучао је далеко песимистичније.

На констатацију једног твитераша да после 23 године у скупштини Војводине нема политичке организације која заговара већу аутономију те покрајине, Чанак је навео: “да сам био десничар, имао бих резултат, али бих издао своја убеђења. Нисам то био спреман тада, а нисам ни сада”.

Прочитајте још:  Коме смета веронаука у Србији? Борба за право родитеља и ђака на избор после више од две деценије
Погрешним се боговима за успех своје странке молио некадашњи председник Скупштине АП Војводина, који је последњих дана најчешће виђан не у друштву својих политичких наследника него псеудосвештеника неканонске црногорске православне цркве.

А његов наследник Костреш, чини се, био је пун самопоуздања и заиста веровао да ће ЛСВ, под његовим вођством успети да прекине вишегодишње изумирање.

“Док је нас, нема укидања АП Војводине”, пркосно је Костреш недавно поручио функционеру СПС-а Душану Бајатовићу, вероватно не размишљајући да његове партије ускоро неће бити – бар не међу парламентарним странкама.

Ресетовање партије и “природна смена” генерација очигледно нису помогли овој партији да се без некадашњег лидера Чанка одржи на површини.

Прочитајте још:  Швајцарска телевизија: Двојица председника, исти шаптач
Остаје да се види да ли  ће се и како, међутим, одумирање политичке моћи Лиге социјалдемократа Војводине као најјаче аутономашке странке у тој покрајини одразити и на “идеје” о преиспитивању статуса Војводине.

Јер, не зна се “шта све Чанак није тражио – устав, републику, сецесионизам”, својевремено је прокоментарисао посланик ДСС-а Дејан Михајлов. Странка је изгубила политичку моћ, а од тога није добила ништа.

Од партије чији се лидер својевремено усуђивао да поручи и да без Републике Војводине нема мира на Балкану, ЛСВ постала је партија без икаквог политичког утицаја. Да ли ће баук сецесионизма који се повремено повампирује у том делу Србије нестати с нестанком ЛСВ са политичког неба Србије?

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *