СЛУЖБЕ САД ПОКУШАВАЈУ ДА УКЛОНЕ ПЕТРУШЕВА ИЗ ПУТИНОВОГ ТИМА? Нова верзија смрти Пригожина

0
пригожин

Јевгениј Пригожин. (Фото: ria.ru)

Америчко издање The wall street journal објавило је скандалозну верзију погибије шефа Вагнеровог ПМЦ-а Јевгенија Пригожина, која би, према мишљењу западних ПР технолога, требало да изазове раздор међу члановима окружења Владимира Путина.

Како наводи издање, наводни организатор убиства Јевгенија Пригожина био је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

ВСЈ преноси да је Патрушев упозорио Путина на опасност од Пригожина у лето 2022. године, али председник није послушао његове речи пошто су Вагнеровци постигли успех на бојном пољу.

Према речима саговорника издања, то се променило у октобру 2022. године, када је Пригожин позвао Путина и грубо се пожалио на недостатак муниције.

Патрушев је у том тренутку био у Путиновој канцеларији. Шеф Савета безбедности сматра да је Пригожин „постао опасан и престао да поштује моћ Кремља”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Путин је игнорисао накнадне Пригожинове жалбе на снабдевање, укључујући јавне сукобе са руским војним врхом — и није узвратио на позиве шефа ПМЦ-а, преноси ВСЈ.

У јуну 2023. године, када је Пригожин започео своју побуну, Патрушев је „преузео контролу“, наводи се у материјалу.

Након завршетка побуне, Патрушев је почео да развија план атентата. Према изворима публикације из западних обавештајних агенција, Путину су касније показани ови планови и он се није противио.

Шеф ПМЦ-а је 23. августа чекао на аеродрому Шереметјево док је његов авион проверен и припремљен за полазак. Управо у овом тренутку испод окриља је подметнута мала бомба, кажу саговорници ВСЈ у западним обавештајним службама.

Политиколог Сергеј Марков написао је на свом Телеграм каналу да је ВСЈ ​​објавио чланак у којем се наводи да је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев организовао атентат на Вагнеровог шефа Пригожина, а Путин је одобрио. Марков тврди да то није тачно и наводи осам тачака зашто.

Прочитајте још:  САД одобравају украјински удар на Крим

„1. Истрага нема, али цео чланак је заснован на „увиду“ из непознатог извора.

2. У чланку се наводи да је Патрушев дуго био против Пригожина, али је познато да је Министарство одбране било оштро против Вагнера, а Савет безбедности је, напротив, надгледао његов рад.

3. До јесени 2023. Пригожину је одузето 90% својих војних ресурса и није представљао никакву претњу руском руководству, а није било политичке потребе да се ликвидира.

4. Пригожин се могао лако уклонити на разне начине. Није било потребе за дизањем авиона у ваздух, што је довело до погибије невиних пилота и стјуардеса.

5. Према томе, чланак ВСЈ треба сматрати фантазијом.

6. Сврха чланка ВСЈ је да дискредитује Николаја Патрушева.

7. Очигледно, Запад сада жели разговоре о Украјини и из неког разлога заиста не воли Патрушева и жели да избаци Патрушева из Путиновог тима.

8. Извор ВСЈ је очигледно Валериј Соловеј (руски теоретичар завере)? Испричао им је све о томе шта се дешавало у Кремљу. То је стил инсајдера“, приметио је руски политички експерт.

Вебтрибуне

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *