Естонија спремна да изручи одбегле украјинске војне обвезнике Кијеву

1
естонија

Естонска војска (Фото: Мин истарство опдбране Естоније)

Естонија је спремна, на захтев Кијева, да изврши претрес на својој територији и протера украјинске држављане војних обвезника у Украјину, саопштио је министар унутрашњих послова Естоније Лаури Ланеметс.

“Уопштено говорећи, знамо где су ти људи, шта раде. Већина иде на посао и има пребивалиште у Естонији”, казао је Ланеметс.

Иако није било званичног захтева из Кијева, Естонија, естонско Министарство унутрашњих послова је више пута апеловало и на украјинског амбасадора и на министра унутрашњих послова са захтевом да их, ако је потребно, обавесте о избеглицама у Естонији.

Украјински министар одбране Рустем Умеров рекао је за “Билд” да би желео да мобилише грађане који су напустили земљу, као и да сви мушкарци који живе у иностранству старости од 25 до 60 година треба да добију позив да се појаве на “регрутној станици”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Касније је представник Министарства одбране Иларион Пављук појаснио да је наводно реч о “регрутовању и потреби да се Украјинцима у иностранству пренесе колико је важно да се прикључе војсци”.

Са друге стране, Врховна рада припрема предлог закона који ће обавезати Украјинце у иностранству да се подвргну истим процедурама мобилизације и да добијају позиве на исти начин као и они који нису у могућности да напусте земљу ради служења војног рока.

Немачка је раније изјавила да та земља неће изручити украјинске избеглице да служе у Оружаним снагама Украјине.

Наиме, протеривање избеглица на подручје захваћено оружаним сукобом забрањено је Конвенцијом о статусу избеглица, чијим одредбама је забрањено враћање избеглица на територију где им је живот био угрожен.

Прочитајте још:  У тајној лабораторији производили гумене бомбоне од марихуане

Естонија спремна да изручи одбегле украјинске војне обвезнике Кијеву

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Естонија спремна да изручи одбегле украјинске војне обвезнике Кијеву

  1. Естонија, као и источна Украјина су нацистичке земље. Ништа чудно, јер имају патолошку мржњу према Русији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *