Ко је све поднео оставку због краха на изборима: Обрадовић, Ивић, Ковачевић…

0

Бошко Обрадовић (Фото: Принтскрипт)

Након изборног неуспеха и пада испод цензуса, председник Двери Бошко Обрадовић најавио је повлачење са лидерске позиције у овој политичкој организацији. Тиме је Обрадовић кренуо стопама Синише Ковачевића и Санде Рашковић Ивић, потпредседника Народне странке, који су такође најавили повлачење из политичког живота услед неуспеха на изборима.

„Поставља се питање одговорности и пропушта нашег изборног штаба и што се тиче тога, сутра ћу имати конференцију за медије у седишту Двери где ћу анализирати резултат и поднећу оставку на месту председника Двери. Не можете имати лош резултат и остати на челу странке. То је морал, етика, време је да покажемо на сопственом примеру“, рекао је Обрадовић на Н1.

Обрадовић је оставку поднео након неуспешног изласка на изборе у каолицији са странком Заветници коју су назвали „Национално окупљање“. Иако су истраживања показивала да поменути блок сасвим сигурно прелази цензус, разултат је био разочравајући:

Коалиција „Национално окупљање“ не прелази цензус ни за парламентарни, ни за покрајински парламент с освојених 2,8, односно гласова.

Санда Рашковић Ивић и Синиша Ковачевић подносе оставку

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

И писац Синиша Ковачевић недавно је поднео оставку на место потпредседника Народне странке због лошег изборног резултата.

Он је на друштвеној мрежи Икс написао да онима који остају жели успех и срећу.

„Као један од носилаца листе Народне странке на изборима,свестан своје одговорности за изборни пораз,поднео сам неопозиву оставку на место подпредседника Народне странке. Онима који остају да наставе часну борбу за демократску Отаџбину,желим успех и срећу, имају за шта да се боре“, написао је Ковачевић.

Прочитајте још:  САМО БЕСНА КОЛИЦА Шта возају челни људи СНС по Србији

Убрзо је сличну поруку јавности послала и његова страначка колегиница Санда Рашковић Ивић.

Она је рекла да је странка којој припада сурово кажњена због неуспеха деснице да се уједини.

„Резултат од 0,9 одсто је јасан доказ да вас људи неће, изјавила је она, а потом додала да лично осећа велику одговорност због свега.

„И грађани су ми јасно поручили да више немам шта да тражим у политици. Овако мизерабилан резултат, морам да кажем, јесте нешто што вам просто окрене огледало у којем вам је јасно речено да вас људи неће. Да неће вас и да неће ту политику, иако ја мислим да је политика Народне странке националног и демократског веома потребна Србији“, рекла је Рашковић Ивић за Еуронеwс.

Шта је са осталима?

Милица Ђурђевић Стаменковски, која је заједно са Бошком Обрадовићем предводила коалицију „Национално окупљање“ видела своју одговорност за неуспех на изборима, иако је њена странка самостално прешла цензус на априлским изборима 2022. године, а сада изгубила парламентарни статус. За разлику од Обрадовића, који је поднео оставку, Ђурђевић Стаменковски је у свему што се десило видела још већи, како каже, разлог да се бори, додајући да „олуја неће срушити њен брод“.

Олуја услед предизобрног краха , по свему судећи, неће утицати ни на Бориса Тадића, бившег предсдника Србије и лидера СДС који, судећи по деловању након избора, не намерава да да на тај начин преузме одговорност.

Слично ситуација је и са Сашом Радуловићем, лидером ДЈБ, који сматра да избори на којима је учествовао уопште нису требали ни да буду расписани.

Јеремић и Дачић најавили да ће сносити одговорност. Какву? Видећемо….

Прочитајте још:  Самарска област ће развијати сарадњу са Републиком Србијом

Председник Народне странке Вук Јеремић огласио се на након избора наводећи да је највећа одговорност за то што странка није прешла цензус управо на њему, те да ће несумњиво бити озбиљних последица. Да ли то значи да Јеремић има у плану да се повуче с чела странке остаје да видимо…

„Народна странка је доживела тежак ударац на овим изборима. Кандидовали смо честите и образоване људе и политику у коју смо сви искрено веровали. Због чега је резултат био овакав и којим путем ићи даље, разговараћемо у оквиру Народне странке у данима који долазе. Несумњиво је да мора бити озбиљних последица, а највећа одговорност је моја“, написао је Јеремић на друштвеној мрежи X.

Први који је „потегао“ питање одговорности за изборни неуспех био је председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, који је у изборној ноћи поручио да је социјалистима „можда време да траже новог лидера“.

„Овај резултат је што се нас тиче незадовољавајући и разговараћу са колегма шта је најбоље за странку у наредном периоду. Моје мишљење је да је потребно наћи новог лидера СПС-а“, рекао је Дачић.

Након ове изјаве уследила је тишина. Само су, с времена на време, поједини функционери СПС поручивали да они неће допустити Дачићу да напусти функцију. На листи оних који би могли да се у „лобирање“ да Дачић остане лидер социјалиста, високу позицију од данас заузима председник Србије Александар Вучић који у Београду на води одрадио постизборно ћаскање са Дачићем.

Ко зна, можда после тога следи и Вучићева „топла реч“ и „молба“ Дачићу да због Србије остане председседник СПС како би му помогао да „заједно развијају земљу“.

Прочитајте још:  "Клао бих Српчиће и силовао Српкиње, док ме моле да их пустим".

Нова.рс

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *