ПОГОРШАНО ЗДРАВСТВЕНО СТАЊЕ ГЕНЕРАЛА МЛАДИЋА: Син тражи да га прегледају српски лекари!

0

Ратко Младић (фото: Tanjug/AP)

ПОГОРШАНО ЗДРАВСТВЕНО СТАЊЕ ГЕНЕРАЛА МЛАДИЋА: Син тражи да га прегледају српски лекари!

Здравствено стање генерала Ратка Младића се све више погоршава и став медицинских експерата је да би морао да из притвора Хашког механизма буде пребачен у Србији гдје би могао да добије адекватно лијечење, изјавио је генералов син Дарко Младић.

Прочитајте још:  Ратко Младић: Живећу док је нашег племена, оптужница је пала у воду
Младић је рекао да су представници Србије и Русије на сједници Савјета безбједности УН 12. децембра, током редовне расправе о раду Механизма, затражили да генерал Младић буде отпуште због хуманитарних разлога или да му се омогући да издржава казну у Србији, те указали да он има лошије дијагнозе и здравствено стање од оптуженог за геноцид у Руанди Фелисијана Кабуге, којем су због болести прекинули суђење и пустили га кући.

 Руси су рекли да морају стандарди да се поштују и да мора да добије љекарску његу, да буде третиран у складу са својим здравственим стањем – навео је Дарко Младић.

Он је додао да се генерал Младић једва креће и да чак и у Механизму више не могу да кажу да је у добром здравственом стању, већ признају да је јако лоше.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  “ХУМАНИ” ЗАПАД: Караџић и Младић без одговарајуће лекарске неге, стање погоршано због лобирања за резолуцију у Сребреници!
Дарко Младић је рекао да је до сада имао вишеструке мождане ударе од којих најмање три веома озбиљна, а на снимцима главе до којих је породица дошла види се да има озбиљна оштећења, а имао је „сигурно и један инфаркт срца“.

– Поврх тога има проблема у лијечењу, давали су му мегадозе бетаблокатора и превише му успорили рад срца, па су му откуцаји падали на испод 40 у минути. Ја сам на то реаговао од љетос кад сам почео да примјећујемо да он скраћује посјете, да не може да држи усправно главу послије лијекова које су му давали – навео је Младић.

Он је рекао да је, након што је ово уочено, Механизам пристао да га прегледају српски кардиолог и пулмолог, али су посјету неуролога дозволили тек у новембру.

– Ми смо у тим посјетама и анализи оних докумената које су нам дали видјели озбиљне проблеме, грешке у лијечењу. Већ у продуженом периоду има пад здравственог стања, али дио тих проблема био је индукован мегадозама бетаблокатора. Чим смо успјели да регулишемо да су му смањили дозе, сад му је боље. Они су прво били чак укинули дозе, што није смјело да се ради, па су му накнадно дали неке друге – рекао је Дарко Младић за Срну.

Као стални проблем, Дарко Младић истакао је да се породици не доставља комплетна документација, па тако на снимак коронарографије чекају већ скоро 15 мјесеци, а у међувремену је промијењен правилник и додатно отежано давање медицинске документације.

Прочитајте још:  Какве ће бити политичке последице одлуке Хашког трибунала?
Притом је Младићу драматично погоршана снага срца, поготово након што јер прошле године оболио од корона вируса.

– Пулмолог је констатовао да није лијечен адекватно од короне, због чега смо поднијели тужбу суду. Суд је отприлике „опрао руке“, наводећи да не жели да се мијеша, али ми желимо саслушање медицинских експерата – навео је Дарко Младић.

Он је напоменуо да се притворски чувари у Механизму труде и помажу, али да нису стручно медицинско особље, нити су то услови за људе са симптомима какве има генерал Младић, јер не могу да му пруже његу која му је потребна.

Прочитајте још:  ПРЕКО МЕДИЈА КОЈЕ КОНТРОЛИШЕ Вучић показује Зорани излазна врата СНС и Владе
Према његовим ријечима, генерала Младића је претпрошлог четвртка посјетила супруга, али је он дан касније пребачен у болницу гдје остао и у суботу и недјељу, а вратили су га у понедјељак. Дарко Младић поручио је да породица не може да одустане јер се здравствено стање генерала Младића погоршава и тражиће да буде одобрена посјета љекарског тима од најмање четири експерта.

– Радимо на томе да се пошаљу кардиолог, неуролог, пулмолог, а видјећемо још неке специјалности. Имаћемо љекарски тим од најмање три-четири експерта из Србије, а можда и из Републике Српске. У контакту смо са Универзитетским клиничким центром у Бањалуци да они дају дио тих стручњака – рекао је Младић.

Српска24.ме

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *