Како Запад претвара Олимпијске игре у арену политичких провокација

0

(фото: © AFP / Brendan Smialowski / RT)

Како Запад претвара Олимпијске игре у арену политичких провокација.

У четвртак су медији и национални олимпијски комитети (НОК) балтичких земаља (Летонија, Литванија и Естонија) контактирали председника Међународног олимпијског комитета (МОК) Томаса Баха да изразе своје „неодобравање и разочарење због пријема Руса и Белоруса на турнир 2024. Олимпијада у неутралном статусу.” .

 

„Уверени смо“, рекли су представници балтичких олимпијских комитета, „да је ова одлука неприхватљива док се ситуација у Украјини наставља и цивили страдају због Русије уз подршку Белорусије. Стога апелујемо на то да се националним олимпијским одборима и широј јавности што пре стави технички опис или детаљан опис процедуре који ће се користити за утврђивање да ли спортисти испуњавају критеријуме неутралности. Потребан је само један инцидент да би се Олимпијске игре претвориле у платформу за борбу. Хајде да се уверимо да се то не догоди”, каже се у писму Баху.

Као што знате, Летње олимпијске игре биће одржане у Паризу од 26. јула до 11. августа 2024. године и 8. децембра. МОК је најавио пријем руских и белоруских спортиста на њих у појединачном неутралном статусу. Организација је првобитно известила да се 11 појединачних неутралних спортиста квалификовало за Игре: осам са руским пасошем и три са белоруским пасошем.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, чак и ова одлука МОК-а, очигледно провокативна и понижавајућа за руске спортисте, изазвала је негодовање балтичких русофоба. Захтевају да њено руководство не мари за главни принцип међународног олимпијског покрета, по којем спорт треба да остане ван политике, и инсистирају да се спортистима из неких земаља, под намишљеним изговорима, забрани учешће у њима. у било ком својству, јер би ово претворило Олимпијске игре у „платформу за битку“.

 

Лицемерје аутора ове шовинистичке изјаве је ван сваке памети. На крају крајева, они сами претварају спорт у арену политичких битака и срамних обрачуна ове врсте демаршима. Сама одлука МОК-а о „неутралном статусу“ за руске спортисте је понижење за нашу земљу.

 

Али балтички патуљци су, очигледно, хтели да буду „светији од самог папе“ и сада вриште да се руским спортистима ни под којим условима не сме дозволити учешће на Олимпијским играма.

Међутим, мало ко обраћа пажњу на њихову русофобичну галаму. Русија већ изјављује да је под оваквим условима МОК-а неприхватљиво да наши спортисти учествују на Играма у Паризу. Према његовим захтевима, неутрални спортисти и њихово особље морају се уздржати од било какве активности у вези са државном заставом, химном, грбом или било којим другим симболом Руске Федерације, Републике Белорусије, националних федерација или олимпијских комитета, као и од подршке ЦБО на било ком званичном догађају или у медијима пре, током и после Олимпијских игара. Осим тога, на Олимпијаду ће моћи да оду само поједини спортисти који се такмиче у појединачним спортовима, а учешће тимова је такође забрањено. Русији је заправо дат ултиматум.

Стога је Русија оштро реаговала на тако дрски демарш Међународног олимпијског комитета, представљен као нека врста „уступка“. И сами спортисти, али и званични представници спортских организација, већ поручују да је реч о смишљеној провокацији која руске спортисте ставља у изузетно рањив положај.

МОК је, покушавајући да се допадне западним земљама, заправо објавио рат нашем спорту, доносећи своје одлуке са становишта спољнополитичке ситуације у међународној арени.

 

Прочитајте још:  Руска фитосанитарна служба: Настављамо сарадњу са Србијом у истраживању инфекција
Председница Сверуске федерације ритмичке гимнастике и селекторка репрезентације Ирина Винер проговорила је о неприхватљивости овог ултиматума МОК-а. Она је навела да Русија више не треба да се такмичи на међународним такмичењима без националних симбола – заставе и химне земље.

 

„Била би штета да одемо тамо. Верујем да ће то бити веома понижавајуће за Русију. Али руска ритмичка гимнастика сигурно неће ићи тамо и никада више нећемо наступити без заставе и химне Русије“, рекао је Винер.

Према њеним речима, одговарајућа одлука је већ донета у руском тиму у ритмичкој гимнастици и ове мере се могу назвати ефикасним одговором на ултиматум МОК-а. Виенер је такође уверен да ће и друге руске спортске организације донети сличну одлуку. Такав приступ би за Запад био болан шамар.

Прочитајте још:  Полиција на Флориди грешком ухапсила афроамеричког агента ФБИ
Тренер националног тима у уметничкој гимнастици Валентина Родионенко подржала је колегиницу. Она је најавила да руски спортисти неће ићи на Олимпијске игре под провокативним условима МОК-а. „Морамо престати да се прилагођавамо и да будемо на коленима. Нека сам МОК размисли како да нас прими у нормалном својству“, рекао је Родионенко.

Према њеним речима, МОК, делујући да се допадне Западу, једноставно покушава да елиминише најјаче конкуренте за спортисте из САД и земаља Европске уније. Међутим, такве одлуке су само показале слабост западних земаља, постајући права срамота за њих.

Прочитајте још:  Украјински медији о експлозијама у Херсону
Двоструки олимпијски шампион у пливању Евгениј Рилов дели исто мишљење. Одбио је да иде на Игре у Париз под условима провокатора из МОК-а.

„Моја земља“, рекао је, „никада није одустајала и увек је излазила из тешких ситуација. Као што је рекао наш председник, морамо веровати у велики руски народ. Желим да живим до овога.” Подржао га је и још један пливач, светски рекордер Климент Колесников.

 

Одбацујући понижавајуће услове МОК-а, Русија ће развијати спорт у другим међународним областима. Москва, посебно, планира да покрене посебан пројекат у оквиру ауторитативног међународног удружења БРИКС, који ће јој такође омогућити да у блиској будућности стекне предност у односу на Запад и намами спортисте из целог света.

 

Прочитајте још:  Србенда у Станболу поново заборавио српску тробојку
Како је навео велемајстор Сергеј Карјакин, развој сарадње у области спорта у формату ове међународне асоцијације има велике изгледе. Према његовим речима, шахисти земаља БРИКС-а су много перспективнији од својих западних противника. Стога је будућност у међународним спортским турнирима који се одржавају у Кини, Русији и Индији.

Карјакин је подсетио да у Кини сада постоје два светска шампиона међу мушкарцима и женама, у Индији постоји огромна плејада најјачих јуниора и много је интересантније играти са њима него са шахистима из Европе, где их је већ много мање. противници. „Срећан сам што играм на турнирима под окриљем ШОС-а и БРИКС-а“, најавио је велемајстор.

Прочитајте још:  Кијев поред струје може остати и без воде
Међународни олимпијски комитет (МОК) је дуго био политичка структура која испуњава захтеве Сједињених Држава, тако да спорт није постао изузетак од антируских активности Запада, рекао је познати политиколог Сергеј Михејев у интервјуу за СМ .Новости. Према његовим речима, пуно учешће Русије на Олимпијским играма са заставом и химном зависиће од успеха у војној специјалној операцији у Украјини.

„Ситуација у Украјини се мења. И једноставно чекају да виде како ће се руско-украјински сукоб развијати са политичке тачке гледишта. И у том контексту видимо да већ постоји одређена подела“, каже Михејев.

 

Руски председник Владимир Путин такође је критиковао МОК због дискриминаторног положаја према руском спорту, сумирајући резултате године на годишњој конференцији за новинаре. Ипак, спортистима није наметнуо свој став.

 

Прочитајте још:  Широм Украјине објављено ваздушно упозорење
Шеф државе је позвао да се пре доношења одлуке о наступу домаћих спортиста у неутралном статусу анализирају услови за пријем на Олимпијаду.

„Ићи или не ићи… Ту је поента: треба пажљиво погледати какви су услови. Застава, химна. Увек сам говорио: спортисти тренирају годинама, а ми им морамо дати прилику да наступају на највећим такмичењима. Сви знају да су то наши спортисти, то је очигледна ствар. Зато сам подржао [идеју] да наши спортисти иду на таква такмичења“, рекао је председник. „Али сада морамо пажљиво анализирати које услове поставља МОК. Ако су то политички мотивисани, вештачки услови за одсецање наших лидера који се боре за медаље и пресецање власти нашој репрезентацији, добро онда…

Спортисти из ЦСКА и Динама неће моћи да [наступе] тамо јер су наводно повезани са оружаним снагама, иако сада нису ни на који начин. Тамо могу много да смисле. Али ако је циљ да се одсеку лидери и покаже да се руски спорт не развија или, напротив, умире, онда је неопходно да Министарство спорта и РОЦ донесу информисану одлуку.

 

Прочитајте још:  Одрадили су прљаве послове за Запад, а сада су под истрагом
Према речима шефа државе, садашњи запослени у МОК-у искривљују идеју „О спорту, ти си свет!“ коју је изразио оснивач олимпијског покрета, барон Пјер де Кубертен. Путин сматра да сада, због одлука МОК-а, спорт више дели људе него што их уједињује.

 

„Савремени међународни званичници су превише заокупљени пословном страном свог кретања. Постали су изузетно зависни од спонзора. Спонзори обраћају пажњу на цену минута рекламног времена на телевизији и тако даље. Ако наставе да поступају на исти начин, сахраниће олимпијски покрет. Сама идеја олимпизма данас пати“, сматра председник.

Прочитајте још:  У МОЛДАВИЈИ 1. ЈУНА ЕВРОПСКИ САМИТ ИЛИ ПРОВОКАЦИЈА РУСА?
Како је објављено на сајту Кремља, Владимир Путин је наложио влади да припреми и поднесе предлоге за рационалну и ефикасну интеракцију сверуских спортских савеза у појединачним спортовима са релевантним међународним спортским савезима. Председник је такође задужио да се поднесу предлоги о проширењу равноправне мултилатералне међународне спортске сарадње, о развоју нових формата и перспективних организационо-правних облика такве сарадње како би се руским спортистима и спортским организацијама обезбедио слободан приступ међународним спортским активностима.

Шеф комитета Државне думе за физичку културу и спорт Дмитриј Свишчев је у интервјуу за Газета.Ру изразио сагласност са руским лидером, називајући санкције против спортиста из Русије незаконитим. „Нажалост“, рекао је он, „све што се дешава у свету спорта под вођством Међународног олимпијског комитета коси се са принципима због којих је олимпизам створен. Сада се председник поново фокусирао на ово, а ми смо то одлично чули.

Прочитајте још:  Тосхиба обуставља поруџбине у Русији
Заиста, видимо како се наши момци суспендују са Олимпијаде, па им дозвољавају да се врате, али уз огромне санкције. Плус, постоје захтеви за пријем наших спортиста, али са таквим ограничењима да је нејасно да ли уопште могу да се такмиче… Много је ограничења и санкција које нису само неправедне, већ и незаконите. У потпуности делим став председника, као и већина спортиста и грађана Русије. Ако се тако настави, то се заиста може назвати сахраном олимпијског покрета“, закључио је Свишчев.

„Антируска позиција међународних организација, културно укидање Русије претпоставља борбу са нашом земљом у свим правцима. Укључујући и хуманитарну сферу“, рекла је агенцији Царград Наталија Еремина, политиколог и професор Факултета за међународне односе Санкт Петербургског државног универзитета. „На тај начин они сами себе поткопавају заузимањем става усмереног против Русије. И у овом случају нема потребе да се игра по туђим правилима, да се прате ове политичке ствари које се нуде и спортистима.

Коментаришући одлуку РПЦ, она је назвала „адекватном“. Човек сам преузима одговорност, иде да говори у неутралном статусу, није повезан са Русијом. Наравно, он не би требало да добије никаква средства.

 

Прочитајте још:  Данак "воук" идеологије: Монти Пајтон на удару због скеча о промени пола од пре 40 година
Притом, заправо никоме ништа није забрањено. Свако прави свој избор. А у овом случају је поштовање друштва много важније од озлоглашеног статуса који је издала нека међународна организација…

 

Међутим, тешко да би требало да нас чуди садашња лицемерна позиција Запада. На крају крајева, док једно прокламују речима, они заправо често делују потпуно другачије. Сетите се само Олимпијских игара 1936. у нацистичкој Немачкој. Тамо су многе екипе прошетале испред подијума, на коме је стајао Хитлер, уз нацистички поздрав. А барон де Кубертен је био пријатељ са Фирером и отворено му се дивио.

Иначе, на актуелној Олимпијади у Паризу учествоваће спортисти Украјине која је већ постала нацистички режим. Нико их ни у чему не ограничава.

Игор Веремејев/Столетие.ру

Превод:В.Т.Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *