Стручњак за радикални исламизам: Повећан ризик од терористичких напада на “Косову”

0

Косово и Метохија (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Стручњак за радикални исламизам из Немачке Ирфан Пеци упозорио је да је у периоду хришћанских божићних и новогодишњих празника на западу Европе повећан ризик од терористичких напада, али и истакао да таква опасност постоји и на Косову, где је велики број радикалних муслимана који су учествовали у борбама ИСИЛ-а у Сирији.

Коментаришући хапшења више особа у Аустрији и Немачкој за које се сумња да су планирале терористичке нападе у Келну, Бечу и Мадриду, истакао је да опасност од терористичких напада види и у Србији.

“И овде има миграната, а не знамо у ствари ко су они, да ли су стварно избеглице или су терористи. Зато би требало обратити пажњу, јер је због свега што се дешава на Блиском истоку велика опасност да се и ове године тако нешто догоди”, прецизирао је Пеци.

На питање постоји ли опасност од терористичких напада на тзв. Косову, такође је упозорио да је та опасност и те како велика.

“Знамо да су радикални албански муслимани с Косова отишли у Сирију, да су чланови ИСИЛ-а. Неки од тих џихадиста су се вратили, а осећају јаку мржњу према Србима. Из два разлога – за исламисте су православни Срби неверници, и наравно, на тзв. Косову, из националистичких мотива. Зато је ситуација опасна што се тиче ‘Косова'”, рекао је Пеци, који је и сам у раној младости био радикализован, али је ту идеологију напустио.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Упитан да ли институције на тзв. Косову виде ту опасност, а неће да реагују или је чак можда и подстичу, приметио је да је приштински премијер Аљбин Курти на изборима и тим радикалним Албанцима много обећавао, па сада мора да им гледа кроз прсте.

Прочитајте још:  Хуманитарац Вучић поново шаље помоћ Украјини

Додао је да на тзв. Косову сигурно има неколико хиљада радикалних муслимана, да свакако нису сви спремни за тероризам, али да многи јесу.

“Проблем је што је Курти, када су били избори, покушао да добије гласове тих муслимана и доста им је обећавао. Зато је то проблем и он мора да их пушта, не предузима ништа против њих, пошто је од њих добио много гласова. Осим када постоји притисак запада на њега, али без тога нема реакције”, навео је Пеци.

Овај стручњак за радикални исламизам поменуо је годишњи извештај о тероризму у свету Сејт департмента где је наведено да су приштинске правосудне институције прошле године наставиле да изричу ниске казне за оптужбе у вези с тероризмом, као и да превремено пуштају на слободу осуђене за та дела.

С тим у вези је истакао да је на почетку хапшено доста радикалних муслимана који су били у рату у Сирији и који су се вратили, али су се после годину и мање нашли на слободи.

“Знам за више случајева да су радикални екстремисти на слободи, да их нико не прати, да нису добили оштре казне. То је веома опасно. Када би они напали, не би напали неког на Западу већ Србију, и то може да буде опасно по ову земљу”, закључио је Пеци.

RT

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *