СУД ЗАБРАНИО ТРАМПУ УЧЕШЋЕ НА ИЗБОРИМА 2024!

0
трамп

Доналд Трамп (Фото: EPA-EFE/ SHAWN THEW)

Врховни суд америчке државе Колорадо је у уторак прогласио бившег председника САД Доналда Трампа неподобним за Белу кућу на основу једне старе и ретко коришћене одредбе америчког Устава о забрани учешћа побуњеника у власти.

Судском одлуком је забрањена могућност да се у тој држави током председничких избора новембра 2024. године уопште гласа о Трампу ако буде кандидат.

То води до вероватног обрачуна правника у Врховном суду САД који ће морати да одлуче да ли Трамп, као фаворит за номинацију Републиканске странке за изборе, може остати у тој трци.

Одлука суда чије су све судије именовали демократски гувернери, прва је у историји примена Одељка 3.14. амандмана на Устав САД за дисквалификацију неког председничког кандидата.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Највиши суд Колорада је тако одлучио поништавајући пресуду судије једног окружног суда који је, иако је утврдио да је Трамп подстицао побуну својом улогом у нападу на Капитол у Вашингтону 6. јануара 2021. године, рекао да му се не може забранити учешће на изборима јер је нејасно да ли се одредба Устава САД односи и на председника.

“Нисмо олако дошли до одлуке. Свесни смо величине и тежине питања која су пред нама. Такође смо свесни наше свечане дужности да примењујемо закон без страха или наклоности и без обзира на њен утицај на реакцију јавности на одлуке које закон налаже да донесемо”, објавиле су судије Врховног суда Колорада.

Трампови адвокати су обећали да ће одмах уложити жалбу Врховном суду САД који има последњу реч о уставним стварима. Штаб Трампове кампање је такође саопштио да ради на одговору на пресуду.

Прочитајте још:  Галијашевић: Русија – моћна сила због које је Америка нервозна [ИСПРАВКА]

Трамп је 2020. године изгубио у Колораду за 13 процентних поена и та држава му не би била потребна да победи и на председничким изборима следец́е године. Али, опасност за бившег председника је да ц́е низ судова америчких држава и изборних званичника следити пример Колорада и искључити Трампа из трке у државама у којима би морао да победи да би поново постао председник САД.

Званичници Колорада кажу да то питање мора бити решено до 5. јануара, што је крајњи рок за ту државу да одштампа своје гласачке листиће за новембарске председничке изборе.

Десетине тужби су поднете у САД да се Трамп дисквалификује по Одељку 3 Устава САД, који је био смишљен да спречи повратак званичника бивше Конфедерације на власт после Америчког грађанског рата (1861-1865). Тај одељак забрањује обављање дужности свакоме ко се заклео да ц́е подржати Устав, а затим “учествовао у побуни против њега”, и коришц́ен је само неколико пута непосредно после Грађанског рата.

Случај у Колораду је први у којем су тужиоци успели. После једнонедељног саслушања у новембру, окружна суткиња Сара Б. Волас је утврдила да се Трамп заиста “упустио у побуну” подстицањем напада на Капитол 6. јануара 2021, а њена одлука којом допушта да се ипак у новембру гласа о Трампу је била техничка.

Трампови адвокати су убедили суткињу Волас да, будући да се формулација у Одељку 3 Устава САД односи на “службенике Сједињених Држава” који се заклињу да ће “подржати” Устав против којег се потом побуне, то не сме да се односи на председника који није поменут на другом месту у Уставу као “службеник Сједињене Државе” и чија је заклетва да ће “чувати, штитити и бранити” Устав.

Прочитајте још:  И даде Господ сумпор и огањ на Содому и Гомору“

Та одредба такође каже да обухваћене службе укључују сенатора, представника, бираче председника и потпредседника и све остале “под Сједињеним Државама”, али се изричито не помиње сам председник.

Највиши државни суд Колорада се с тим није сложио, стао је на страну адвоката шест републиканских бирача из Колорада и других гласача који су тврдили да је бесмислено замишљати да су аутори тог старог уставног амандмана, у страху од повратка званичника бивше Конфедерације на власт, њима забранили само приступ нижим функцијама, а не и приступ највишем месту у држави.

“То је као да кажете да побуњеник који је узео оружје и окренуо се против државе, не може бити шериф неког округа, али може бити председник”, рекао је адвокат Џејсон Мареј пред судом почетком децембра.

Бета

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *