Српска имовина на КиМ коју су Шиптари отели од Србије вреди на стотине МИЛИЈАРДИ евра!

0

(фото:Весна Веизовић/Васељенска)

У опљачкану српску имовину на Косову и Метохији која, према неким проценама, вреди неколико стотина милијарди долара, од Светог Николе убраја се и “Рајска бања” у селу Бањска код Звечана. У овај објекат упали су до зуба наоружани косовски полицајци, на улици оставили 60 радника, а комплекс – узурпирали.

Срби са севера сумњају да ће на том простору грађеном за 1.000 пацијената, бити формирана још једна база тзв. косовске полиције. како је рекао Драгиша Миловић, некадашњи градоначелник Звечана, то би била 28. база на северу КиМ, чиме се овај део српске покрајине претвара у гето под окупацијом тзв. косовске полиције.

“Рајска бања” није ни први, а по свему судећи ни последњи објекат који су Албанци насилно узели. У последње две деценије отета су бројна предузећа огромне вредности, а пљачку друштвене, јавне, црквене и приватне имовине аминовала је , а врло често и потпомагала међународна заједница, која је у потпуности занемарила неприкосновено право својине.

Анализе Привредне коморе Србије показују да се само вредност око 1.500 приватизованих српских предузећа на КиМ процењује на више од 1,2 милијарде евра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према проценама стручњака, међу узурпираном имовином највреднији су комбинат “Трепча” и 30 рудника. Бројке које је извео београдски Рударско-геолошки факултет кажу да се у покрајини налази око 15,7 милијарди тона лигнита, који може да се експлоатише наредних 200 година. Резерве руде цинка и олова процењене су на 46 милиона тона, магнезита на осам милиона тона, боксита на 1,6 милиона тона, а регистрована су и значајна налазишта никла. Ова имовина вреди невероватних 100 милијарди долара!

Прочитајте још:  Београд и Москва оштро су реаговали на још један захтев да Србија уведе санкције Русији

Осим рудника, Албанци су отели и објекте “Електропривреде Србије” – копове, електране и дистрибутивне мреже чија је вредност процењена на више од три милијарде долара.

На удару се нашло и предузеће “Телеком Србија” које је остало без базних станица и друге опреме, а рачуница показује да је одштета око 1,4 милијарде долара.

Отета је и имовина “Железница Србије”, а вредност инфраструктуре и возних средстава процењује се на 206 милиона долара.

Нафтна индустрија Србије до НАТО бомбардовања је у власништву имала 31 објекат, који су одлуком Унмика узурпирани и њима управља предузеће “Косово-петрол”.

На удару Албанаца нашло се и скијалиште “Брезовица”, а велику вредност имају и отете војне и здравствене установе, школе и зграде установа културе, спортски, објекти…

Мета пљачке била је и приватна имовина Срба, а Албанци су узурпирали више од милион приватних катастарских парцела чији су власници протерани. Врхунац правог силеџијства био је доношење Уредбе по којој онај ко узурпира земљиште може после 10 година да добије право власништва на том земљишту, позивајући се на појам “државна имовина”.

Према речима Игора Поповића, правника у Канцеларији за КиМ и помоћника директора Канцеларије за КиМ, ово тело води 42.000 спорова пред тзв. Агенцијом за верификацију и упоређивање имовине.

“Имамо више од 30.000 имовинских суђења и 18.000 тужби за уништену имовину која је противправно узурпирана”, каже Поповић.

Ни црквена имовина није заштићена, а управо “Рајска бања” , у коју су пре три дана упали косовски полицајци је црквена имовина. Да узурпација овог лечилишта представља огољену отимачину приватне имовине СПЦ навео је и Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ. Он је рекао да је овај комплекс један од најзначајнијих инвестиција Владе Србије и Канцеларије за КиМ.

Прочитајте још:  Вулин: Ако се Вучић не кандидује, ја ћу се кандидовати за председника

Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *